Η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών παρουσιάζει στο χώρο της Σχολής και στο Circuits and Currents, το Project Space της Σχολής στα Εξάρχεια, φιλοξενεί τη σειρά διαλέξεων για τον ήχο, Sound Series.

Το πρόγραμμα των διαλέξεων έχει ως εξής:

I am sitting in a room…
Ηχητική Τέχνη, Ηχητική Ανθρωπολογία, Ηχητικές Σπουδές
Παναγιώτης Πανόπουλος

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου, 19:00
Circuits and Currents

Με αφετηρία το εμβληματικό έργο του Αμερικανού συνθέτη Alvin Lucier “I am sitting in a room”, θα κάνουμε μια αναδρομή σε καλλιτεχνικές, ανθρωπολογικές και θεωρητικές προσεγγίσεις του ήχου και της ακοής. Οδηγοί μας σ’ αυτό το ταξίδι θα είναι εξίσου καλλιτέχνες και συγγραφείς, ανθρωπολόγοι και θεωρητικοί, ενώ ορισμένοι από τους βασικούς σταθμούς μας θα είναι οι έννοιες του ηχοτοπίου, του ηχητικού αντικειμένου, του ακουστικού χώρου, του ηχητικού περιβλήματος, της ακουσματικότητας, της ακουστημολογίας. Βασικός στόχος του εγχειρήματος είναι να αναδείξουμε το γεγονός ότι οι καλλιτεχνικές, ανθρωπολογικές και θεωρητικές τομές στο πεδίο του ήχου διαρκώς αλληλοτροφοδοτούνται΄ τέχνη, ανθρωπολογία και θεωρία του ήχου συνιστούν ένα αδιάρρηκτο συνεχές δημιουργικών ερωτημάτων, ανάλογων διερευνήσεων και μεταιχμιακών πειραματισμών.

Ο Παναγιώτης Πανόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σπούδασε παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κοινωνική ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, από όπου και πήρε διδακτορικό δίπλωμα το 1998. Έχει επίσης διδάξει στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ασχολείται ερευνητικά με ζητήματα ανθρωπολογίας των μουσικών επιτελέσεων και εθνογραφίας του ήχου.

sonic adventures in real time
Γιώργος Κωνσταντινίδης aka voltnoi brege (drog_A_tek, the Erasers)

Τρίτη 27 Ιανουαρίου, 19:00
Circuits and Currents

Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης θα μιλήσει για την δουλειά του με τους drog_A_tek και τους the Erasers, τις ατομικές δουλειές του τα τελευταία 15 χρόνια καθώς και για τις επιρροές του από καλλιτέχνες που καθόρισαν την πορεία του.

Οι drog_A_tek είναι ένα ελαστικό µουσικό σχήµα που αυτοπροσδιορίζεται σε κάθε του συνάντηση· ένα ετερόκλητο αλλά και εκλεκτικό σύνολο αυτοσχεδιαστικής αταξίας που δηµιουργήθηκε το 2001 στην Αθήνα, το οποίο ηχογραφεί στιγµές σε πραγµατικό χρόνο και παράγει προσωρινά ηχητικά/ οπτικά περιβάλλοντα. Χρησιµοποιεί, ακουστικά, ηλεκτρικά και ψηφιακά µουσικά όργανα, γραφοµηχανές, τεχνολογικα σκουπίδια και αλλα αντικειµενα, συχνότητες, εικόνες, ηχογραφηµένα αρχεία/τοπία µε τα οποία κατασκευάζει µικρές δηµόσιες αποσπασµατικές αφηγήσεις. Οι drog_A_tek εξελίσσουν τις παραστάσεις τους πέρα από κάθε κανόνα χρήσης των υλικών τους. Εκπέµπουν, αλλά και λαµβάνουν, γνωστές/ άγνωστες διηγήσεις και εφήµερες επιθυµίες. Τυπώνουν µουσική, αφίσες, stickers, γράφουν σε τοίχους και στο διαδίκτυο.

Η καλλιτεχνική ομάδα The Erasers, με έδρα την Αθήνα και το Βερολίνο, δημιουργήθηκε το 2006 με σκοπό να διευρύνει τα όρια του θεάτρου μέσα από οπτικο-ακουστικές υβριδικές παραστάσεις. Οι παραστάσεις τους περιλαμβάνουν σκηνική performance, κινηματογράφο σε πραγματικό χρόνο, κείμενα, βίντεο, ήχο και το διαδίκτυο για να αφηγηθούν ιστορίες για τον σύγχρονο άνθρωπο του 21ου αιώνα.Ο συνδυασμός αυτών των διαφορετικών στοιχείων αποτελεί πρόκληση για την αναζήτηση μιας νέας οπτικο-ακουστικής γλώσσας. Στόχος της ομάδας είναι να δημιουργήσουν μια συνολική εμπειρία, ένα “ανοιχτό” έργο όπου το κοινό μπορεί να συμμετέχει έχοντας την ελευθερία της ερμηνείας.

Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης είναι ιδρυτικό μέλος των drog_A_tek και του οπτικοακουστικού σχήματος The Erasers έχει γράψει μουσική για θέατρο και κινηματογράφο και έχει παρουσιάσει οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις σε γκαλερί και διεθνή φεστιβάλ.

www.facebook.com/drogatekofficial?fref=ts
www.theerasers.org
www.facebook.com/the.erasers.gr?ref=hl
www.youtube.com/user/drogatekmusic

Ήχος / Ίχνος
Νεκτάριος Παππάς

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου, 12:00
Α.Σ.Κ.Τ., 8o Εργαστήριο Ζωγραφικής
Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης

Eνώ τα ίχνη του γραπτού λόγου και της εικόνας μας πάνε χιλιάδες χρόνια πίσω στην ανθρώπινη ιστορία, τα ίχνη της αποτύπωσης του ήχου είναι πολύ φρέσκα και συναντούνται κυρίως στους τελευταίους 2 αιώνες. Στην διάλεξη αυτή θα επιχειρήσουμε μια αναδρομή στα μέσα αποτύπωσης και αναπαραγωγής του ήχου και στην εικόνα τους. Από το μουσικό κουτί μέχρι την ψηφιακή ηχογράφηση ο ήχος αποτυπώνεται με διαφορετικές μεθόδους και σε διαφορετικά υλικά ανατύπωσης συμβαδίζοντας με τις τεχνολογικές και οικονομικές εξελίξεις της εποχής. Ποιά είναι η εκάστοτε μορφή τους; Ποιά είναι η κοινωνική και οικονομική διάσταση των ηχογραφημάτων; Ποιά η σχέση τους με την τέχνη; Τέλος, μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα θα εκμαιεύσουμε απαντήσεις αλλά και προβληματισμούς σχετικούς με το ρόλο του ηχογραφήματος τόσο ως αυτόνομου έργου τέχνης όσο και σε συνδυασμό με τις εικαστικές και παραστατικές τέχνες.|

Ο Νεκτάριος Παππάς είναι φοιτητής στην ΑΣΚΤ. Έχει ασχοληθεί στο παρελθόν εκτενώς με τη δισκογραφία (vinyl microstore, pop art records, vm radio, yuria festival). Επίσης, είναι κάτοχος πτυχίου κοινωνιολογίας.

Πρακτικές ακρόασης και ηχητικές αφηγήσεις
Νίκος Μπουμπάρης

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου, 19:00
Circuits and Currents

Η ακρόαση αποτελεί βασική συνθήκη για την ανάπτυξη της ηχητικής κουλτούρας, δηλαδή των τρόπων αίσθησης, σκέψης και δράσης των υποκειμένων μέσω (και) των ήχων. Στο πρώτο μέρος της παρουσίασης θα μιλήσουμε για την ακρόαση ως τρόπο επαφής του ανθρώπου με το περιβάλλον (φυσικό, αστικό, τεχνολογικό, ιστορικό). Η επαφή αυτή είναι δυναμική καθώς διαφοροποιείται διαρκώς στον χρόνο ενεργοποιώντας γνωστικές και αισθητηριακές λειτουργίες του ακροατή σε σχέση με τις εξελισσόμενες κοινωνικο-πολιτισμικές διεργασίες. Καθώς οι πρακτικές ακρόασης είναι αλληλένδετες με τις πρακτικές παραγωγής ήχων, στο δεύτερο μέρος της παρουσίασης θα εστιάσουμε στις δραματουργικές χρήσεις και λειτουργίες του ήχου στις ηχητικές τέχνες και σε διάφορα πεδία ηχητικού σχεδιασμού. Στις ηχητικές αφηγήσεις, ο ήχος δεν αποτελεί μόνο ένα ιδιαίτερο εκφραστικό μέσο για την εξιστόρηση γεγονότων αλλά αποτελεί και ο ίδιος ένα συμβάν εξιστόρησης.

Ο Νίκος Μπουμπάρης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται στο πεδίο της πολιτισμικής θεωρίας και της θεωρίας των Μέσων με έμφαση στη θεωρία και τον σχεδιασμό του ήχου και στα πολυμέσα και τον σχεδιασμό διεπαφών χρήστη.  Έχει  παρουσιάσει συνθέσεις ηχοτοπίου, εγκαταστάσεις και ψηφιακά πολυμεσικά έργα σε πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκθέσεις και δράσεις.

Voice-o-graph
Πάνος Χαραλάμπους

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου, 19:00
Circuits and Currents

«…Δεν θωπεύει τάχα εμάς τους ίδιους μια πνοή του αέρα που περιέβαλε τους προγενέστερους; Δεν υπάρχει στις φωνές που αφουγκραζόμαστε μια ηχώ όσων έχουν σήμερα σιγάσει;»
Β. Μπένγιαμιν, «Για την έννοια της Ιστορίας»

POST-MORTEM
To Πρόγραμμα με τον γενικό τίτλο voice-o-graph μεριμνά, αποσκοπεί στην καταγραφή – ως Νεκρολογία – όλων των ανθρωπίνων φωνών ανεξαιρέτως, πιστεύοντας ανά πάσα ώρα και στιγμή – εδώ και τώρα – σε μια Ανάσταση χωρίς Μεσσιανικές αναμονές, δίχως βιβλικές εκλαμπρύνσεις αλλά ως συμπαθητικές ενέργειες επαναχρήσης – επικαιροποίησης.

Με τη βοήθεια αιχμών…, το αγκάθι του ρόδου, ο κυνόδοντας της τίγρης, το νύχι του αρπακτικού, το φύλλο του αθάνατου – αμάραντου, έν είδη βελόνας πικ- απ, ενισχυτών και μεγαφώνων, ζωντανεύει τις καταγεγραμμένες φωνές (δίσκοι, κασσέτες κλπ).

Ο Πάνος Χαραλάμπους είναι Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Γεννήθηκε το 1956. Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. (1983-88) στο εργαστήριο του Ν. Κεσσανλή.

Εργαστήριο Ήχου
Νίκος Αρβανίτης

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου, 18:00 – 21:00
Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου, 18:00 – 21:00
Τρίτη 17 Φεβρουαρίου, 18:00 – 21:00
Circuits and Currents, Project Space of the Athens School of Fine Arts

Το εργαστήριο αποτελεί εισαγωγή σε τεχνικές και εφαρμογές παραγωγής και επεξεργασίας του ήχου με την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Οι θέσεις συμμετεχόντων συμπληρώθηκαν. Δεν γίνονται δεκτές άλλες αιτήσεις συμμετοχής.

Ο Νίκος Αρβανίτης, γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα, όπου ζεί και εργάζεται. Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης και στο μεταπτυχιακό τμήμα MFA “Τέχνη στο Δημόσιο Χώρο και Νέες Εικαστικές Στρατηγηκές” του Πανεπιστημίου Bauhaus της Βαϊμάρης με υποτροφίες της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών DAAD και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Ωνάση. Ο Αρβανίτης ασχολείται με φαινόμενα και στιγμές δράσης στα οποία εκδηλώνονται διάχυτες, οι αντιφατικές και ανατρεπτικές δυνάμεις που διαμορφώνουν την κοινωνία μας. Το έργο του αποτελείται από ηχητικές εγκαταστάσεις, κατασκευές, σχέδια, βίντεο και παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο.

Με την υποστήριξη του Προγράμματος της DAAD: Συνεργασία με ελληνικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 2014 – 2016 / Συνεργασία της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου (ADBK) και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.