Στόχος των σεμιναρίων είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τις σύγχρονες πρακτικές και μεθόδους της θεατρικής αγωγής (Drama and Theatre in Education), προκειμένου να τις εφαρμόσουν μέσα στη σχολική τάξη (αναλυτικό πρόγραμμα και ευέλικτη ζώνη) ή στην προετοιμασία σχολικής γιορτής/παράστασης με παιδιά.

Στο πλαίσιο των σεμιναρίων, τα οποία είναι βιωματικά, πραγματοποιούνται διδασκαλίες από έμπειρους συνεργάτες της θεατρικής και καλλιτεχνικής αγωγής από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει τις παρακάτω βασικές ενότητες:

– Κύκλος προσαρμογής και καλλιέργεια της δυναμικής της ομάδας και του ατόμου μέσα από δράσεις, ασκήσεις αυτοσχεδιασμού, παιχνίδια ρόλων και ιστορίες-παραμύθια επιλεγμένα γι’ αυτόν τον σκοπό.

– Εμβάθυνση, επεξεργασία ιδεών και σκέψεων μέσα από το Εκπαιδευτικό Δράμα και Θέατρο (Drama and Theatre in Education).

– Αξιοποίηση μιας ιστορίας/ δυνατότητες αφηγηματικών τρόπων.

– Κύκλος κινητικής έκφρασης και αγωγής του ρυθμού του λόγου και της κίνησης.

Στο τέλος των σεμιναρίων, οι συμμετέχοντες εργάζονται σε ομάδες, οργανώνοντας τα δικά τους σχέδια μαθημάτων, τα οποία παρουσιάζουν στην υπόλοιπη ομάδα. Ακολουθούν προτάσεις και αξιολόγηση.

Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια παρακολουθούν ως παρατηρητές τα θεατρικά εργαστήρια των παιδιών. Επίσης, έχουν πρόσβαση καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησής τους αλλά και μετά την αποφοίτησή τους στη δανειστική βιβλιοθήκη του Εργαστηρίου, η οποία περιλαμβάνει βιβλία σχετικά με το θέατρο (γενικά και στην εκπαίδευση), το θεατρικό παιχνίδι, τη λογοτεχνία, τον χορό, τα εικαστικά, την παιδαγωγική, την ψυχολογία, παραμύθια, κ.ά., καθώς και σχετικό οπτικό και ακουστικό υλικό σε DVD και CD.

Στα σεμινάρια θεατρικής αγωγής μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τον ανεξάρτητο και πλήρη οκτάμηνο κύκλο του Α’ Επιπέδου σπουδών, ενώ παράλληλα έχει τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμεί, να φοιτήσει για ένα επιπλέον οκτάμηνο στο Β’ Επίπεδο σπουδών του σεμιναρίου.

Μετά την ολοκλήρωση των Σεμιναρίων, θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Για το 2017-2018 στο Εργαστήρι Θεατρικής Αγωγής θα διδάξουν:

Ξένια Καλογεροπούλου, ηθοποιός, συγγραφέας, μεταφράστρια και ψυχή του θεάτρου Πόρτα

Πέγκυ Στεφανίδου-Τσιτσιρίκου, νηπιαγωγός, σκηνοθέτης, εκπαιδευτικός θεάτρου (ΜΑ in Drama in Education) και διευθύντρια του Εργαστηρίου

Chris Cooper, συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός, καλλιτεχνικός διευθυντής της Big Brum Theatre in Education Company (England)

Μάρθα Κλουκίνα, χορογράφος και χορεύτρια (ΒΑ in Dance Theatre), απόφοιτος του Laban Centre for Μovement and Dance του Λονδίνου

Σοφία Πάσχου,ηθοποιός, μουσικός, Pedagogical Teatcher training in Creative Theatre, Ma in Creative Theatre- σε συνεργασία με τη LISPA (London International School of Performing Arts)

Δάφνη Δαυίδ, ηθοποιός και ψυχολόγος, ειδικευμένη στη θεατρική αγωγή μετά από διετή  φοίτηση στα σεμινάρια θεατρικής αγωγής του  Εργαστηρίου του θεάτρου Πόρτα