Το Taf διοργανώνει έκθεση με τίτλο «Scrapland», η οποία αποτελεί μια βιωματική εξερεύνηση της αλλοτριωτικής δύναμης του αστικού χώρου και αποτελεί αρχιτεκτονική και εικαστική εγκατάσταση.

Η έκθεση, εγκαινιάζεται την Πέμπτη 25 Απριλίου 2013 και η διάρκειά της είναι έως τις 26 Μαΐου 2013.

“Πάντα ο άνθρωπος έψαχνε τρόπο να ονομάσει, να δώσει μορφή στο ανικανοποίητο συναίσθημά του. Μα η αναζήτησή του αυτή, έφτανε στα φράγματα των απωθήσεων που ο ίδιος είχε δημιουργήσει.

Οι υπαρκτές σκιές και τα ερείπια του κόσμου, μην μπορώντας πια να έχουν θέση ανάμεσα στις κοινωνίες των ανθρώπων και των αστικών κέντρων, περιθωριοποιημένα, αρχίζουν να νιώθουν την ανάγκη να αποκαλούνται με το όνομα ακριβώς που τους απαγορεύτηκε: “σκιές”.

Όσα αναγνωρίζονται σαν επιρροή μιας περίεργης ανάμνησης, και που δίπλα τους υπάρχει η μετουσίωση της φαντασίας, μπορεί να κρύβουν εικόνες επιθυμιών και φανταστικών αποτυπώσεων, αλλά και διαστρεβλωμένες αλήθειες, παγίδες. Η αποδόμησή τους θυμίζει εκείνην την ίδια τη μοίρα του αναλώσιμου ανθρώπου μέσα στο κατασκεύασμά του που τον φυλάκισε. Το υλικό και το σχήμα υπόσχονται να επιστρέψουν με την τερατογένεση που τους αξίζει. 

Ένα θραύσμα που αποκολλήθηκε από κάτι “παλαιόθεν οικείο” και που τώρα “στάλθηκε για πέταμα”. Αυτό που με παιδική ψυχή αντιστέκεται και ζητά την χρήση που δύναται πάντα να προσφέρει, και που ο καταναλωτισμός του απαγορεύει. Αναγεννημένο θα προκαλεί ταραχή ακόμα στην απώθηση.

Το διαρκές ταξίδι σε έναν λαβύρινθο φτάνει να απομακρύνει τις φραγές, όχι ξεχνώντας αλλά ταυτοποιώντας το δρόμο μέχρι εδώ, υπέρ του συμμάχου τους, εκείνην την συνείδηση του ανθρώπου που αναγνωρίζει τους κόσμους σαν σημάδια της απώλειάς του. Μέσα από αυτόν το σεβασμό, η δημιουργία της ψυχής και του οίκου της, βρίσκει την θεμιτή ανοικειότητα, μιας Θραυσματικής Γης”.

Η έκθεση ScrapLand (Θραυσματική Γη) είναι μια βιωματική εξερεύνηση της αλλοτριωτικής δύναμης του αστικού χώρου. ΜΙα αρχιτεκτονική και εικαστική εγκατάσταση που εικονοποιεί μέσα από ποικίλα δημιουργικά μέσα, την ανοικειότητα των μεγαλουπόλεων και την εγγενή τους αδυναμία να παρέχουν στο σύγχρονο άνθρωπο τον προσωπικό και κοινωνικό χώρο που αναζητά. Επιχειρώντας την αναπαράσταση μια Θραυσματικής Γης, οι συμμετέχοντες δημιουργοί παραθέτουν μέσα από καθημερινά στιγμιότυπα και γνώριμα τοπία το προσωπικό τους σχόλιο για την αστική και ηθική παρακμή που αποτελεί πλέον το οικιστικό μας περιβάλλον.

Επιμέλεια: Boubrothers (Αλέξανδρος Μπουρελιάς – Χρήστος Μπουρελιάς)

Συμμετέχουν: Μιχάλης Αριστείδου, Boubrothers (Αλέξανδρος Μπουρελιάς – Χρήστος Μπουρελιάς), Μυρτώ Δράκου, Pablo Gmena, Χριστόφορος Μίτζας, Τάσος Μπουτζίκας, Μαρία Ορφανίδου, Χάρης Πέτρου, Jan Michelle Serafim, Ματίνα Ψαρράκη 

Σχετικά με το metamatic:taf

To metamatic:taf (The Art Foundation) είναι ένας οργανισμός ο οποίος από το 2009 λειτουργεί ως ανεξάρτητος φορέας με σκοπό την υλοποίηση και τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων, οι οποίες σχετίζονται με κάθε μορφή τέχνης. Είναι ένας ανοιχτός τόπος συνεύρεσης και διαλόγου, προσιτός και προσβάσιμος στο κοινό όλο τον χρόνο, επτά ημέρες την εβδομάδα (min 200,000 επισκέπτες το χρόνο). Αποτελεί μια πλατφόρμα διακίνησης σύγχρονων ιδεών και πρακτικών, όπου η σκέψη δε διαχωρίζεται από την πράξη και ο πολιτισμός γίνεται αντιληπτός ως καθημερινή δράση και βίωμα, προσφέροντας μια συνολική καλλιτεχνική, εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εμπειρία. Από το Σεπτέμβριο του 2012, το TAF/The Art Foundation μετονομάστηκε σε metamatic:taf και συμπληρώνει τη δράση του με την παρουσία του και στο on-line περιβάλλον μέσω της διαδικτυακή πλατφόρμας www.metamatictaf.gr, το οποίο λειτουργεί ως προέκταση των πρακτικών του, τόσο στο ελληνόφωνο όσο και στο αγγλόφωνο κοινό. Το ηλεκτρονικό metamatic:taf διατηρεί τον προσανατολισμό του φυσικού χώρου της Νορμανού, την ίδια στιγμή όμως ανατροφοδοτείται από πολλά ακόμα σύνθετα ζητήματα που τίθενται στο δικτυακό εγχείρημα. H προβολή των εκδηλώσεων του χώρου αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος του περιεχομένου του website, ενώ το κύριο σκέλος αφορά στη συγκρότηση μίας δραστήριας πλατφόρμας επικοινωνίας και συνάντησης ετερόκλητων πρακτικών σε ψηφιακό περιβάλλον.