Σαββατιάτικα και Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Νοεμβρίου στον Ελληνικό Κόσμο

Κάθε μέρα νέοι διαγωνισμοί στο Culturenow.gr

Δες εδώ!

Καθώς το φθινόπωρο προχωρά, στον «Ελληνικό Κόσμο» μας δίνεται μία ακόμη ευκαιρία για συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα γεμάτα κέφι, φαντασία και παιχνίδι τον Νοέμβριο 2015.

Καθώς το φθινόπωρο προχωρά, στον «Ελληνικό Κόσμο» μας δίνεται μία ακόμη ευκαιρία για συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα γεμάτα κέφι, φαντασία και παιχνίδι! Μυθολογία, τέχνη, εφευρέσεις, ταξίδια στον χώρο και το χρόνο συνθέτουν την παλέτα αυτού του μήνα!

Ανακαλύψτε αυτό που σας κεντρίζει το ενδιαφέρον και ελάτε!

Σας περιμένουμε!

ΣΑΒΒΑΤΙΑΤΙΚΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

7/11

«Ξεφόρτωσε την ελιά, να σε φορτώσει λάδι»

«Απ’ το κλαδάκι κρέμεται, στην αγορά πουλιέται, το εξωτερικό της τρώγεται, το κόκαλο πετιέται». Μέσα από παιχνίδια και κατασκευές, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν το δέντρο, τον καρπό, αλλά και το χυμό της ελιάς.

Ο καρπός και ο χυμός της ελιάς, ο κύκλος εργασιών παραγωγής του ελαιολάδου, οι ευεργετικές ιδιότητες του στον οργανισμό ανοίγουν κύκλο δραστηριοτήτων ιδιαίτερα δημιουργικών, ώστε τα παιδιά να ανακαλύψουν το πολύτιμο δέντρο της ελληνικής γης.

14/11

 «Αλεύρι, ζυμάρι, ψωμί»

Τα παιδιά ανακαλύπτουν τα συστατικά και τα μυστικά μίας από τις αρχαιότερες γεύσεις, παρακολουθούν τη διαδρομή του σπόρου από το χωράφι στο ζύμωμα και εύχονται… Καλή όρεξη!

Τρόφιμο με ιδιαίτερη θρεπτική αξία, το ψωμί είναι βαθιά ριζωμένο στις διατροφικές συνήθειες. Τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα συστατικά του, τον τρόπο παρασκευής του και την ιστορία του με δραστηριότητες που εξάπτουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. 

21/11

«Ο  Γύρος του Κόσμου σε  70 λεπτά…» ΝΕΟ

Θα  ήθελες  να κάνεις τον Γύρο του Κόσμου;

Οι μικροί μας φίλοι ανακαλύπτουν πώς ζουν τα παιδιά από τη μία άκρη της γης έως την άλλη! Πώς είναι η ζωή στην έρημο, στη ζούγκλα, και στους πάγους; Υπάρχουν τόσα διαφορετικά μέρη! Το κάθε παιδί ανακαλύπτει πού θα του άρεσε να ζει και μπορεί να διαλέξει το αγαπημένο του μέρος, αφού ανακαλύψει μικρά μυστικά κάθε τόπου μέσα από το παιχνίδι!

Ένα μαγικό χαλί ταξιδεύει τους μικρούς μας φίλους σε κάθε γωνιά της γης. Ένα ταξίδι στις πέντε ηπείρους, για να ανακαλύψουμε στοιχεία πολιτισμού, πανίδας και χλωρίδας. Ένα ταξίδι γεμάτο παιχνίδι, χορό, εικόνες και δημιουργία!

28/11

«Παίζοντας με τις Αισθήσεις»  ΝΕΟ

Τίποτα δεν μπορεί να φτάσει στο νου, αν δεν περάσει πρώτα από τις αισθήσεις! Επιτρέπουν να αντιλαμβανόμαστε εικόνες, ήχους, μυρωδιές, γεύσεις και αγγίγματα. Τα παιδιά μαθαίνουν να τις αναγνωρίζουν και να τις ανακαλύπτουν μία -μία και τις πέντε!

Ο ήλιος λάμπει και ένα ελαφρύ αεράκι χαϊδεύει το μάγουλο. Λίγο πιο κάτω, μια γάτα νιαουρίζει και από το σπίτι της γειτόνισσας μοσχοβολάει κανέλα! Τι να μαγειρεύει άραγε; Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και παιχνίδια ανακαλύπτουν τις πέντε αισθήσεις και τη μαγεία του να απολαμβάνουν την καθημερινότητα μέσα από αυτές!

Για παιδιά 3-5 ετών

Διάρκεια προγραμμάτων: 70 λεπτά

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

8/11

«Κλιμτ: ακολουθώντας τις χρυσές πινελιές του…»

«Αν κάποιος θέλει να με γνωρίσει καλύτερα, δεν έχει παρά να κοιτάξει προσεκτικά τα έργα μου», είχε πει κάποτε ο μεγάλος ζωγράφος. Έτσι, και οι μικροί μας φίλοι, θα τρυπώσουν στο ατελιέ του, θα ανακαλύψουν μερικά από τα μυστικά του και θα εμπνευστούν από την τέχνη του.

Ποιος ήταν ο Κλιμτ; Πότε και πού έζησε; Ποια ήταν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μοτίβα των έργων του; Ποιοι είναι οι πιο διάσημοι πίνακες του; Μέσα από το παιχνίδι, μπαίνουν στη διαδικασία της ανακάλυψης με συνεργάτη… μία γάτα!

15/11

«Η αρχαία Αθήνα μέσα από τα μάτια ενός παιδιού»

Ο μικρός Φαίδων προσκαλεί τα παιδιά να πάνε μαζί του μία ολόκληρη μέρα στην πόλη του: την Αθήνα των κλασσικών χρόνων. Άραγε, πώς είναι να ζει κάνεις σε μια τόσο σπουδαία πόλη;

Τα παιδιά ξέρουν πως είναι να ζει κανείς στην Αθήνα του σήμερα, έχουν όμως φανταστεί, πώς ήταν να ζει κανείς στην ίδια πόλη στα αρχαία χρόνια; Ανακαλύπτουν το ημερολόγιο του Φαίδωνα, ενός μικρού αγοριού που έζησε τότε και με τις χρήσιμες πληροφορίες του κάνουν μια βόλτα από το σχολείο, το σπίτι του, το γυμνάσιο, την Αγορά. Και, φυσικά, παίζουν! Τα παιχνίδια που αγαπούσαν τότε τα παιδιά!

22/11

«Ο γύρος του κόσμου μέσα από το παιχνίδι!»

Από το Βορρά ως το Νότο κι από την Ανατολή ως τη Δύση, το παιχνίδι ενώνει τα παιδιά όλων των πολιτισμών. Ανακαλύπτουν παιχνίδια άλλων λαών, παίζοντας!

Τα παιδιά ξεκινούν για τον γύρο του κόσμου με κινητήρια δύναμη το παιχνίδι, παίζοντας παιχνίδια από τις πέντε ηπείρους. Παιχνίδια που ενώνουν, και μας κάνουν να πιάνουμε σφιχτά τα χέρια! Όσο μακριά και αν ταξιδέψουμε στα παιχνίδια των λαών, θα βρούμε ομοιότητες να μας θυμίζουν πως είμαστε όλοι ίσοι, μα διαφορετικοί!

29/11

«Χαμένες πόλεις στον μύθο και την ιστορία»

Υπήρξε άραγε η Ατλαντίδα; Πώς εξαφανίστηκε η Πομπηία ή η Θήρα; Μπορεί μια πόλη να παραμείνει για αιώνες θαμμένη στο βυθό; Ερωτήματα  που ψάχνουν απαντήσεις!

Τα παιδιά ανακαλύπτουν χαμένες πόλεις στον μύθο και την ιστορία. Υπό ποιες συνθήκες εξαφανίστηκαν; Ποιος ο αντίκτυπος των φυσικών καταστροφών σε μία πόλη ή έναν πολιτισμό; Και πώς γνωρίζουμε σήμερα πληροφορίες για αυτές; Με το ομαδικό παιχνίδι αναζητούνται λύσεις στο μυστήριο και τα παιδιά δημιουργούν την δική τους Ατλαντίδα, αφού εμπνευστούν από την περιγραφή του Πλάτωνα!

Για παιδιά 5-12 ετών

Διάρκεια προγραμμάτων: 90 λεπτά

Δον Κιχώτης σε διασκευή του Δημήτρη Αδάμη στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου

Σαββατιάτικα και Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Νοεμβρίου στον Ελληνικό Κόσμο

Κάθε μέρα νέοι διαγωνισμοί στο Culturenow.gr

Δες εδώ!

Τα Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου 2014 ο «Ελληνικός Κόσμος» γίνεται ο απόλυτος προορισμός για παιδιά κάθε ηλικίας. Tα Σαββατιάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (από 3 ετών και άνω), τα οποία συνοδεύονται από τους γονείς τους. Tα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απευθύνονται σε νήπια και παιδιά του Δημοτικού.

Τα Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου 2014 ο «Ελληνικός Κόσμος» γίνεται ο απόλυτος προορισμός για παιδιά κάθε ηλικίας. Tα Σαββατιάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (από 3 ετών και άνω), τα οποία συνοδεύονται από τους γονείς τους. Tα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απευθύνονται σε νήπια και παιδιά του Δημοτικού.

ΣΑΒΒΑΤΙΑΤΙΚΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

(Για παιδιά προσχολικής ηλικίας με τους γονείς τους)

Σάββατο 1 Νοεμβρίου

Αέρας…ο παιχνιδιάρης!

Είναι το στοιχείο της φύσης που ακολουθεί μικρούς και μεγάλους παντού! Τον αισθάνονται αλλά δεν μπορούν να τον δουν. Πού κρύβεται και πώς θα τον ανακαλύψουν; Παιχνίδια, πειράματα και απλές κατασκευές θα μας οδηγήσουν σε μερικές από τις πιο απίθανες κρυψώνες του!

Ένα ταξιδιάρικο πούπουλο υποδέχεται γονείς και παιδιά για να τους συστήσει σε έναν καινούριο αόρατο φίλο, τον Αέρα.  Τα παιδιά ανακαλύπτουν από που ξεκινά τα ταξίδια του, τρέχουν, παίζουν και χορεύουν μαζί του.

Σάββατο 8 Νοεμβρίου

Το λιοντάρι και ο ποντικός

Ο δυνατός και ο αδύναμος, ο μεγάλος και ο μικρός. Δύο ήρωες τόσο διαφορετικοί συναντιούνται σε ένα μύθο του Αισώπου και δείχνουν στους μικρούς μας φίλους πόσο χρειάζεται ο ένας τον άλλο! Πώς κατάφερε ένας μικρούλης ποντικός να σώσει το δυνατό λιοντάρι; Ακριβώς έτσι, πότε μικροί και πότε μεγάλοι, ανακαλύπτουν τη «δύναμή» τους μέσα από παιχνίδια έκφρασης και ρόλων.

Όλοι μαζί αναζητούν τη διαφορετικότητα μέσα από ένα μύθο του Αισώπου. Με ερέθισμα την αφήγηση του μύθου, παιδιά και γονείς δημιουργούν, ξεκινώντας ένα ταξίδι στο μύθο μέσω της δραματοποίησης του. Πώς ένιωθε το λιοντάρι και το ποντίκι στη σπηλιά; Πώς είναι το θυμωμένο λιοντάρι, και τι συμβαίνει όταν αυτό παγιδευτεί;

Σάββατο 15 Νοεμβρίου

Μια μέρα με το Χουμ και την Νταν

Δύο άνθρωποι από κάποια μακρινή εποχή, ο Χουμ και η Νταν ανοίγουν τη σπηλιά τους και υποδέχονται τους μικρούς μας φίλους γύρω από τη φωτιά τους. Ακολουθώντας τα ίχνη, τα παιδιά θα μάθουν μερικά από τα μυστικά τους. Πώς ζούσαν; Τι έτρωγαν; Υλικά όπως η πέτρα και ο πηλός θα τα βοηθήσουν να ανακαλύψουν την καθημερινότητά τους!

Ίχνη ζώων οδηγούν τα παιδιά στη σπηλιά τους για να ανακαλύψουν τα ίχνη τους, μία εστία, πέτρες, βραχογραφίες, κοχύλια, εργαλεία, καρπούς ή αλλιώς τον τρόπο με τον οποίο ζούσαν οι άνθρωποι στα προϊστορικά χρόνια!

Σάββατο 22 Νοεμβρίου

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, πες μου τα μυστικά σου…

Σε κοιτάζω, με κοιτάζεις… Άραγε με ποιον να μοιάζεις;

Μαγεμένος ή μη, πάντα κάτι έχει να μας πει!

Μέσα από καθρέφτες, αντικείμενα ιδιαίτερα και «μαγικά», τα παιδιά γνωρίζουν τον εαυτό τους αλλά και τους άλλους γύρω τους. Μεταμορφώνονται, πειραματίζονται και εκφράζονται μέσα από το παιχνίδι!

Με τη βοήθεια  ενός καθρέφτη παιδιά και γονείς μπαίνουν στη διαδικασία να παρατηρήσουν τους εαυτούς τους, να αντιληφθούν τα διαφορετικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά αλλά και να συνεργαστούν και να παίξουν ομαδικά. Ο καθρέφτης αποτελεί έμπνευση για παιχνίδι και δημιουργία!

Σάββατο 29 Νοεμβρίου

Μια σταγόνα ταξιδεύει…

«Γεια σας! Είμαι μία σταγόνα που διαρκώς ταξιδεύει!»

Νερό… σύννεφο… πάγος… βροχή…

Τα παιδιά ακολουθούν το ταξίδι του νερού μέσα από νεροϊστορίες, παίζουν και πειραματιζόνται με πρωταγωνιστή το υγρό στοιχείο!

Πειράματα, θεατρικό παιχνίδι και νεροιστορίες ταξιδεύουν ενήλικες και παιδιά σε μια σειρά από δραστηριότητες που θα εισάγουν τους μικρότερους σε ένα από τα πιο μαγευτικά φυσικά φαινόμενα, τον κύκλο του νερού!

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

(Για παιδιά από 5 έως 12 ετών)

Κυριακή 2 Νοεμβρίου

Ψάλλε μας, θεά, τον τρομερό θυμό του Αχιλλέα!

«Πες στους μικρούς μας φίλους πώς έφτασαν με τα καράβια τους οι Αχαιοί στην Τροία και με το ξύλινο άλογό τους μπήκαν στην πόλη; Πώς ξεκίνησαν όλα; Πώς ένα μήλο στάθηκε αφορμή για να σπείρουν οι θεές τέτοιο μίσος στους ανθρώπους; Πες τους λοιπόν… και εκείνα θα σε ακούσουν με προσοχή!»

Τα παιδιά ανακαλύπτουν τον ποιητή Όμηρο ως τον «παραμυθά» εκείνης της εποχής και αντιλαμβάνονται πως μέσα από τα έπη του μπορεί κάποιος να ταξιδέψει στο μύθο και την πραγματικότητα.Ποια ήταν η  αφορμή για το ξέσπασμα του τρωικού πολέμου, ποια η εξέλιξη και ποια η έκβασή του;  Ενδεικτικά αντικείμενα δίνουν στους μικρούς μας φίλους την αφορμή  να ξεκινήσουν μια σειρά από δραστηριότητες και παιχνίδια έτσι ώστε να έρθουν σε μια διαφορετικού ύφους επαφή με το ομηρικό έπος.

Κυριακή 9 Νοεμβρίου

Μες στα παλάτια της Κνωσού σαν μπεις, το Μίνωα ή το Μινώταυρο θα βρεις!

Τί κρύβουν τα Μινωικά ανάκτορα και ποιοι μύθοι πλέκονται γύρω από αυτά; Τα παιδιά ξετυλίγουν το μίτο της Αριάδνης και με το θάρρος του Θησέα περιπλανιούνται  μέσα στο δαιδαλώδη λαβύρινθο της Κνωσού.

Οι μικροί μας φίλοι ταξιδεύουν στην Κρήτη της μυθολογίας και της ιστορίας για να ανακαλύψουν στοιχεία από τον μινωικό πολιτισμό. Τα ανάκτορα της Κνωσού, πλούσια σε χρώματα και εικόνες, γίνονται αφορμή για παιχνίδι  και για εξερεύνηση!

Πώς ήταν οι μινωίτισσες και πως οι μινωίτες; Ποιος είναι ο βασιλιάς των ανακτόρων και ποιοι άλλοι ζουν κοντά του; Ποιος ήταν ο Γλαύκος; Πώς μοιάζει η παλαιότερη αίθουσα του θρόνου της Ευρώπης; Τι κρύβεται στις αποθήκες του παλατιού; Τα παιδιά μπορούν άραγε να αποκρυπτογραφήσουν μηνύματα από τα ιδεογράμματα της γραμμικής Β’ που συναντούν στη μινωική Κρήτη;

Κυριακή 16 Νοεμβρίου

Ταξίδι στην παραμυθοχώρα

Το βιβλίο άνοιξε.. σσσς το παραμύθι ξεκινά…

Πώς θα φαινόταν στους μικρούς μας φίλους να είναι οι ήρωες του δικού τους παραμυθιού; Τα παιδιά παίρνουν τα κατάλληλα υλικά και φτιάχνουν τη δική τους «συνταγή» για ένα πετυχημένο παραμύθι!

Η λαϊκή παράδοση ταξιδεύει στο χρόνο από γενιά σε γενιά, μαζί της και τα παραμύθια. Από στόμα σε στόμα ταξιδεύουν όχι μόνο στο χρόνο αλλά και στο χώρο… «Ο τυφλός και ο κυνηγός» ένα παραδοσιακό παραμύθι της Νοτίου Αφρικής είναι το ερέθισμα για να παίξουν οι μικροί μας φίλοι με τις αισθήσεις τους και στη συνέχεια να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν το δικό τους παραμύθι…

Κυριακή 23 Νοεμβρίου

Αναζητώντας το Μέγα Αλέξανδρο

Γενναίος, τολμηρός, στον κόσμο ξακουστός… Αλέξανδρος ο Μέγας. Από τη Μακεδονία στις Ινδίες και από την ιστορία στην αιωνιότητα.

Οι μικροί μας φίλοι ανακαλύπτουν την προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τα επιτεύγματά του! Πως ήταν τα παιδικά του χρόνια και ποια πρόσωπα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του; Ποια ήταν τα σημαντικότερα πολεμικά γεγονότα και ποια η πορεία της εκστρατείας του;

Λαϊκοί μύθοι, θρύλοι, ιστορίες και εικαστικές απεικονίσεις σχετικά με τον Μέγα Αλέξανδρο ανά τα χρόνια δημιουργούν το μύθο της ιστορικής αυτής προσωπικότητας. Οι μικροί μας φίλοι παίζουν και δημιουργούν με σκοπό να ανακαλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για εκείνον!

Κυριακή 30 Νοεμβρίου

Αποστολή: Διάστημα

Τί υπάρχει στο αχανές διάστημα; Γαλαξίες, άστρα, πλανήτες και φεγγάρια συμπληρώνουν το πάζλ του σύμπαντος. Αντέχεις άραγε να γίνεις μέλος του πληρώματος του «Ελληνικού Κόσμου» σε ένα φανταστικό ταξίδι ανακάλυψης και περιπέτειας στο διάστημα; Τότε προσλαμβάνεσαι….

Το ηλιακό μας σύστημα, οι πλανήτες και οι δορυφόροι τους! Οι μικροί μας φίλοι ανακαλύπτουν τι υπάρχει πέρα από τη γη αλλά και τις προσπάθειες των ανθρώπων να κατακτήσουν το Διάστημα… Ποιες δυσκολίες συναντούν και πως τις λύνουν; Ποιες αποστολές έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο ηλιακό μας σύστημα και μέχρι που έχει πατήσει το πόδι του ο άνθρωπος; Με ποιους τρόπους συλλέγουμε σήμερα πληροφορίες για το σύμπαν;

Με Χάρτινο Καράβι την Ελλάδα Ταξιδεύω, στο Θέατρο Ήβη