Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων και οι εκδόσεις Τοπίο art books, παρουσιάζουν τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου, το βιβλίο ‘Σαντορίνη, η αμπελόεσσα νήσος’, σε φωτογραφίες Δημήτρη Ταλιάνη και κείμενα Πάνου Θεοδωρίδη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Θα παρουσιαστούν αποσπάσματα του Ηχοράματος για τη Σαντορίνη, με μουσική Ηλία Ανδριόπουλου, σε κείμενα Πάνου Θεοδωρίδη διαβασμένα από τον Γρηγόρη Βαλτινό.

Θα μιλήσουν:

Δημήτρης Χατζηνικολάου, οινολόγος, δημοσιογράφος

Γιάννης Τσεκλένης, σχεδιαστής

Πάνος Θεοδωρίδης, συγγραφέας

Mάρκος Καφούρος, πρόεδρος ΕΣΘΠ

Την εκδήλωση συντονίζει ο Μανώλης Λιγνός.

 

Η «Σαντορίνη, η αμπελόεσσα νήσος» δεν είναι ένα ακόμη εγχειρίδιο για το κρασί, γραμμένο από συστηματικούς ερευνητές για ειδικούς αναγνώστες. Στο λεύκωμα αυτό ο φωτογράφος Δημήτρης Ταλιάνης, με εφόδιο την αγάπη του για τη φύση και το αμπέλι, ξεκινά το  μακρύ ταξίδι στους «δρόμους του κρασιού», προσπαθώντας να συνδυάσει το φως με τη στιγμή, την καλλιέργεια με την εποχή, την κίνηση του χεριού με τη φορά της αμπελιάς. Πολλά τα χρόνια και τα ταξίδια, πολλές και οι φωτογραφίες που συγκεντρώθηκαν από το πάστρεμα, το κλάδεμα, το θειάφισμα, τον τρύγο -κυρίως τον τρύγο- την οινοποίηση σε σπηλιές και υπόσκαφα, σε κάναβες και οινοποιεία.

Το απόσταγμα αυτού του υλικού θα χρησιμοποιήσει η ζωγράφος Γαβριέλλα Μαυριδή για να αποδώσει τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες του αμπελώνα μέσα από 120 ολοσέλιδες φωτογραφίες.

Κι έπειτα, η σειρά του συγγραφέα. Ο Πάνος Θεοδωρίδης, με πολύχρονη θητεία στο θέμα, φωτίζει με το δικό του ύφος γνωστές και άγνωστες πτυχές του χθες και του σήμερα της αμπελόεσσας νήσου μέσα από ένα εκτενές και συνάμα περιεκτικό εισαγωγικό κείμενο, καθώς επίσης και μέσα από 80 μικρά ή μεγαλύτερα κείμενα-σχόλια των φωτογραφιών.

Τέλος, ο Διονύσης Καρατζάς, ως φιλόλογος και ποιητής, ήρθε να αποθέσει την δική του πολύτιμη συνδρομή, προσδίδοντας έτσι μια νέα διάσταση στην κάθε σελίδα, στην κάθε αράδα του τόμου αυτού.

Κι όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να συμβούν χωρίς τις σημαντικές γνώσεις τριών έμπειρων συμβούλων: του γεωπόνου Ματθαίου Δημόπουλου, του οινολόγου Νίκου Βαρβαρήγου και του αμπελουργού Νίκου Πελεκάνου.

Παραθέτουμε το αποχαιρετιστήριο κείμενο, που συνοδεύει μια φωτογραφία ώρας δειλινής στην καλντέρα με δυο ποτήρια Ασύρτικου (σελ. 168).

Από το κατακλυσμιαίο χάος της αρχαιότητας, που προκάλεσε πολέμους θεοτήτων και δαιμόνων, η νήσος Θήρα, μία αγαθοδαίμων νήσος, η Σαντορίνη της μακράς ιστορίας των δυνατών εμπόρων, των καραβοκύρηδων και των λιμανιών του κόσμου, επέβαλε τις γεύσεις και τη θαυμαστή τεχνική της, όπου στάλιζε καράβι της. Και πάντα να λείπει το νερό, πάντα να χρειάζεται ένα λιμάνι, πάντα η έλλειψη βασικών υποδομών.

Ο Θηραίος οίνος έχει τη δική του θαυμαστή διαδρομή από το αμπέλι έως την κάναβα. Χάρη στην επίνοια των αμπελουργών και των οινοποιών, από τα χρόνια των Φοινίκων, γεννιέται σε ένα φυσικό κλωβό, ξεπετάγεται ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, ωριμάζει κατά τάξη και ποικιλία χρώματος, γεύσης και αρώματος, κλαδεύεται και τρυγιέται.

Συγκεντρώνεται και μεταφέρεται, με άκρα φροντίδα, σε ισόγεια και υπόσκαφα εργαστήρια, λιάζεται σε ταράτσες, ησυχάζει σε βαρέλια και ζυμώνεται σε σπηλιές αλλά και τέλειες δεξαμενές. Τέλος, οδηγείται, μετά από ελέγχους ποιότητας, στο τραπέζι των καλών γεύσεων, είτε στην καθημερινή λάτρα, είτε στα χείλη των σομελιέ.

Όποιος γεύεται το σαντορινιό κρασί, σε όποια ποικιλία του, λιαστό ή βιολογικό, λευκό ή ερυθρό, νιώθει την ηδύτητα της μελίκαρπης ρώγας, καθώς στερήθηκε από τον ήλιο μέρος της μάζας της και αισθάνεται το αδιόρατο νεύμα από τους ανέμους που την έδειραν από όλες τις γραμμές του ορίζοντα.

Η ομορφιά του τόπου, η αρχιτεκτονική και ο ιδιαίτερος τρόπος ζωής των κατοίκων διεκδικούν με την ήρεμη δύναμή τους ένα πολύτιμο τμήμα της παγκόσμιας μνήμης.

Σαντορίνη των Κυκλάδων και του κόσμου, από φως κι από πληγές ευλογημένη!

 

Φωτογραφίες: Δημήτρης Ταλιάνης, Κείμενα: Πάνος Θεοδωρίδης

Κυκλοφορεί σε ελληνική, αγγλική και ρωσική γλώσσα.

Τη μετάφραση στην αγγλική έκανε η Τζούντυ Γιαννακοπούλου και στη ρωσική η Τατιάνα Μπορίσοβα.