Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί το βιβλίο του Γιώργου Ρωμανού, Ρωσική Πρωτοπορία και Κριτήρια Κριτικής. Αναζητώντας την Πραγματικότητα.

Ο συγγραφέας εξετάζει μια πρωτότυπη σύνθεση δεδομένων τα οποία ξεκινούν από το 1840-1860, με αναφορές στους Ντοστογιέφσκι, Τσερνιτσέφκσι, κ.ά. Διερευνά τα γεγονότα της απόρριψης του Συμβολισμού στα 1890. Καταγράφει κριτικά τα όσα συνέβησαν στα επόμενα εκρηκτικά χρόνια που οδήγησαν στη «Ρωσική Πρωτοπορία», στο διάστημα 1909-1920. Και, παρουσιάζει σύμφυτα θέματα σχετικά με: την οργανικότητα λόγου και εικόνας, τη λογοτεχνικότητα, τη μικροδομή, τη μακροδομή, κ.ά., όπως αυτά αποκρυσταλλώνονται από το 1970 μέχρι σήμερα. Αναφορές γίνονται και στους: Αριστοτέλη, Δημήτριο Φαληρέα, και Διονύσιο(;) Λογγίνο, αφού η ανάγκη αξιολογικής κριτικής με κριτήρια ξεκινά από την αρχαιότητα.

Γενεσιουργός αιτία του όλου προβληματισμού είναι ότι στις μέρες μας, σχεδόν στο σύνολο των έντυπων ή και άλλων Μ.Μ.Ε., δεν υπάρχει αξιολογική λογοτεχνική κριτική με συγκεκριμένα κριτήρια, όπως συνέβαινε και στον Συμβολισμό μέχρι το 1890. Τότε, όπως και σήμερα, η «κριτική» αποφαινόταν για το «νόημα», την «υπόθεση του έργου» βάσει υποκειμενικού αισθητισμού, συχνά με ποιητικίζοντα τρόπο και, κυρίως, με ιδεολογικές-ιδεοληπτικές ερμηνείες βολικές στην εκάστοτε εξουσία.

Ο Γιώργος Ρωμανός είναι συγγραφέας, ζωγράφος και επιμελητής βιβλίων. Γράφει Μυθιστόρημα, Διήγημα, Δοκίμιο, και διδάσκει Αφηγηματολογία σε σεμινάρια. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Εμφανίστηκε νέος στα γράμματα, το 1977, με το βιβλίο του: «Ο Αλέξανδρος κ. ά. διηγήματα», (Πρόσπερος). Δημοσιεύει διηγήματα (από το 1973) σε έγκυρα λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες, και δοκίμια (από το 1978). Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ρώσικα.

Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει έξη συλλογές διηγημάτων, δύο μυθιστορήματα, μία νουβέλα, δύο μελέτες, και μία μετάφραση διηγημάτων του Dylan Thomas.
Ως ζωγράφος, είναι μέλος του Kαλλιτεχνικού Eπιμελητηρίου Ελλάδος, Εκθέτει από μαθητής, από το 1966. Από το 1984 έκανε 10 ατομικές εκθέσεις και έλαβε μέρος σε 40 ομαδικές. Σχέδιά του δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά. Έργα του βρί-σκονται σε μουσεία, πινακοθήκες, συλλογές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Επιμελητής βιβλίων (και γραφικής επιμέλειας), από το 1972. Και από το 1997 εκ-δότης του λογοτεχνικού περιοδικού Πανδώρα και των ομώνυμων εκδόσεων.
Σπουδές: πτυχίο Ιατρικής (1972), Αριστοτέλειο Παν. Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχια-κά-ειδικότητα, Εθνικό Καποδιστριακό Παν. Αθηνών. Και, στο ίδιο πανεπιστήμιο, σπουδές στη Φιλοσοφική σχολή. Εργάστηκε ως γιατρός μέχρι το 1992.
Το 2011 δημιούργησε το διαδικτυακό περιοδικό:
pandoraperiodiko.blogspot.com και το ιστολόγιο romanosg.blogspot.com.

Διακρίσεις, _επιλογή
2004. Το βιβλίο του: Δέκα ροκ κι ένα μπλουζ για τρεις, Διηγήματα, Μεταίχμιο, εισή-χθη για διδασκαλία στα πανεπιστήμια του Βερολίνου και Τιφλίδας.
2006. Μετάλλιο της πόλεως Δήμου Παπάγου, για την προσφορά του στα γράμματα και στις τέχνες.
2009. Για το βιβλίο του Καζαμπλάνκα Καφέ, Μυθιστόρημα, Άγκυρα, 2008, και για το σύνολο του έργου του, του απονεμήθηκε, το βραβείο Εκδοτών Βιβλίου Βορείου Ελ-λάδος.

Βιβλιογραφία –ενδεικτική
Για το έργο του Γ. Ρ., υπάρχει βιβλιογραφία από το 1978_ έχουν γραφτεί, σε περιοδι-κά και εφημερίδες, πάρα πολλές εκτεταμένες κριτικές μελέτες, και δεκάδες μικρότερα κείμενα. Παρουσιάσεις του έργου του έχουν γίνει σε συνέδρια, σε αίθουσες γραμμά-των, τεχνών, καθώς και σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.
α. Λεξικό Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Πατάκης, 2007, (Ρωμανός Γιώργος, σελ 1953, και Πανδώρα σελ. 1682).
β. Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος _ Λαρούς _ Μπριτάνικα, τ. 52, σελ. 345.
γ. Μεγάλο λεξικό Ελλήνων Ζωγράφων, Γλυπτών, και Χαρακτών, εκδ. Μέλισσα, τ. Δ΄, σελ.114.
δ. Γιάννης Τζανής – Πέτρος Μπέσπαρης, Η λογοτεχνική δημιουργία της Βόρειας Ελ-λάδας, 1875-2007, σελ. 712, Εκδόσεις Μπίμπης, 2010 (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, 2010.)

Το τελευταίο του βιβλίο: «Γιούντιν, Μια γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη,», Μυθιστόρη-μα, σ. 411, εκδόσεις Άγκυρα, κυκλοφόρησε τις τελευταίες ημέρες του 2012, και μέσα στο 2013 έκανε 3 εκδόσεις.