Κι όμως αρχικά δεν ονομαζόταν Rockwave!! Στο μακρινό 1996 οι δύο μεγαλύτερες τότε εταιρείες διοργάνωσης συναυλιών στην Ελλάδα αποφάσισαν να συνεργαστούν για το πρώτο τριήμερο μουσικό φεστιβάλ ξένης μουσικής στην πατρίδα μας. Με μηδενική εμπειρία σε ανάλογες εκδηλώσεις  το Rock Of Gods (όπως ονομάστηκε) ήταν γεμάτο απρόοπτα, με αποκορύφωμα την ακύρωση την τελευταία στιγμή της εμφάνισης των (τότε πρωτοεμφανιζόμενων) Foo Fighters. Η Αποβάθρα 3 που φιλοξένησε την εκδήλωση (από κει φεύγουν τα πλοία για Ρόδο σήμερα) ήταν  κάτι σαν κρανίου τόπος εκείνη την εποχή, χωρίς την παραμικρή υποδομή. Τα ευτράπελα πολλά, οι άνδρες του λιμενικού σώματος να προσπαθούν επί τρεις μέρες να καταλάβουν τι συμβαίνει, οι μπάντες έπαιζαν βλέποντας τα πλοία να πηγαινοέρχονται, ο Iggy Pop χτυπήθηκε στο κεφάλι από ένα γεμάτο μπουκάλι νερού, μάτωσε και συνέχισε απτόητος ουρλιάζοντας ‘you can’t stop me motherfuckers’. Αν πρέπει ντε και καλά να ξεχωρίσει η εμφάνιση κάποιου από εκείνο το τριήμερο αυτός είναι ο Moby. Ο μικροσκοπικός απόγονος του Herman Melville σάρωσε και έγινε πρώτο όνομα στην χώρα μας μέσα σε ένα βράδυ.

Από την επόμενη χρονιά η διοργάνωση πέρασε αποκλειστικά στα χέρια της μίας εταιρείας , αφού η δεύτερη δεν είχε καμία διάθεση να εμπλακεί ξανά. Μεταξύ 1997 και 2003 το φεστιβάλ άλλαζε διαρκώς χώρο διεξαγωγής. Γήπεδο Απόλλωνα, Φρεατίδα, Άγιος Κοσμάς, Οικολογικό Πάρκο, Ποδηλατοδρόμιο Ολυμπιακού Σταδίου, Ολυμπιακό Στάδιο  και Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Τα γεγονότα που οδήγησαν στη χρήση του Ιδρύματος πρέπει να ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής των υπευθύνων  και άρχισαν να αναζητούν μία μόνιμη στέγη (για την ιστορία, το 2003 το φεστιβάλ θα διεξαγόταν στο  αεροδρόμιο του Ελληνικού, αλλά για λόγους που ξεπερνούν τη λογική κάποιες ‘αρχές’ δεν έδωσαν άδεια, με αποτέλεσμα ν’ ακυρωθούν σχεδόν τα πάντα και να παίξουν μόνο οι Cure, μαζί με Dandy Warhols και Mesh υπό τον προφανή τίτλο Shockwave). Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή σ’ αυτά τα χρόνια , τα οποία στην ουσία έκαναν το φεστιβάλ θεσμό, θα θυμηθεί κανείς την εμπειρία Portishead μαζί με Cave και Pulp στη Φρεατίδα, τους επιεικώς μέτριους Blur (ακόμα κι οι ίδιοι το παραδέχθηκαν στο κοινό) ,τους dEUS να διακόπτουν το Suds and Soda για να φωνάξουν ‘πήδα’ σ’ έναν τύπου που ετοιμαζόταν για bunjee jumping, την Patti Smith και τους Garbage στον Άγιο Κοσμά, την απίστευτη ζέστη στο Οικολογικό πάρκο με τους Oasis χωρίς τον Noel και τους πραγματικά καλούς Supergrass, τη βροχή που σχεδόν διέλυσε τα πάντα στο Ποδηλατοδρόμιο, τις εκκλήσεις για απομάκρυνση από τη σκηνή λόγω επερχόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων στο ΟΑΚΑ με τον Sting να παίζει κάτω από καταιγίδα. Αυτά είναι ελάχιστα  σε σύγκριση με όσα συνέβησαν από καλλιτεχνικής πλευράς και είναι βέβαιο πως ο καθένας έχει τις δικές του ξεχωριστές αναμνήσεις.

Το 2004 είναι η χρονιά ορόσημο για το φεστιβάλ, αφού πραγματοποιείται  το όνειρο της εξεύρεσης μόνιμου χώρου διεξαγωγής. Το Terra Vibe διέφερε αρκετά τότε σε σχέση με τη σημερινή του μορφή και στις 18 Ιουνίου ο Peter Gabriel έκανε τα εγκαίνια μπροστά σε λίγο σχετικά κόσμο μέσα στον οποίο βρισκόταν και μετέπειτα πρωθυπουργός της χώρας. Η επιστροφή των σπουδαίων Pixies ήταν σαφώς το γεγονός εκείνης της διοργάνωσης. Την επόμενη χρονιά οι Black Sabbath πρέπει να μάζεψαν τον περισσότερο κόσμο που έχει χωρέσει στο πάρκο και ο Marilyn Manson γινόταν εξώφυλλο στην….Espresso με αφορμή την εμφάνισή του. Δυστυχώς βροχή και Rockwave ενίοτε συμπίπτουν και, ναι, έχει όντως άλλη χάρη να διασκεδάζεις χωρίς να σε νοιάζει που είσαι βρεγμένος, αλλά το να μη γίνει καν συναυλία λόγω βροχής είναι κάτι που κανείς δε θέλει να συμβεί. Συνέβη όμως το 2009, τη χρονιά που θα βλέπαμε τους Killers… Ένα χρόνο αργότερα οι Massive Attack άλλαζαν την ώρα εμφάνισής τους για να δουν με την ησυχία τους τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Νότια Αφρική (είναι φανατικοί ποδοσφαιρόφιλοι). Η δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα ήταν γεμάτη σκαμπανεβάσματα. Το (απόλυτα σωστό) ‘ποπ άνοιγμα’ του 2010 με Black Eyed Peas, Fatboy Slim (https://www.youtube.com/watch?v=uMKgov39kqc) δε συγκίνησε ιδιαίτερα το κοινό, όμως 5 χρόνια αργότερα μια λαοθάλασσα υποκλίθηκε στον Robbie Williams σε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις που έχουν γίνει ποτέ κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ (για την ακρίβεια μια από τις καλύτερες συναυλίες που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα).

Ήταν η τελευταία πολύ μεγάλη στιγμή του Rockwave, μέχρι την επόμενη αφού το φεστιβάλ έχει αποδείξει πως κρατά κάμποσους άσσους κρυμμένους στο μανίκι του και τους εμφανίζει εκεί που δεν το περιμένουμε.

ΥΓ. Το κείμενο αυτό δεν έχει την παραμικρή διάθεση να γκρινιάξει για την απόσταση του Terra Vibe από την Αθήνα και την δυσκολία εύρεσης θέσης στάθμευσης λίγα μέτρα πριν από την είσοδο του χώρου – όχι επειδή κάνει τα γλυκά μάτια στους διοργανωτές, αλλά επειδή αυτά ‘πάνε πακέτο’ και είναι γνωστά εδώ και 20 χρόνια-όποιος ξεκινάει για τον χώρο τα έχει υπολογίσει, αλλιώς απλά δεν πηγαίνει. Α, και τις γελοίες τιμές των διοδίων τις γλυτώνουμε αν ακολουθήσουμε τον παράδρομο από Άγιο Στέφανο.


Διαβάστε επίσης: Rockwave Festival 2017: Το full line up

Rockwave Festival 2017: Οι Rotting Christ οι headliners της 1ης ημέρας