Οι Rimini Protokoll, η γνωστή πρωτοποριακή ομάδα από το Βερολίνο, μετά την περσινή της εμφάνιση στην Πειραιώς

260 (με την παράσταση Radio Muezzin), έρχεται και φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών, συμμετέχοντας στον Κύκλο Προμηθέας. Γνωστοί για την έντονη και καθοριστική συμμετοχή του κοινού στις παραστάσεις τους, αυτή τη φορά καλούν τους Αθηναίους να προσεγγίσουν με ένα διαφορετικό βλέμμα τον μύθο του Προμηθέα, σε μία παράσταση-γιορτή, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Ο Προμηθέας στην Αθήνα
Πώς μπορούμε σήμερα να συνδεθούμε ψυχικά με έναν μυθικό ήρωα; Ποια στοιχεία των τραγωδιών συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή; Οι Rimini Protokoll επιλέγουν 100 Αθηναίους κατοίκους, για να εργαστούν και να ερευνήσουν μαζί αυτά τα ερωτήματα.

Ο Προμηθέας Δεσμώτης, ένα κείμενο που συμβολίζει την εξέγερση των ανθρώπων και την επιστημονική εξέλιξη, που μιλάει για την ανθρώπινη θυσία για χάρη του κοινού καλού, είναι η αφετηρία από την οποία θα ξεκινήσουν οι 100 αυτοί άνθρωποι, που θα βρεθούν στη σκηνή του Ηρωδείου και θα μιλήσουν για τις ιστορίες τους.
 
Οι Rimini Protokoll κάνουν μία επιλογή ανθρώπων, ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, την εθνικότητα, τις πολιτικές προτιμήσεις κ.α., ώστε πάνω στη σκηνή του Ηρωδείου να υπάρχει μία στατιστική εκπροσώπηση όλων των τάσεων της αθηναϊκής κοινωνίας.

Στο ξεχωριστό αυτό workshop της παράστασης, θα συμμετέχουν τέσσερις έλληνες και γερμανοί δραματουργοί, οι οποίοι θα επιλέξουν τα άτομα, επιδιώκοντας να δημιουργήσουν 10 διαφορετικές ομάδες-προφίλ.

Από τα 10 άτομα κάθε ομάδας, τα 7 θα ταυτιστούν με κάποιο από τα πρόσωπα του Προμηθέα και τα υπόλοιπα 3 με άλλα  πρόσωπα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.

Ποιος ταυτίζεται με τον Ερμή, ποιος με τον Προμηθέα και ποιος με την Ιώ; Η ξεχωριστή αυτή ομάδα που θα δημιουργηθεί, με άτομα απλά και καθημερινά, θα διερευνήσει ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την υπακοή στους ανώτερους νόμους, με τη θέληση για αλλαγή των συνθηκών ζωής, με τη θυσία για το καλύτερο μέλλον της ανθρωπότητας, αλλά λόγω της ιδιαίτερης σύστασής της κάνει ουσιαστικά ένα είδος κοινωνικής δημοσκόπησης, μια ιδιότυπη μέτρηση της ποιότητας ζωής των Αθηναίων.

Οι συγγραφείς του έργου, Χέλγκαρντ Χάουγκ και Ντάνιελ Βέτσελ θεωρούν ότι το workshop και η παράσταση θα μπορούσαν να λάβουν χώρα μόνο την Αθήνα και μάλιστα στο κέντρο της πόλης, κοντά στο κέντρο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας του Θεάτρου, για την οποία γράφτηκε κάποτε η Τριλογία του «Προμηθέα».

Οι Rimini Protokoll
Η ομάδα Rimini Protokoll αποτελείται από τους Χέλγκαρντ Χάουγκ, Στέφαν Καέγκι και Ντάνιελ Βέτσελ, τρεις δημιουργούς που συνεργάζονται με διαφορετικούς τρόπους και διαφορετικούς ανθρώπους σε κάθε παραγωγή τους, δημιουργώντας παραστάσεις, ραδιοφωνικές παραγωγές και εγκαταστάσεις, με ιδιαίτερη σύνδεση με το αστικό περιβάλλον.

Ο ομάδα θεωρείται πρωτοπόρος και δημιουργός μιας νέας μορφής ρεαλιστικού θεάτρου (\’Theater der Zeit\’), που έχει ασκήσει τεράστια επιρροή στη διεθνή εναλλακτική θεατρική σκηνή. Στις παραστάσεις των Rimini Protokoll, ερμηνευτές δεν είναι επαγγελματίες του θεάτρου, αλλά κυρίως το κοινό, που συμμετέχει ενεργά.

Τη διαδικασία αυτή, η ομάδα την έχει ονομάσει «Θέατρο των Ειδικών», ακριβώς επειδή δεν ερμηνεύεται από ειδικούς. Ξεκινώντας από μία δεδομένη κατάσταση, οι σκηνοθετική ομάδα προχωρά σε μία ιδιαίτερα έντονη διαδικασία έρευνας, επιτρέποντας στους Ειδικούς να βρουν τον δικό τους μοναδικό τρόπο έκφρασης.

Οι Rimini Protokoll, οι οποίοι έχουν κερδίσει μεταξύ πολλών βραβείων και το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου το 2008, επισκέπτονται για τέταρτη φορά την Ελλάδα, καθώς το 2004 είχαν παρουσιάσει το Hot Spot και το 2009 το Call Cuta in a box (κέρδισε τιμητική διάκριση στο Prix Ars Electronica 09) και στο Φεστιβάλ Αθηνών το Radio Muezzin.

Rimini Protokoll

Ο Προμηθέας στην Αθήνα
Με 100 κατοίκους της Αθήνας

Σκηνοθεσία – Σύλληψη: Rimini Protokoll
Σκηνικά: Γκάι Στεφάνου
Βοηθός σκηνοθέτη και έρευνα: Πρόδρομος Τσινικόρης
Έρευνα και συνεργασία: Ανέστης Αζάς, Γιολάντα Μαρκοπούλου, Χριστίνα Πολυχρονιάδου

Παραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών
Σε συνεργασία με: Κωνσταντινούπολη (Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2010) και Stiftung Zollverein

Με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γκαίτε