Η γκαλερί Vamiali’s, με μεγάλη χαρά παρουσιάζει την ομαδική έκθεση με τίτλο Reveries of will, art from the land of Cyprus, που επιμελείται ο καλλιτέχνης Πόλυς Πεσλίκας …

Ρεμβασμοί επιθυμιών…επειδή ο ρεμβασμός είναι σχεδόν πάντα συνδεδεμένος στο μυαλό μας, μ’ ένα καθεστώς χαλάρωσης, αποτυγχάνουμε να εκτιμήσουμε εκείνα τα όνειρα που περιλαμβάνουν εστιασμένη δράση, τα οποία ονομάζω όνειρα επιθυμιών. Έτσι, όταν η πραγματικότητα εμφανίζεται μπροστά μας με όλη της την γυμνή υλικότητα, πειθόμαστε αυτοστιγμεί πως πρέπει να ξεχάσουμε την ύπαρξη αυτών των ασυνείδητων ενστίκτων, αυτών των ονειρικών δυνάμεων που ρέουν αδιάκοπα μέσω της ασυνείδητης ζωής μας

Gaston Bachelard, Earth and reveries of will, 1948

Ο επιμελητής της έκθεσης, Πόλυς Πεσλίκας, με μια σύντομη αναφορά στον Gaston Bachelard γράφει σχετικά για την ιδέα της έκθεσης: Ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα στοιχεία για ένα έργο είναι όταν δημιουργείται μέσα σε στενά γεωγραφικά πλαίσια. Η οποιαδήποτε πραγματικότητα έχει την τάση να διογκώνεται, όπως συμβαίνει και με την επιθυμία. Αποφεύγοντας κάθε ρομαντισμό αλλά και κάθε σκληρή πραγματικότητα γεγονότων, ιστορικών, πολιτικών αλλά και τη “φόρτιση” που προκαλείται από τις πράξεις στον γεωγραφικό χώρο ενός νησιού, κάνουμε μια πρόταση καθορισμού της εικόνας μιας ταυτότητας που ανταποκρίνεται στην σύγχρονη εικαστική παραγωγή και δημιουργία της Κύπρου.

Πρόκειται για καλλιτέχνες που δεν ανήκουν απαραίτητα στην ίδια γενιά αλλά το έργο τους μπορεί να συσχετιστεί και να συνυπάρχει, να διαβαστεί σε πολλά επίπεδα και αναγνώσεις δημιουργώντας πολλαπλές πτυχώσεις. Οι καλλιτέχνες της έκθεσης χαρακτηρίζονται από την σχέση που διατηρούν με την καθημερινότητα, με τα τρέχοντα γεγονότα, τον χρόνο, ή και την ιστορία σαν εύπλαστο υλικό, ή απλώς την αυστηρή προσύλωση και την μεθοδική προσέγγιση απέναντι στην καλλιτεχνική παραγωγή (μερικές φορές σε όρια εμμονής). Το εικαστικό αποτέλεσμα είναι καθαρό, περίπλοκο, χαμηλά φωτισμένο, πρωτογενές και συνάμα φρέσκο. Καλλιτέχνες που με μεγάλη προσοχή διατηρούν τα όρια των εννοιών αλλά και την φύση του υλικού, θέτουν ερωτήματα σε σχέση με τον χρόνο, τους ενδιάμεσους χώρους, την σύγχρονη τελετουργία. Η ειλικρίνεια και η αισιοδοξία του αύριο είναι βλέψεις χωρίς έγκυρη πρόβλεψη. Ο ρεμβασμός απέναντι στον οποιοδήποτε ορίζοντα (με μεγαλύτερο ρίσκο αυτόν της θάλασσας) εύκολα μπορεί να κινητοποιήσει ή και όχι έννοιες και καταστάσεις.

Λαμβάνουν μέρος οι καλλιτέχνες: Έβελυν Αναστασίου, Φίλιππος Βασιλειάδης, Ελίνα Ιωάννου, Σωτήρης Καλλής, Στέλιος Καλλινίκου, Φάνος Κυριάκου, Άγγελος Μακρίδης, Παναγιώτης Μηνά, Βίκυ Περικλέους, Αλέξανδρος Πισούριος, Σωκράτης Σωκράτους, Λευτέρης Τάπας, Σάββας Χριστοδουλίδης.