Η αίθουσα τέχνης εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου έχει καθιερώσει από το 2011 την ανάθεση επιμέλειας ομαδικών εκθέσεων σε συνεργαζόμενους καλλιτέχνες.

Φέτος,  αποχαιρετά την εικαστική περίοδο με μια ομαδική έκθεση σε επιμέλεια της  Αννίτας Αργυροηλιοπούλου.

Η έκθεση με τίτλο «reframing nature» εγκαινιάζεται την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Ανδρέας  Βούσουρας, Μαριάμ Τσακιριάν, Γιώργος  Τσεριώνης.

Η Φύση, διεισδύει, στα έργα και των τεσσάρων εικαστικών  άλλοτε  ξεκάθαρα  και άλλοτε υπαινικτικά, σαν μέρος ενός  συνόλου συμβόλων και νοημάτων.  Η υφή διαφοροποιείται από έργο σε έργο, από ενότητα σε ενότητα. Οι  καλλιτέχνες ερευνούν τα υλικά τους κυνηγώντας την έκφραση και τις πνευματικές επιλογές τους, σε σχέση με τη περίοδο που ζούμε. Σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου, μαθαίνουμε να λειτουργούμε με άλλους τρόπους και να επανεκτιμούμε το πολύτιμο ελάχιστο.  Υπάρχουν συνεπώς κοινοί τόποι αλλά και διακριτές διαφορές  που κάνουν τη συνάντηση αυτή πιο ενδιαφέρουσα.

Η Αννίτα Αργυροηλιοπούλου  Συνθέτει φιγούρες, σκιές, και το ενδιάμεσο τους.  Με μεικτή τεχνική συνδυάζει το σχέδιο και τις κατασκευές σε πλεξιγκλάς, για να δημιουργήσει τρισδιάστατη  αίσθηση  χώρου. Οι φιγούρες, συμπλέκονται με φυτόμορφα σχέδια, αναφορά στη φύση. Οι σκιές κρύβουν μυστικά κλειδιά για την ύπαρξη και το χρόνο, καμουφλάρουν την αγωνία της μνήμης και της αμνησίας. Το φώς πασχίζει να επικρατήσει στο ζωγραφικό χώρο. Η ισορροπία είναι το ζητούμενο.

Ο Ανδρέας Βούσουρας  μεταπλάθει μικροαντικείμενα/κτερίσματα που συλλέγει στο φυσικό και στο αστικό τοπίο, μικρούς θησαυρούς με έντονο το στοιχείο της μνήμης, του χρόνου και της φθοράς.  Χρησιμοποιεί μεικτές τεχνικές, συνήθως κατασκευές, γραφές , διαφάνειες, και τελικά κλείνει τη σύνθεση σε κουτιά ή κολάζ.  Με αίσθηση πικρού χιούμορ σχολιάζει προσωπικές και κοινωνικές σχέσεις, αναφερόμενος διαρκώς στο χρόνο. Δίνει έμφαση σε μικρά και ασήμαντα απομεινάρια της φύσης, τα αναγάγει σε ταφικά μνημεία και τα ονομάζει μειδιώντας  Nature Μort, δίνοντας έμφαση στον αέναο κύκλο της ζωής.

Η Μαριάμ Τσακιριάν από το ‘94 έχει εγκατασταθεί μόνιμα   στη Μεσσηνιακή Μάνη. Το φυσικό τοπίο και το φώς επηρέασαν  καθοριστικά τα έργα της.  Η υφή τους  διασταυρώθηκε με την παραδοσιακή τεχνική του λαδιού σε τελάρο με σιγουριά και καθαρότητα. Μέσα από το χρώμα, ελευθερώνει το φως. Επιδιώκει ροή και κίνηση στη σύνθεση συνδυάζοντας τη μνήμη με την παρατήρηση. Ο περιβάλλων χώρος της Μάνης  ταυτοποιείται  με τον  εσωτερικό της τόπο. Τα τοπία τα αντιμετωπίζει σαν πορτρέτα της φύσης.

Ο Γιώργος Τσεριώνης δραστηριοποιείται κοινωνικά με πράξεις και με το έργο του.  Εκφράζοντας την ανησυχία του για τις παρούσες συνθήκες και «διερευνώντας τον ενδιάμεσο, αμφίρροπο χώρο που αποτελεί την απόσταση ανάμεσα στο πριν και το μετά, τον ρέοντα δηλαδή χρόνο που βιώνεται κάθε  φορά τώρα, δημιουργεί την ενότητα SOMEWHERE».  Μέσα από αλλεπάλληλες χαράξεις και την τεχνική του χειροποίητου κολάζ, οργανώνει καλειδοσκοπικές συνθέσεις. Πρόκειται για ένα κόσμο αποδομημένο και επανασυγκολημένο, όπου εικόνες από  ανθρώπινες λεπτομέρειες,  όντα και άνθη, ίπτανται στο κενό ,σαν στοιχεία ανήσυχης  συνύπαρξης.  

Αννίτα Αργυροηλιοπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Deree College και ζωγραφική στην ΑΣΚΤ με δάσκαλο τον Νίκο Κεσσανλή. Έχει  πραγματοποιήσει επτά ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, όπως το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Ρόδου, Συλλογή Εμφιετζόγλου, Συλλογή ALPHA BANK, κ.α.                                                                                                                                           

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα

Ανδρέας Βούσουρας

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957.Είναι αυτοδίδακτος. Παράλληλα με τη δραστηριότητα του ως εικαστικός, έχει συνεργαστεί με ομάδες χορού και θεάτρου(σκηνογραφία και μουσική επιμέλεια). Έχει πραγματοποιήσει 16 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και έχει συμμετάσχει σε πενήντα ομαδικές διοργανώσεις, στην  Ελλάδα και το εξωτερικό(Ιταλία, Τουρκία, Αυστρία, Γερμανία, Πορτογαλία, Βραζιλία, Η.Π.Α).

Μαριάμ Τσακιριάν

Η Μαριάμ Τσακιριάν γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο τον Νίκο Κεσσανλή. Έχει παρουσιάσει το εικαστικό της έργο σε τέσσερις ατομικές και δώδεκα ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα. Το 2009 διοργάνωσε την ομαδική εικαστική έκθεση Terra Mania στο Παλάτι Μαυρομιχάλη στο Λιμένι Αρεόπολης στη Μάνη (επιμέλεια έκθεσης : Δρ. Λίνα Τσίκουτα – Δε´ι´μέζη). Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία και ΗΠΑ. Από το 1990 ως το 2012 δίδαξε σε ιδιωτικές σχολές, ΙΕΚ και εικαστικά εργαστήρια Δήμων στην Αθήνα και την Μεσσηνία. Από το 1994 ζει κι εργάζεται στην Μάνη.

Γιώργος Τσεριώνης

Ο Γιώργος Τσεριώνης γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα, σπούδασε στη σχολή Βακαλό και στον όμιλο Τέχνης και Φιλοσοφίας και με καθηγητές τους Ρουμπίνα Σαρελάκου, Κυριάκο Ρόκο και Γιάννη Παπαϊωάννου. Έχει πραγματοποιήσει δεκαπέντε ατομικές εκθέσεις και  πολλές ομαδικές. Έργα του βρίσκονται στις ακόλουθες συλλογές: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Μπενάκη, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Φλώριναs, Συλλογή CITIBANK, Συλλογή Δήμου Ελευσίνας, Συλλογή ALPHA BANK,ACG Art του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδος,και σε ιδιωτικές συλλογές. Είναι μέλος της ομάδας Provo Principles (2011-… ). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.