Οι Kalfayan Galleries στο Κολωνάκι παρουσιάζουν την ατομική έκθεση του εικαστικού Raed Yassin με τον τίτλο «Disco Tonight»

από τις 29 Νοεμβρίου 2011.

Στην ατομική έκθεση του Raed Yassin, θα παρουσιαστούν τα δύο βίντεο του καλλιτέχνη «Disco» και «Tonight» τα οποία ολοκληρώθηκαν την περίοδο 2007-2009.

Αντλώντας υλικό από αιγυπτιακές ταινίες, ο Yassin διερευνά το ρόλο του κινηματογράφου στη διαμόρφωση του αραβικού συλλογικού ασυνείδητου.

Με μια πρώτη ματιά, το «Tonight» μοιάζει με το πορτραίτο μιας οικογένειας που κοιτάζει επίμονα τους θεατές, όπως στο έργο Las Meninas του Βελάσκεθ. Μία προσεκτικότερη ματιά αποκαλύπτει στην εικόνα μια σειρά χρωμάτων, γραμμών και παραμορφώσεων που σχηματίζονται και εξαφανίζονται δημιουργώντας μία αίσθηση δραματικής έντασης μέσω της αφηρημένης λειτουργίας τους. Το συγκεκριμένο έργο είναι καθαρά προσωπικό, καθώς το κύριο χαρακτηριστικό του πορτραίτου της οικογένειας είναι η απουσία του πατέρα.

Ο καλλιτέχνης θίγει έμμεσα το θέμα της απώλειας του δικού του πατέρα, μεταφέροντας τη θεματική αυτή στη σφαίρα του φανταστικού. Το ‘Tonight’ αποτελεί επίσης ένα σχόλιο για το θεσμό της οικογένειας και για τους τρόπους που η σχέση οικειότητας μεταξύ των μελών της μπορεί να διαρραγεί. Αυτός είναι και ο λόγος πίσω από την απόφαση του Yassin  να αποσπάσει την εικόνα από μία κασέτα VHS, ένα φορμάτ αποκλειστικά σχεδιασμένο για οικογενειακή προβολή, το οποίο υπήρξε δημοφιλές μέσο οικογενειακής ψυχαγωγίας τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80.

Η μοναδικότητα του μέσου που έχει σχεδόν εκλείψει, ξυπνά ένα αίσθημα νοσταλγίας και ταυτόχρονα αποκαλύπτει στοιχεία της συλλογικής συνείδησης των συνομιλίκων του καλλιτέχνη που μεγάλωσαν παρακολουθώντας αντίστοιχες ταινίες στο VHS.

Στο βίντεο-έργο «Disco», ο καλλιτέχνης διερευνά την προσωπική του εμμονή με τον κόσμο του θεάματος, τις διασημότητες και την αραβική pop μουσική. Το υλικό και για τα 2 έργα προέρχεται από το ίδιο αιγυπτιακό  φιλμ. Όμως μία έντονη αντιπαράθεση διαφαίνεται ανάμεσα στην παρουσία του πατέρα στο «Disco» και την απουσία του στο «Tonight».

Παίζοντας με την έννοια του ‘πλαστού’, το βίντεο μεταφέρει τον πατέρα του Yassin στο επίπεδο της κινηματογραφικής αφήγησης. Φτιάχνοντας μια φανταστική ιστορία εγκατάλειψης, ταξιδιού, επιθυμίας και φήμης, το κείμενο που εμφανίζεται στην οθόνη ταυτίζει, στο επίπεδο της μυθιστορηματικής-φανταστικής αφήγησης, τον πατέρα του καλλιτέχνη με τον διάσημο Αιγύπτιο ηθοποιό Mahmoud Yassin.

Ο εικαστικός καλλιτέχνης και μουσικός, Raed Yassin (γεν. 1979, Βηρυτός, Λίβανος) ολοκλήρωσε το 2003 τις σπουδές του στο τμήμα θεάτρου του Institute of Fine Arts στη Βηρυτό, όπου ζει και εργάζεται. Αφετηρία της θεματικής στο εικαστικό του έργο είναι συχνά η διερεύνηση προσωπικών του αφηγήσεων σε συνάρτηση με τη συλλογική ιστορία με αναγωγές στην καταναλωτική κουλτούρα και τη μαζική παραγωγή.

Έχει πραγματοποιήσει performances και έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία. Πρόσφατες εκθέσεις: Μπιενάλε της Σάρζα (2011) / Delfina Foundation, (residency: Λονδίνο, 2010-11) / Manifesta 8 (Μούρθια, 2010-11) / Centre Georges Pompidou (Παρίσι, 2011) / De – Ateliers (‘Αμστερνταμ, η έκθεση πραγματοποιήθηκε μετά από ένα διετές πρόγραμμα residency) / Home Works 5 (Βηρυτός, 2010) και Photo Cairo 4 (2008). O Yassin είναι ένας από τους νικητές του 4ου Βραβείου Abraaj (2012).

To 2009 του απονεμήθηκε το Fidus Prize για το έργο του «The Best of Sammy Clark» στην έκθεση Beirut Art Center\’s Exposure (2009). Για την παραγωγή έργων του έχουν χορηγηθεί τα AFAC Grant (2010), YATF Grant (2008) και Cultural Resource Grant (2008). Ο Yassin είναι επίσης ένας από του διοργανωτές του IRTIJAL Festival. Έχει κυκλοφορήσει 10 μουσικά άλπουμ και το 2009 ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής Annihaya. Ταυτόχρονα είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής κολεκτίβας ‘Atfal Ahdatha’ με έδρα τη Βηρυτό. Εκπροσωπείται από τις Kalfayan Galleries (Αθήνα- Θεσαλονίκη).