Το νέο ντοκιμαντέρ από τον Εξάντα του Γιώργου Αυγερόπουλου που θα παρουσιαστεί στις Νύχτες Πρεμιέρας αναφέρεται στις τεράστιες χωματερές ηλεκτρονικών υπολογιστών στα βάθη της Κίνας.

Το νέο ντοκιμαντέρ από τον Εξάντα του Γιώργου Αυγερόπουλου αναφέρεται στις τεράστιες χωματερέςηλεκτρονικών υπολογιστών στα βάθη της Κίνας, εκεί όπου η πολιτισμένη Δύση αδειάζει λαθραία τα άχρηστα πλέον μηχανήματα-σύμβολα της ανάπτυξής της.


O υπολογιστής περιέχει στο εσωτερικό του ουσίες τοξικές και καρκινογόνες, όπως μόλυβδο, φώσφορο, κάδμιο, βάριο, βηρύλλιο εξασθενές χρώμιο και υδράργυρο.


Οταν το αγαπημένο μας PC πάψει να λειτουργεί, μετατρέπεται σε ένα επικίνδυνο ηλεκτρονικό απόβλητο που χρειάζεται ανακύκλωση με αυστηρές προδιαγραφές.


Οι ανεπτυγμένες χώρες, αντί να διαχειριστούν οι ίδιες τα ηλεκτρονικά τους σκουπίδια, βρίσκουν φτηνότερο να τα εξάγουν στις φτωχότερες. Υποχρεώνουν έτσι εκατομμύρια ανθρώπους να επιλέξουν την δηλητηρίαση έναντι ενός δολαρίου την ημέρα για να ξεφύγουν από την πείνα και την απόλυτη φτώχια.


Ταυτόχρονα η θάλασσα, τα ποτάμια, το έδαφος και ο αέρας του πλανήτη μολύνονται ανεπανόρθωτα, υπονομεύοντας την ζωή όλων μας.


Κάθε χρόνο, έως και 50 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων φορτώνονται σε κοντέινερ και εξάγονται στην Κίνα, ώστε να ανακυκλωθούν και να επανενταχθούν στην αλυσίδα παραγωγής ως πρώτη ύλη.


Εκεί το κόστος, είναι ως και τριάντα φορές χαμηλότερο απο ότι σε ένα σύγχρονο κέντρο της Ευρώπης, της Αμερικής ή της Ιαπωνίας και το σημαντικότερο, τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος πολύ πιο “χαλαρά”.


Η πόλη Γκουιγιού στην Καντώνα της Νότιας Κίνας είναι ίσως το μεγαλύτερο νεκροταφείο ηλεκτρονικών υπολογιστών του πλανήτη. Εδώ καταλήγουν κάθε ημέρα λαθραία, χιλιάδες υπολογιστές όπου τεμαχίζονται, πλένονται σε όξινα λουτρά και καίγονται για να αποσπαστούν τα πολύτιμα υλικά που περιέχουν όπως χρυσός, ασήμι, χαλκός, γυαλί και φυσικά πλαστικό.


Παρά το γεγονός ότι η διεθνής Συνθήκη Μπάσελ απαγορεύει την εξαγωγή επικίνδυνων αποβλήτων από τις πλούσιες στις φτωχές χώρες, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία (δηλαδή τα πιο τεχνολογικώς ανεπτυγμένα έθνη) έχουν αρνηθεί να την υπογράψουν. Αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει επικυρώσει την συνθήκη, φεύγουν διαρκώς φορτία προς την Κίνα παράνομα.


Σε ελέγχους που έγιναν τον Φεβρουάριο του 2007 σε λιμάνια και οδικές αρτηρίες της Ευρώπης εντοπίστηκαν 84 λαθραία φορτία επικίνδυνων ηλεκτρονικών αποβλήτων.


Την ίδια ώρα οι κινέζικες αρχές εθελοτυφλούν παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει απαγορεύσει την εισαγωγή της ηλεκτρονικής μας σαβούρας με νόμο από το 2002.


Ο λόγοι είναι δύο: Εκατομμύρια άνθρωποι επιβιώνουν από την ανακύκλωση, ενώ οι κρατικοί αξιωματούχοι χρηματίζονται για να κάνουν τα στραβά μάτια. Τα υπόλοιπα επι της οθόνης.



INFO
Ψηφιακά Νεκροταφεία, Πρεμιέρα στο 13ο Διεθνές Φεστιβάλ, Νύχτες Πρεμιέρας, Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, 9.00 μμ, Κινηματογράφος Απόλλων.