Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης θα φιλοξενήσει ένα ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ για ένα ιδιαίτερο άνθρωπο του ελληνικού κινηματογράφου. Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ ο Παππούς, το οποίο μας ξετυλίγει μέσα από σπάνιο υλικό τη ζωή και το έργο του κινηματογραφιστή Γρηγόρη Δανάλη. Ο εμπνευστής και δημιουργός του ντοκιμαντέρ, Προκόπης Δάφνος, απαντά στις ερωτήσεις του Culturenow, και μας καλεί να γνωρίσουμε κι εμείς τον Παππού του ελληνικού σινεμά.

Συνέντευξη Αθηνά Πούλιου

CultureNow: Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013 το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης προβάλλει το ντοκιμαντέρ ο Παππούς. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον κινηματογραφιστή Γρηγόρη Δανάλη. Πείτε μας λίγα λόγια για την προσωπικότητα που προβάλλετε μέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ;

Προκόπης Δάφνος: Ο Γρηγόρης Δανάλης ανέπνεε και ζούσε από τον κινηματογράφο για τον κινηματογράφο. Άλλωστε κάπου αναφέρει, ότι χωρίς αυτόν δεν θα είχε νόημα η ζωή του. Πήρε δυο βραβεία φωτογραφίας αλλά άξιζαν ιδιαίτερα γιατί τα πήρε για δυο ταινίες αντιπολεμικές με ιδιαίτερη αισθητική αντίληψη. Εκτός του ότι είχε μια θυελλώδη ζωή στα πολιτικά δρώμενα του τόπου, ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, φυλακίσεις, εξορίες, ήταν ως κινηματογραφιστής από τους ιδρυτές και θεμελιωτές του σωματείου των τεχνικών. Υπήρξε γραμματέας και πρόεδρος της ΠΟΘΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ακροάματος Θεάματος), διευθυντής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (1988-1992) και πρόεδρος της ΕΤΕΚΤ (Ένωση Τεχνικών Κινηματογράφου, Τηλεόρασης). Ήταν ηγέτης, ρήτορας, συνδικαλιστής και πολλές κατακτήσεις του κλάδου οφείλονται σε αυτόν.

C. N.: Ποια ήταν η αφορμή που σας έκανε να ξεκινήσετε τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ. Σε τι υλικό βασιστήκατε και από που το αντλήσατε;

Π. Δ.: Ήταν το 1989 που αποφάσισα να κινηματογραφήσω τους τεχνικούς του παλιού ελληνικού κινηματογράφου για να καταγράψω μέσα από τις μαρτυρίες τους αυτή τη σημαντική περίοδο. Μετά από 23 χρόνια ως διευθυντής φωτογραφίας,  ξεκίνησα μια νέα περίοδο στην καριέρα μου, ως σκηνοθέτης ντοκιμαντερίστας, με πρώτο ντοκιμαντέρ – αφιέρωμα στον  Γρηγόρη Δανάλη. Το κινηματογραφημένο υλικό ήταν μια δίωρη συνέντευξη μαζί του και  συνεντεύξεις 25 ανθρώπων που συνεργάστηκαν μαζί του, καθώς και αποσπάσματα ταινιών από δημόσια και ιδιωτικά αρχεία.

C. N.: Γιατί του δόθηκε το παρατσούκλι ο Παππούς;

Π. Δ.: Το παρατσούκλι το πήρε από τη στιγμή που η κόρη του γέννησε τον εγγονό του, στον οποίο δώσανε και το όνομα του, και τον πρωτοφωνάξανε παππού. Και από τότε και λόγω της μακριάς γενειάδας που είχε, του έμεινε.
             

C. N. Ποια ήταν η ιδιαίτερη ματιά που είχε ο Γρηγόρης Δανάλης απέναντι στον ελληνικό κινηματογράφο;

Π.Δ.: Ήταν πιο πολύ μάστορας, αυτοδημιούργητος και βάδιζε με το ένστικτο του. Ήταν διορατικός και οραματιστής και πρόβλεψε τον «θάνατο» του φιλμ και την εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας.

C. N.: Υπήρχαν άνθρωποι του χώρου που συντέλεσαν στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ και ποιοι ήταν; Τι στοιχεία έδωσε ο καθένας από αυτούς στην ιστορία της ζωής του Γρηγόρη Δανάλη;

Π.Δ.: Η δημιουργία του ντοκιμαντέρ είναι δική μου ιδέα και παραγωγή. Νιώθω περήφανος ως δημιουργός. Όμως σημαντική ήταν η συμβολή και παρουσία των ανθρώπων που μιλάνε για αυτόν και ο καθένας με μια ξεχωριστή περιγραφή βάζει ένα κομμάτι ολοκληρώνοντας το παζλ της εκρηκτικής προσωπικότητας του, που έτσι κι αλλιώς είναι ανεξάντλητη.

C. N.: Το ντοκιμαντέρ θα συνεχίσει να προβάλεται σε αίθουσες ή φεστιβάλ; Έχει ήδη προβληθεί σε κάποιους χώρους που θα θέλατε να αναφέρετε;

Π.Δ.: Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται την Παρασκευή 29/3/2013 στις 20.00  στο Ίδρυμα Κακογιάννης, Πειραιώς 206. Η πρώτη δημόσια προβολή έγινε στο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Χαλκίδας τον Οκτώβριο του 2012 και η δεύτερη έγινε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος τον Ιανουάριο του 2013. Γίνονται επαφές για να παιχτεί και σε άλλες αίθουσες αλλά και σε Διεθνή Φεστιβάλ.