Το διεθνές βραβείο φωτογραφίας Prix Pictet σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) συνεχίζει την περιοδεία της Έκθεσης των Επιλαχόντων για τον έκτο κύκλο του με τίτλο Disorder (Aταξία) στη Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων στο κτίριο της Πλατείας Κουμουνδούρου, έως τις 2 Οκτωβρίου 2016.

 

Την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016, στις 11.00 το πρωί, ο πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Χρήστος Τεντόμας και ο Καλλιτεχνικός διευθυντής της Πινακοθήκης, Μουσείων και Συλλογών του Δήμου των Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), Ντένης Ζαχαρόπουλος, θα κάνουν ξενάγηση στην έκθεση και θα παρουσιάσουν το σκεπτικό, τη λειτουργία του βραβείου Pictet, τους καλλιτέχνες και τα έργα της έκθεσης μαζί με τον επιστημονικό σύμβουλο του Βραβείου.

Με κεντρικό θέμα την «Αταξία», η έκθεση περιλαμβάνει έργα των δώδεκα επιλαχόντων φωτογράφων, οι οποίοι είναι οι εξής: Ilit Azoulay (Ισραήλ), Valérie Belin (Γαλλία), Matthew Brandt (Η.Π.Α.), Maxim Dondyuk (Ουκρανία), Alixandra Fazzina (Ηνωμένο Βασίλειο), Ori Gersht (Ισραήλ), John Gossage (Η.Π.Α.), Pieter Hugo (Νότια Αφρική), Gideon Mendel (Νότια Αφρική), Sophie Ristelhueber (Γαλλία), Brent Stirton (Νότια Αφρική) και Yang Yongliang (Κίνα).

Για την παρουσίαση της έκθεσης στην Αθήνα, ο Χρήστος Τεντόμας, Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ και ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Πινακοθήκης, Μουσείων και Συλλογών του Δήμου Αθηναίων αναφέρουν στον κατάλογο της έκθεσης:

«Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, από την ίδρυσή της to 1914  και με το μεγαλύτερο μέρος των έργων στη συλλογή της να εκφράζει μια ιδιαίτερη ευαισθησία για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και την αγάπη της πραγματικότητας, συμπορεύεται με τη χωροταξική διευθέτηση της πόλης και του περιβάλλοντος, την κοινωνική, εργασιακή και εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τη συνεχή αντιμετώπιση της κινητικότητας πληθυσμών. Η έκθεση Disorder (Αταξία) χάρη στο Prix Pictet, μας φέρνει αντιμέτωπους με τον πιο καίριο και επίκαιρο τρόπο με τα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά βιώματα και προβλήματα του σήμερα και δίνει στην πόλη της Αθήνας, μέσα από έργα θαυμάσιων καλλιτεχνών,  τη δυνατότητα να δει με νέα ματιά την πραγματικότητα τα προβλήματα με τα οποία ζούμε, μέσα από νέες νοοτροπίες, εκφράσεις κι ευαισθησίες.»

Για τον έκτο κύκλο του Βραβείου Pictet, το θέμα που έχει επιλεγεί αναφέρεται στην Αταξία [Disorder]. To κοινωνικό χάος, οι πολιτικές εξεγέρσεις και οι κλιματικές αλλαγές είναι βασικά σημεία αυτής της συνθήκης, η οποία αποτελεί και τον κύριο θεματικό πυρήνα των δώδεκα φωτογράφων που συμμετέχουν στην έκθεση. Ορισμένοι διαχειρίζονται τη θεματική από την οπτική του ντοκουμέντου, ενώ άλλοι έχουν μια πιο αφαιρετική και ποιητική προσέγγιση.

Στόχος του βραβείου Prix Pictet είναι με τη δύναμη της φωτογραφίας – κάθε είδους φωτογραφίας– να τραβήξει την προσοχή όλου του κόσμου στα ζητήματα της βιωσιμότητας, και ιδίως όσα αφορούν στο περιβάλλον.

Περισσότεροι από 700 φωτογράφοι προτάθηκαν για τον κύκλο αυτό από τα 260 άτομα που επιλέγουν τις υποψηφιότητες και, μετά από γόνιμο διάλογο, η ανεξάρτητη κριτική επιτροπή επέλεξε 12 τελικούς διαγωνιζόμενους καλλιτέχνες.

Το βραβείο Prix Pictet, που καθιέρωσε το 2008 ο Όμιλος Pictet, έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση για την ανάδειξη της συνεισφοράς κορυφαίων φωτογράφων στον διάλογο σχετικά με τα πλέον επιτακτικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα της σύγχρονης εποχής.  Οι πέντε φωτογράφοι που βραβεύτηκαν τις προηγούμενες χρονιές ήταν οι Benoît Aquin, Nadav Kander, Mitch Epstein, Luc Delahaye και Michael Schmidt. Τα θέματα των προηγούμενων κύκλων ήταν το Νερό, η Γη, η Ανάπτυξη, η Δύναμη, η Κατανάλωση. Ο έκτος κύκλος του βραβείου έχει θέμα την Αταξία [Disorder].

Μετά την τελετή απονομής στο Παρίσι, η έκθεση Prix Pictet Disorder ταξίδεψε στο Somerset House του Λονδίνου, στο Μουσείο MAXXI της Ρώμης και στο CAB Art Center των Βρυξελλών. Μετά την Αθήνα, η έκθεση των έργων των επιλαχόντων φωτογράφων θα συνεχίσει τη διαδρομή της ανά τον κόσμο, ταξιδεύοντας σε σημαντικά διεθνή μουσεία και γκαλερί, όπως το Palau Robert στη Βαρκελώνη και το Museum of Photographic Art στο Σαν Ντιέγκο.  Οι υπόλοιποι χώροι θα ανακοινωθούν σύντομα.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη χορηγία του Ομίλου Pictet και συνοδεύεται από ελληνικό κατάλογο, που προσφέρεται δωρεάν στο κοινό.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής για τον έκτο κύκλο του Prix Pictet είναι τα εξής:

Καθηγητής Σερ David King, Ειδικός εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Η.Β. για την Κλιματική αλλαγή (Πρόεδρος επιτροπής)

Peter Aspden, συντάκτης για θέματα τέχνης, Financial Times

Martin Barnes, Επικεφαλής επιμελητής τμήματος Φωτογραφίας, Victoria and Albert Museum, Λονδίνο

Philippe Bertherat, Πρώην διευθύνον στέλεχος του Ομίλου Pictet

Edward Burtynsky, φωτογράφος

Emmanuelle de L’Ecotais, Επιμελήτρια τμήματος Φωτογραφίας, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της πόλης του Παρισιού

Nili Goren, Επιμελήτρια τμήματος Φωτογραφίας, Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ

Wang Shu, αρχιτέκτονας

Elisabeth Sussman, Επιμελήτρια συλλογής φωτογραφιών της Sondra Gilman, Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Whitney, Νέα Υόρκη

Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων: Χρήστος Τεντόμας

Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Πινακοθήκης, Μουσείων και Συλλογών του Δήμου Αθηναίων: Ντένης Ζαχαρόπουλος

Έφορος Πινακοθήκης: Κάλλη Πετροχείλου

Επιστημονικός Σύμβουλος Prix Pictet: Βαγγέλης Ιωακειμίδης

Συντονισμός έκθεσης: Ελένη Κωτσαρά, Ελίνα Δάλλα

Σχεδιασμός εντύπων: Σαλώμη Παπαδοπούλου

 

Φωτ.: Still life, 2014 της Valérie Belin