Με τη παράσταση «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη από την Εταιρεία Πολιτισμού «anagnosis», κλείνει η αυλαία

του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αθήνας, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στις 21.00 στο Θέατρο του Αττικού Άλσους.


Σημειώνουμε, ότι η συγκεκριμένη παράσταση είναι παραγωγή του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων και της Εταιρείας Πολιτισμού «anagnosis».

Όλη η δύναμη και τα νιάτα της Ασίας έχουν φύγει με τον Ξέρξη για να υποδουλώσουν την Ελλάδα. Το αγωνιώδες πέρασμα του χρόνου χωρίς κανένα μήνυμα, κάνει τους Γέροντες που έχουν παραμείνει, να ξεσπάσουν, μιλώντας τον έσχατο φόβο τους μπροστά στο παλάτι. Η ίδια ασύνειδη βεβαιότητα φέρνει την Ατοσσα, μητέρα του Ξέρξη , ενώπιον τους και τους εμπιστεύεται το κακό όνειρο που είδε.

Ο Αγγελιοφόρος καταφθάνει σαν την αλήθεια , πικρός και λυτρωτικός , και μετατρέπει την αγωνία σε θρήνο. Η Βασίλισσα προσφέρει χοές στο τάφο του άντρα της , για να αντλήσει δύναμη από το χώρο των ψυχών που έχουν χαθεί. Το είδωλο του Δαρείου αναδύεται παρηγορητικά λέγοντας τις λογικές της ήττας. Ο Ξέρξης φθάνει συντετριμμένος. 

Ο θρήνος του ξεσπάει μαζί με το Χορό, σαν κραυγή στο αμετάκλητο του χρόνου.
Το πιο καθαρό σημαίνον σ’ αυτό το έργο, που ξεπερνά κατά πολύ την αισθητική και τη δραματουργία, είναι η στάση που παίρνει ο Αισχύλος μπροστά στη Νίκη των Eλλήνων κατά των Περσών (ο ίδιος μαχόμενος στη ναυμαχία της Σαλαμίνας , έχει αποτυπώσει ολοζώντανα και γι’ αυτό συγκλονιστικά την ατμόσφαιρα αυτής της ολοκληρωτικά κρίσιμης αναμέτρησης) Κοιτάζει τη Νίκη αυτή μέσα από το βλέμμα των αντιπάλων. Δεν είναι, όπως λέγεται, δραματουργικό τέχνασμα, για να λαμπρύνει ακόμα περισσότερο τους νικητές, ούτε πάλι για να συμπονέσει απλά τους ηττημένους.

 Είναι η υπέρβαση -μέσω του Αισχύλου- του αρχαίου  διαλεκτικού ελληνικού πνεύματος που αναζητά πρωτίστως την αλήθεια. Όχι από φιλοσοφική ή ηθικολογική εμμονή, αλλά πρακτικά και χρηστικά, για να μπορεί να κατανοεί βαθιά το αληθινό βάρος των πεπραγμένων του, ώστε να διαχειρίζεται σωστά και καίρια τις επόμενες επιλογές του, και να μην υποτάσσεται με μοιρολατρία και δειλία, στην άγνοια και τα λάθη του.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Κώστας Τοπούζης, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Δήμος Αβδελιώδης, ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ: Τάκης Φαραζής, ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ –ΜΑΣΚΕΣ: Μαρία Πασσαλή, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ – ΣΚΗΝΙΚΗ ΟΨΙΣ: Δήμος Αβδελιώδης, ΜΟΥΣΙΚΟΙ: Kρουστά – Γιάννης Αβδελιώδης, Πιάνο – Αλέξανδρος Αβδελιώδης, Τσέλο- Όλγα Σμιρνόβα

ΒΟΗΘΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Χρύσα Κλούβα, Δανάη Ρούσσου

Διανομή:

ΑΤΟΣΣΑ: Ρένα Κυπριώτη, ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τάνια Παλαιολόγου, ΔΑΡΕΙΟΣ: Ανδρέας Καρακότας, ΞΕΡΞΗΣ: Βασίλης Σπυρόπουλος, ΧΟΡΟΣ: Γιώργος Νικόπουλος, Κωνσταντίνος Καικής, Σοφία Δελλαπόρτα, Χρύσα Κλούβα, Ευαγγελία Νικηφόρου, Κατερίνα Παπαγεωργίου, Δανάη Ρούσσου, Κωνσταντίνα Χαιδεμενοπούλου, Στέλλα Χριστοδουλοπούλου, Κέλλυ Αλεξοπούλου, Τζούλια Διαμαντοπούλου, Ασημένια Παπαδοπούλου,  Γιώργος Φλωράτος, Παρασκευή Δαμάσκου.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Φεστιβάλ: Γιάννης Μαργαρίτης