Το  Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με την Feelgood Entertainment και τον σκηνοθέτη Μανούσο Μανουσάκη αφιερώνει από τις 4 Φεβρουαρίου 2016 πέντε Πέμπτες στον κινηματογράφο με αφορμή την ταινία «Ουζερί Τσιτσάνης» σε συμπαραγωγή ΟΤΕ TV. Οι προβολές της ταινίας θα συνοδεύονται από συζητήσεις διαφορετικής κάθε φορά θεματικής ανάμεσα σε σκηνοθέτες, συγγραφείς, συνθέτες, ηθοποιούς, δημιουργούς, παραγωγούς, διανομείς, δημοσιογράφους, επιστήμονες, αλλά και τους θεατές και όσους ενδιαφέρονται για τα επόμενα βήματα του Ελληνικού Κινηματογράφου.

Έτσι λοιπόν, οι Πέμπτες του Φεβρουαρίου καθώς και η πρώτη Πέμπτη του Μαρτίου θα είναι αφιερωμένες σε πέντε διαφορετικές θεματικές που προκύπτουν από τα ζητήματα που θίγει το «Ουζερί Τσιτσάνης».

Η αρχή γίνεται την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016, στις 19:00 με την πρώτη θεματική με τίτλο «Νότες και Καρέ: Μουσική και κινηματογράφος» και συμμετέχοντες τους: Μανούσο Μανουσάκη, Θέμη Καραμουρατίδη, Γιώργο Χατζηνάσιο, Μιχάλη Ρέππα, Θοδωρή Μαραντίνη (ΟΝΙΡΑΜΑ), Θανάση Πολυκανδριώτη, Νίκο Κατσίκη, συντονίζει η Λίνα Νικολακοπούλου.

H συνέχεια γίνεται την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 με θεματική «Από το Χαρτί στη Μεγάλη Οθόνη: Εν Αρχή ην ο Λόγος».

Οι δύο πρώτες θεματικές αφορούν τους δύο κύριους πυλώνες έμπνευσης της ταινίας, αφού βασίστηκε στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη και στηρίχτηκε κατά ένα μεγάλο μέρος στην πρώιμη δημιουργική περίοδο του Βασίλη Τσιτσάνη.

Την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016,  θα επιχειρηθεί μια αποδόμηση των ηρώων και των χαρακτήρων της ιστορίας σε μια κουβέντα με τίτλο «Πάθος – Ήθος – Μισαλλοδοξία: Η Ψυχή των Ηρώων», ενώ την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016, σειρά έχουν οι «Αληθινές Ιστορίες γύρω από την Ταινία: η Πραγματικότητα και η Εικόνα».

Ο κύκλος των εκδηλώσεων κλείνει την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016,  στις 18:00 με τη θεματική «Ελληνικός Κινηματογράφος: Σύγχρονος Οδυσσέας, η εικόνα ταξιδεύει. Ανάπτυξη και Πολιτισμός» και η ταινία θα προβληθεί με αγγλικούς υπότιτλους.

Οι συμμετέχοντες και στις υπόλοιπες θεματικές θα ανακοινωθούν σύντομα.

Εκτός από τις συγκεκριμένες Πέμπτες (κάθε Πέμπτη στις 19:00, εξαιρουμένης της Πέμπτης 3 Μαρτίου στις 18:00) η ταινία «Ουζερί Τσιτσάνης» θα προβάλλεται τα Σαββατοκύριακα του Φεβρουαρίου 2016 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, τα Σάββατα στις 18:00 και τις Κυριακές στις 17:00.

Η ταινία:

Ουζερί Τσιτσάνης

Μια εποχή, ένας συνθέτης, ένας έρωτας

Ο Μανούσος Μανουσάκης επιστρέφει στην κινηματογραφική οθόνη με την πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του, «Ουζερί Τσιτσάνης», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη. Με επίκεντρο έναν απαγορευμένο έρωτα και φόντο την υπό γερμανική κατοχή Θεσσαλονίκη, ο έμπειρος σκηνοθέτης ξετυλίγει μια συγκλονιστική ιστορία αγάπης  με τη  μουσική του Βασίλη Τσιτσάνη να υπογραμμίζει την εξέλιξη. Τον  εμβληματικό δημιουργό υποδύεται ο ηθοποιός Ανδρέας Κωνσταντίνου (Μικρά Αγγλία), ενώ τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ενσαρκώνουν ο Χάρης Φραγκούλης (Γιώργος), η Βασιλική Τρουφάκου (Λέλα) και η πρωτοεμφανιζόμενη Χριστίνα Χειλά Φαμέλη (Εστρέα). Το εντυπωσιακό μωσαϊκό χαρακτήρων συμπληρώνουν οι Γιάννης Στάνκογλου, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Μαρία Καβουκίδου, Μιχάλης Αεράκης, Ξανθή Γεωργίου, Γιάννης Αϊβάζης,  Θοδωρής Αντωνιάδης και ο Λάκης Κομνηνός  με τον Αλμπέρτο Εσκενάζη. Το «Ουζερί Τσιτσάνης» είναι ένα ταξίδι στην ιστορία με προορισμό έναν μεγάλο έρωτα και αφετηρία τις δημιουργίες του Βασίλη Τσιτσάνη υπό τα νέα ηχητικά σχήματα του Θέμη Καραμουρατίδη, που ντύνει την ταινία με καινούριες ενορχηστρώσεις αγαπημένων τραγουδιών, αλλά και με νέα πρωτότυπα μουσικά ακούσματα.

Σύνοψη

Θεσσαλονίκη, 1942-1943. Στην υπό γερμανική κατοχή πόλη, ο Γιώργος και η Εστρέα είναι ερωτευμένοι. Όμως ο έρωτας ανάμεσα σε έναν Χριστιανό και μία Εβραία είναι απαγορευμένος. Η περιπετειώδης και παθιασμένη ιστορία αγάπης, παγιδευμένη ανάμεσα σε ένα απάνθρωπο ολοκληρωτικό καθεστώς και τον παραλογισμό των φυλετικών διακρίσεων, βρίσκει καταφύγιο στο ιστορικό Ουζερί Τσιτσάνης. Εκεί ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης διανύει τα πιο δημιουργικά του χρόνια και συνθέτει τα πιο γνωστά του τραγούδια, ανάμεσα στα οποία και την καθοριστική Συννεφιασμένη Κυριακή.

Διάρκεια: 116’