Η Παραμυθοχώρα υποδέχεται τη θεατρική περίοδο 2016 – 2017 με μια σειρά από νέες παραστάσεις και εργαστήρια που υπόσχονται για μια ακόμα χρονιά ταξίδια σε μακρινά βασίλεια και μαγικούς κόσμους παρέα με νεράιδες, βασιλιάδες και μυθικούς ήρωες.

Παραστάσεις στη θεατρική μας σκηνή αλλά και παραστάσεις που ταξιδεύουν σε σχολεία και σε κάθε χώρο, εικαστικά εργαστήρια, θεατρικό παιχνίδι και πολλές άλλες δραστηριότητες θα μας κρατήσουν συντροφιά και φέτος τον χειμώνα στο ζεστό σπιτικό της Παραμυθοχώρας στο Μετς!

Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016 στις 10:45 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εορταστική εκδήλωση για την έναρξη των προγραμμάτων, γνωριμία με τις εισηγήτριες των εργαστηρίων και αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα εργαστήρια. Απαραίτητη η κράτηση θέσης, με ελεύθερη είσοδο.

Η Παραμυθοχώρα μετράει φέτος 17 χρόνια κοντά σας, 17 χρόνια αποκλειστικά αφιερωμένα σε παραστάσεις κούκλας και δημιουργικές δράσεις για παιδιά με στόχο ένα παιδικό δημιουργικό χώρο που φέρνει τη φαντασία και την ποιοτική ψυχαγωγία στις ζωές των παιδιών. Ο χώρος της είναι ένας από τους ελάχιστους στην Αθήνα που έχει διαμορφωθεί ειδικά για τους μικρούς θεατές. Χαρούμενος, ευφάνταστος και γεμάτος ερεθίσματα, υποδέχεται περισσότερα από 400 σχολεία το χρόνο. Κούκλες φτιαγμένες με μαεστρία και προσοχή, αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, μεταμορφώνονται σε αντικείμενα τέχνης και ζωντανεύουν στη σκηνή της Παραμυθοχώρας γνωστούς ήρωες παραμυθιών και ιστοριών.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμά μας για την περίοδο 2016 – 2017:

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο

Από 23 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή στις 11:00!

Καθημερινές για σχολεία

 

…μια πόλη όπου το χιούμορ και η φαντασία νικούν χωρίς καν να χρειαστεί να πολεμήσουν!

Ποιος θα τολμούσε να οδηγήσει σε δρόμους

που αλλάζουν συνέχεια πορεία;

Να κοιτάξει ένα άγαλμα που ξεκαρδίζεται στα γέλια;

Να στείλει επιστολή σε ένα ταχυδρομείο που γράφει

στα γράμματα ό,τι του κατέβει;

Να μπει σε ένα περίεργο μουσείο;

Ο πόλεμος προσπάθησε, αλλά…

Βασισμένη στο πολυβραβευμένο παραμύθι Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο του αγαπημένου στους μικρούς αναγνώστες Αντώνη Παπαθεοδούλου, η νέα παράσταση της Παραμυθοχώρας θα ζωντανέψει στη σκηνή τις περιπέτειες της πόλης αυτής με μουσικές και τραγούδια γραμμένα από τον Φοίβο Δεληβοριά!

Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο είναι μια πόλη έξυπνη, πρωτότυπη, λειτουργική, αυτόνομη, ευαίσθητη, αλληλεπιδραστική, παιχνιδιάρα, αστεία και… σχεδιασμένη με αντιπολεμική πρόβλεψη!

Με το βλέμμα στραμμένο σε όσα συμβαίνουν γύρω μας, τους πολέμους και τις συνέπειές τους στη ζωή των παιδιών, η Παραμυθοχώρα ζωντανεύει μια ιστορία όπου, ο εχθρός απογυμνώνεται από τα όπλα του. Από την ίδια του την επιθετικότητα. Μία παράσταση που προβάλλει διαχρονικά αντιπολεμικά μηνύματα χρησιμοποιώντας μία μίξη τεχνικής με αφήγηση, κούκλες άμεσης κίνησης, μαρότ, επίπεδες, γιγαντόκουκλες, τεχνικές θεάτρου, μαύρου θεάτρου και πολυμέσων και…πολύ μουσική και τραγούδι!

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Μαρία Παπαγεωργίου

Σκηνογραφία-Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σπυριδούλα Παπαγεωργίου

Κατασκευή κούκλας-Κοστούμια: Σπυριδούλα και Μαρία Παπαγεωργίου

Μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς

Χορογραφίες: Δήμητρα Κρητικίδη

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Παίζουν: Μαρία και Σπυριδούλα Παπαγεωργίου

Τα τρία γουρουνάκια

17, 24 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου στις 11:00.

Διαδραστικό παραμύθι με κούκλες και θεατρικό παιχνίδι για παιδιά από 2 έως 6 ετών. Για τρεις μόνο παραστάσεις!

Τρία μικρά γουρουνάκια αποχαιρετούν τη μαμά τους και παίρνουν την απόφαση να χτίσει το καθένα το δικό του σπιτάκι στο δάσος. Όταν όμως εμφανιστεί ο κακός λύκος ποιο σπιτάκι θα αντέξει στις επιθέσεις του; Θα τα καταφέρουν τα τρία γουρουνάκια;

Η μαγική βαλίτσα της Παραμυθοχώρας ανοίγει και δύο εμψυχώτριες, χρησιμοποιώντας χειροποίητες κούκλες μαρότ, σκηνικά αντικείμενα, αφήγηση και πολύ μουσική, ζωντανεύουν την αγαπημένη ιστορία.

Μετά τη λήξη της παράστασης, τα παιδιά γίνονται πρωταγωνιστές! Με μαγικά φτερά, πολύχρωμα υφάσματα, πρωτότυπα αξεσουάρ και σκηνικά αντικείμενα, τα παιδιά, ενεργοποιώντας τη φαντασία τους, ξετυλίγουν την ιστορία από την αρχή και μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και τη δραματοποίηση αναδεικνύονται οι αξίες της υπευθυνότητας, της αλληλεγγύης και των δεσμών της αγάπης.

Ο Τζακ και η μαγική φασολιά

8, 15 και 22 Οκτωβρίου στις 11:00

Το αγαπημένο λαϊκό αγγλικό παραμύθι για τρεις μόνο διαδραστικές παραστάσεις στην Παραμυθοχώρα!

Ο Τζακ, ένα ζωηρό και σκανδαλιάρικο παιδάκι, ζει μια μαγική περιπέτεια με τη βοήθεια μιας μαγικής φασολιάς και μιας καλής νεράιδας και έρχεται αντιµέτωπος µε το φόβο, τη λύπη και το θυµό. Γνωρίζει την εµπιστοσύνη, τη συμπόνια και την περηφάνια. Κατακτά την αγάπη και την ευτυχία…

Οι ήρωες του παραμυθιού, ο Τζακ, η μαµά του, η αγελάδα, η κότα µε τα χρυσά αυγά, το ξωτικό, ο Γίγαντας και η Γιγάντισα ζωντανεύουν µε χειροποίητες κούκλες –μαρότ, γαντόκουκλες,  κούκλες άµεσης κίνησης και γιγαντόκουκλες. Μετά την παράσταση ακολουθεί ειδικά σχεδιασμένο πρόγραµµα θεατρικού παιχνιδιού μέσα από το οποίο τα παιδιά βιώνουν την ιστορία, κατανοούν τα συναισθήματα του ήρωα ενώ έρχονται σε επαφή και με τα δικά τους συναισθήματα.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Η Παραμυθοχώρα για την θεατρική περίοδο 2016-2017 σχεδίασε με πολλή αγάπη και δημιουργική διάθεση 3 νέα εργαστήρια εννιάμηνης διάρκειας (Σεπτέμβριος – Μάιος) για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Στόχο έχουν να καλλιεργήσουν τις αισθήσεις αλλά και τη νόηση των παιδιών μέσα από μια ευρεία σειρά δραστηριοτήτων με σύγχρονες θεματικές. Εγγραφές από 1η Σεπτεμβρίου 2016.

•             Art’ n’ Play για παιδιά 2 έως 3,5 ετών και γονείς

Αγαπημένα κλασικά παραμύθια ζωντανεύουν με αφήγηση και δραματοποίηση μέσω του θεατρικού παιχνιδιού, της μουσικοκινητικής αγωγής, των ελεύθερων εκφραστικών παιχνιδιών και γίνονται αφορμή για ένα δημιουργικό ταξίδι τόσο για τα παιδιά όσο και τους γονείς. Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της προσωπικότητας και της φαντασίας του παιδιού σε επίπεδο εκφραστικό, κινητικό, κοινωνικό και συναισθηματικό με τη δημιουργική συμμετοχή των γονιών.

Κάθε Σάββατο στις 11 π.μ.

Έναρξη: Σάββατο 29/10

•             Εργαστήρι εικαστικών και κούκλας για παιδιά 4 έως 8 ετών

Στο εργαστήρι εικαστικών και κούκλας τα παιδιά με αφορμή αγαπημένα κλασικά παραμύθια μαθαίνουν να κατασκευάζουν κούκλες και σκηνικά αντικείμενα από παπιέ μασέ, πηλό και ανακυκλώσιμα υλικά, μέσα από τη ζωγραφική, τη χειροτεχνία και τη γλυπτική. Μαθαίνουν για τα χρώματα και τις τεχνικές και καλλιεργούν τη δημιουργική σκέψη και τη φαντασία τους μέσα από την ελεύθερη έκφραση. Στο τέλος της χρονιάς η έκθεση εικαστικών των μικρών καλλιτεχνών  στην Παραμυθοχώρα θα μας ταξιδέψει στον όμορφο κόσμο των παραμυθιών.

Κάθε Σάββατο στις 11 π.μ.

Έναρξη: Σάββατο 17/9

•             Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά 4 έως 8 ετών

Συνδυάζοντας παιχνίδι και θέατρο, τα παιδιά καλλιεργούν τη φαντασία και τη σκέψη τους και εμπλέκονται σε ομαδοσυνεργατικές διαδικασίες, αναπτύσσοντας ένα πνεύμα ομαδικό και νιώθοντας ταυτόχρονα τη μοναδικότητά τους. Γνωρίζουν έτσι καλύτερα το συναισθηματικό τους κόσμο και μαθαίνουν να τον ελέγχουν. Καλλιεργούν την αισθητική αντίληψη, τις κοινωνικές δεξιότητες, τη δημιουργική σκέψη και τη φαντασία τους, μαθαίνουν να συνεργάζονται, ψυχαγωγούνται με δημιουργικό τρόπο και ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους. Αποτέλεσμα της δουλειάς που θα κάνουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της χρονιάς, θα είναι θα είναι η δημιουργία μιας παράστασης!

Κάθε Σάββατο στις 12 π.μ.

Έναρξη: Σάββατο 17/9