Μια παράσταση σαν βαρκάδα στα νερά της Πόλης, της Σμύρνης και της καθ’ ημάς ανατολής, με όργανα και μουσικές είναι το μουσικο – θεατρικό θέαμα «Στο Γαλατά Ψιλή Βροχή»  του Πάνου Σκουρολιάκου που παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Ίδρυμα Μιχαλης Κακογιάννης. Η παράσταση παρουσιάζει μεγάλη επιτυχία η ανταπόκριση του κοινού είναι εντυπωσιακή! Με αυτή την αφορμή, ο Πάνος Σκουρολιάκος μίλησε στο Culturenow.gr και μας έδωσε μια μικρή γεύση ακούγονται, τραγουδιούνται και ερμηνεύονται στην Πειραιώς 206.

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

CulturenowNow.gr.: «Στο Γαλατά ψιλή βροχή» είναι ο τίτλος της μουσικοθεατρικής παράστασης που παρουσιάζετε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση και τους συντελεστές!

Πάνος Σκουρολιάκος: Μας αρέσει να λέμε ότι αυτή η παράσταση είναι μια βαρκάδα, στην οποία καλούμε  τους θεατές να συμμετέχουν μαζί μας. Μια βαρκάδα που ξεκινά από τα νερά του Γαλατά, τα νερά της Πόλης, κατεβαίνει νότια, στα νερά της Σμύρνης και από εκεί ταξιδεύει στην καθ ημάς Ανατολή. Χαλέπι, Βυρηττός, Προύσα, Καππαδοκία. Πανιά και κουπιά,  αγαπημένα τραγούδια και κείμενα λυρικά, δραματικά και κωμικά.

Στο πλήρωμα της βάρκας μας, βρίσκονται εξαίσιοι μουσικοί και τραγουδιστές. Η τραγουδίστρια Θεοδοσία Στίγκα, ο Χάικ Γιαζιτζιάν με το ούτι του, ο Μάνος Κουτσαγγελίδης με το κανονάκι και ο Φώτης Τσορανίδης με την κιθάρα του. Μαζί μας ο καραγκιοζοπαίχτης Κώστας Σπυρόπουλος με τον μπερντέ του, και εγώ στο θεατρικό μέρος.

Cul.N.: Στην παράσταση ερμηνεύετε κείμενα των Νικηφόρου Ρωμανού, Νικήτα Χωνιάτη, Μιλτιάδη Χουρμούζη, Θέμη Πάνου αλλά και αφηγήσεις απλών ανθρώπων. Ποια είναι τα κοινά στοιχεία αυτών των κειμένων και ποια θέματα πραγματεύονται;

Π.Σ.: Τα κείμενα αποτελούν στιγμές της μακραίωνης ιστορίας της ρωμιοσύνης στον χώρο της Ανατολής. Ματιές σημαντικών ποιητών και ιστορικών, αλλά και καταθέσεις ψυχής απλών ανθρώπων.

 

Cul.N.: Οι μουσικές και τα τραγούδια της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης «κουβαλούν» τόσο στη μελωδία όσο και στους στίχους τους πολύ έντονα τα στοιχεία των τόπων αυτών σε βαθμό που είναι ικανά να μεταφέρουν μνήμες στο άκουσμά τους. Από τη μέχρι τώρα παρουσίαση της παράστασης ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού ; Τι σχόλια έχετε ακούσει μετά την παράσταση;

Π.Σ.: Αυτές οι μουσικές, δεν είναι απλώς μουσικές και τραγούδια της Κωνσταντινούπολης ή της  Σμύρνης. Με την βυζαντινή καταγωγή τους, είναι το υλικό που μας έδωσε όλη την σύγχρονη ελληνική μουσική. Ενέπνευσε τους ρεμπέτες, τους λαϊκούς συνθέτες αλλά και τον Χατζιδάκι, τον Θεοδωράκη, τον Ξαρχάκο, και τόσους άλλους. Είναι λοιπόν δικαιολογημένος ο ενθουσιασμός και η αγάπη με την οποία αγκάλιασε το κοινό την παράστασή μας και τις δύο περιόδους της παρουσίασής της. Όλο το θέαμα, τραγούδια, αυτοσχεδιασμοί, θέατρο και καραγκιόζης, συνθέτουν μια παράσταση πρωτότυπη και κλασική μαζί. Εδώ ακούγονται τραγούδια δικά μας σε δύο και τρείς γλώσσες, γιατί είναι ταυτόχρονα και αραβικά τραγούδια, τούρκικα, αρμένικα κ.ο.κ.

 

Cul.N.: Οι μουσικοθεατρικές παραστάσεις τα τελευταία χρόνια βρίσκονται, θα λέγαμε, σε άνθιση. Σε ποιους λόγους πιστεύετε πως οφείλεται αυτό;

Π.Σ.: Είναι ωραίο οι τέχνες να συνεργάζονται δημιουργικά. Αυτό εμπνέει τους δημιουργούς και αρέσει και στο κοινό!

Cul.N.: Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας σχέδια μετά την παράσταση «Στο Γαλατά ψιλή βροχή» ;

Cul.N.: Στις 5 Δεκεμβρίου, πάλι στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ανεβάζω τον μονόλογο του Σάμουελ Μπέκετ «Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΓΝΗΤΟΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΠ» σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, μετάφραση Βάλιας Καϊμάκη και εικαστική σύνθεση Ελένης Καραμέρου. Οι παραστάσεις θα δίδονται μέχρι τις 11 Ιανουαρίου κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9μμ και Κυριακή στις 8μμ.

 Η παράσταση “Στο γαλατά ψιλή βροχή” παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00