Ο γνωστός τραγουδοποιός Πάνος Γουργιώτης ταξιδεύει από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα για μία και μόνο εμφάνιση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης  με την ευκαιρία της κυκλοφορίας στην Ελλάδα του νέου του δίσκου “Πίσω από τις βροχές” την Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015 στις 21:00! Μαζί του στην μουσική αυτή βραδιά θα είναι οι φίλοι και συνεργάτες του Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μανώλης Φάμελλος, Δέσποινα Ολυμπίου, Κόμης Χ και Ελισσάβετ Καρατζόλη.

Λίγες ημέρες πριν την παρουσίαση της νέας του δουλειάς ο Πάνος Γουργιώτης απάντησε στις ερωτήσεις μας για το «Πίσω από τις βροχές», το Βέλγιο, την Ελλάδα αλλά και το χόμπυ του, τη… σύνθεση μουσικής για θέατρο και σινεμά!

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

 

Culturenow.gr: Την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου θα παρουσιάσετε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τη δεύτερη ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά σας με τίτλο «Πίσω από τις βροχές». Πείτε μας λίγα λόγια για το μουσικό ύφος και τον τίτλο του νέου cd.
Πάνος Γουργιώτης:
Έχουμε δώσει την ψυχή μας για αυτή τη βραδιά και πιστεύουμε πως θα παρουσιάσουμε μια άρτια παράσταση που θα αποζημιώσει όσους κάνουν τον κόπο να έρθουν μέχρι την Πειραιώς για να είναι μαζί μας. Ηχητικά το νέο άλμπουμ είναι πιο απελευθερωμένο και ακομπλεξάριστο από το πρώτο, αν και κινείται επίσης σε ηλεκτρικά μονοπάτια. Απλώς έχουν ανοίξει τα άκρα του προς όλες τις μεριές. Νιώθω ότι είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα δίσκου που χρειάζεται να τον ακούσεις ολόκληρο για να έχεις ολοκληρωμένη άποψη, καθώς έχει μια συνέχεια και μια εξέλιξη, τουλάχιστον στα αυτιά μου. Ο τίτλος προήλθε από το ομότιτλο τραγούδι, το οποίο πιστεύω ότι είναι το πιο αντιπροσωπευτικό μουσικά αλλά και στιχουργικά για όλο το άλμπουμ. Επίσης, είναι και μια αναφορά στην αγάπη μου για τη βροχή, το πώς νιώθω προστατευμένος πίσω από αυτή και το πόσο τυχερός νιώθω που στις Βρυξέλλες αυτό μου προσφέρεται απλόχερα.

Cul.N.: Στο «Πίσω από τις βροχές» περιλαμβάνονται συνεργασίες με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τον  Μανώλη Φάμελλο, την Δέσποινα Ολυμπίου, τον Κόμη Χ και την Ελισάβετ Καρατζόλη. Η συλλογικότητα και η συνεργασία είναι έννοιες περισσότερο αναγκαίες σήμερα για έναν καλλιτέχνη;
Π.Γ.:
Για μένα ήταν πάντα αναγκαίο αυτό και τώρα ακόμα περισσότερο. Όνειρο μου ήταν και είναι να βλέπω σχήματα με πολλούς καλλιτέχνες, να πειραματίζονται όλοι παρέα. Να φτιάξουμε έτσι μια μεγάλη δεξαμενή με κόσμο που θα ενδιαφέρεται για τις μουσικές μας, να φέρω εγώ 10 ανθρώπους που με ακούνε, να φέρει ο άλλος 20 και όλοι μαζί να στήσουμε μια σκηνή, πράγμα που γίνεται στο εξωτερικό εδώ και χρόνια με τεράστια επιτυχία. Προς το παρόν έχουμε δει να δημιουργούνται κάποιες κλίκες, όχι όμως συγκεκριμένη νέα σκηνή. Το βασικό που μας λείπει σε αυτή την κατεύθυνση είναι να υποτάξουμε το εγώ μας και να μάθουμε να συνεργαζόμαστε και να μοιραζόμαστε. Στην Ελλάδα όποιος γρατζουνάει μια κιθάρα νομίζει ξαφνικά ότι είναι ο Hendrix και βάλε.

Cul.N.: Ζείτε ήδη αρκετά χρόνια στις Βρυξέλλες. Πώς είναι εκεί η ζωή και η καλλιτεχνική εξέλιξη για έναν Έλληνα μουσικό;
Π.Γ.: Έχοντας κατά νου ότι δεν υπάρχει παράδεισος, θα σας πω πως τα πράγματα στις Βρυξέλλες κύλησαν και κυλούν πολύ όμορφα για μένα σε γενικές γραμμές. Κάνω πολλά διαφορετικά πράγματα και ετοιμάζω ακόμη πιο πολλά, ζω σε έναν τόπο που σέβεται την τέχνη και τη δημιουργία. Ξεκινώντας με όπλο την συγκινητική αγάπη που δέχτηκα από τους Έλληνες των Βρυξελλών, πάτησα αρχικά στα πόδια μου και σιγά σιγά κάνω πράγματα που απευθύνονται και σε ξένο κοινό, εγχείρημα που φαίνεται να πηγαίνει καλά επίσης. Γενικά, μιλάμε για μια τόσο πολυπολιτισμική κοινωνία που δε γίνεται να μη γοητευτείς από την ατμόσφαιρα. Αν μη τι άλλο, σε καλλιτεχνικό επίπεδο είναι κάτι το πολύ όμορφο και χρήσιμο.

Cul.N.: Το Βέλγιο και η Ελλάδα είναι δύο χώρες που θα μπορούσαν, αυτή την περίοδο ειδικά, να χαρακτηριστούν ως οικονομικά αντιδιαμετρικά αντίθετες. Εσείς, πώς προσλαμβάνετε αυτή την αντίθεση από το ένα περιβάλλον στο άλλο; Είστε υπέρ της «πολιτικοποιημένης» στάσης ενός καλλιτέχνη ή όχι;
Π.Γ.:
Δεν είμαι σίγουρος πως οι διαφορές είναι τόσο τεράστιες. Συγκριτικά με 5-6 χρόνια πριν και η κατάσταση στο Βέλγιο είναι πολύ χειρότερη. Οι Βέλγοι έχουν προ πολλού αρχίσει να ανησυχούν και αρκετοί νιώθουν εδώ και καιρό ότι ήδη βιώνουν κρίση. Προφανώς όχι με το μέγεθος και τα αποτελέσματα της κρίσης στην Ελλάδα, αλλά όταν αλλάζει ο τρόπος ζωής σου βίαια είναι κάτι που σε καταβάλλει όπως και να το κάνουμε. Νιώθεις και εδώ ανασφάλεια και φόβο στην ατμόσφαιρα. Οι διαφορές είναι φοβερά αισθητές από τάξη σε τάξη και όχι από χώρα σε χώρα νομίζω. Ο καλλιτέχνης έχει χρέος να είναι πολιτικοποιημένος από την ώρα που ανοίγει το στόμα του ή πιάνει το μολύβι του. Αυτό που βλέπω με καχυποψία είναι η κομματικοποιημένη στάση και όχι η πολιτικοποιημένη. Δεν είμαι εκ των προτέρων πάντα αρνητικός σε αυτό, αλλά είμαι επιφυλακτικός.

Cul.N.: Έχετε ασχοληθεί με τη θεατρική μουσική. Θα θέλατε η μουσική για το θέατρο ή τον κινηματογράφο να αποτελέσει ένα μεγάλο μέρος της πορείας σας; Ποιους συνθέτες (θεατρικούς ή κινηματογραφικούς) θαυμάζετε και ποια είναι κατά τη γνώμη σας, τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η σύνθεση μουσικής για μία παράσταση ή μία ταινία;
Π.Γ.:
Αν υποθέσουμε ότι η μουσική γενικά είναι η δουλειά μου, η μουσική για το θέατρο ή το σινεμά είναι το χόμπυ μου. Το απολαμβάνω απίστευτα. Θέλω πολύ να κάνω τέτοιου είδους προσπάθειες χωρίς όμως να έχω στόχο να γίνει βασική μου ασχολία, καθώς φοβάμαι πως τότε θα έχανε την τόση ομορφιά του. Είναι μια τελείως διαφορετική κατάσταση από τη σύνθεση π.χ. ενός τραγουδιού. Υπηρετεί συγκεκριμένο σκοπό κάτω από αυστηρές οδηγίες και πρέπει διακριτικά και χωρίς φανφάρες να δημιουργεί συναισθήματα. Ο καλός θεατρικός-κινηματογραφικός συνθέτης είναι κάτι σαν μάγος, σαν ταχυδακτυλουργός. Υπηρετεί αυστηρά το σενάριο και δημιουργεί ψευδαισθήσεις. Κάποιοι από τους αγαπημένους μου μάστορες του είδους είναι ο Hans Zimmer, ο Nino Rota, ο Clint Mansell, ο Yann Tiersen και φυσικά ο Μάνος Χατζιδάκις.

Cul.N.: Μετά την παρουσίαση στο Ίδρυμα Μιχάλης υπάρχουν επόμενα σχέδια για την παρουσίαση και προώθηση της νέας δουλειάς;
Π.Γ.:
Ετοιμάζουμε πολλά πράγματα. Σταδιακά θα έρθουν αρκετά videoclip, θα κάνουμε κάποιες ακόμα συναυλίες-παρουσιάσεις σε κάποιες ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν δυνατό ελληνικό στοιχείο και φυσικά ετοιμάζουμε πολύ ωραία πράγματα για το καλοκαίρι στην Ελλάδα σε επίπεδο εμφανίσεων, για τα οποία όμως θα σας πω περισσότερα εν καιρώ!

Η παρουσίαση του νέου άλμπουμ του Πάνου Γουργιώτη «Πίσω από τις βροχές» θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015.