Τι μπορεί να σημαίνει μοναξιά για ένα παιδί; Πως τη βιώνει και ποια είναι η σημασία της;

Αυτά είναι δύο από τα ερωτήματα που ανοίγει το εξαιρετικό παραμύθι της Amy Mac Donald το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ρώσση και μεταφέρεται στο θέατρο από την ομάδα Λόγου Παίγνιον. Το έργο, με τίτλο «Ο μικρός κάστορας και η ηχώ» έρχεται να ανοίξει αυτά τα ερωτήματα, αλλά και ως οφείλει το παιδικό θέατρο, να δώσει και κάποιες στοιχειώδεις απαντήσεις. Απαντήσεις όμως που δεν αποτελούν κατήχηση ή διδασκαλία. Πρόκειται για στοιχειώδεις απαντήσεις, σαν και αυτή της ηχούς, οι οποίες ανοίγουν δρόμο στην εξερεύνηση, στη ζωή και άρα σε περισσότερα ερωτήματα.

Ο μικρός κάστορας, στην αρχή της ιστορίας, ζει μονάχος του στην άκρη της μεγάλης λίμνης. Οι καθημερινές του ρουτίνες χάνουν σταδιακά το ενδιαφέρον τους και εκείνος βυθίζεται στην μοναξιά. Όταν καταφέρει να εκφράσει με τη φωνή του αυτή τη μοναξιά, τότε θα ακούσει την ηχώ. Η ηχώ, στη θέση ενός διαφορετικού άλλου, θα αποτελέσει την αφορμή να αρχίσει την αναζήτηση για μια καλύτερη, λιγότερο μοναχική ζωή. Στο ταξίδι του θα ανακαλύψει τους πραγματικούς άλλους, την πάπια, την ενυδρίδα και τη χελώνα. Κάθε πλάσμα φέρει τη δική του ιδιαίτερη ιστορία και ταυτότητα, μια ταυτότητα όμως ανοικτή στη διαμόρφωσή της σε σχέση με τους άλλους. Η πάπια, για παράδειγμα, υποφέρει από έναν παράλογο φόβο που την κάνει να ντρέπεται και να μη μιλάει στους γύρω της. Η παρέα όμως του κάστορα και των άλλων δύο ζώων φαίνεται να αλλάζει και τη δική της ιστορία.

Η παράσταση, σε δική μου θεατρική διασκευή, σκηνοθετείται με ιδιαίτερη μαεστρία από την ηθοποιό Μαριάνθη Φωτάκη, η οποία ερμηνεύει την αφηγήτρια και την πάπια. Στο ρόλο του κάστορα, ο Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, παίζει, τραγουδά και χορεύει υπό τις χορογραφικές οδηγίες της Αμαλίας Κοσμά, ζωντανεύοντας με όλα τα εκφραστικά μέσα τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Σοφία-Μαρίνα Μάρκου και η Μαρία Σιαβίκη έχουν δημιουργήσει έναν παραμυθένιο σκηνικό χώρο, σαν σελίδα παιδικού βιβλίου, μέσα στον οποίο κινούνται και οι δύο κούκλες που έχουν κατασκευάσει. Η Αννέτα Στεφανοπούλου δίνει ζωή στις κούκλες και παίζει η ίδια στο ρόλο του γέρου κάστορα, συνδυάζοντας με μαγικό τρόπο το θέατρο και το κουκλοθέατρο. Η εξαιρετική μουσική του Γιάννη Λούκου συνδέει όλα τα παραπάνω δίνοντας τελικά ένα μουσικό, χορευτικό και θεατρικό έργο πλούσιας αισθητικής. Την επιμέλεια του φωτισμού έχει ο Γεράσιμος Δενδρινός και την παραγωγή η ομάδα «Λόγου Παίγνιον».

Αν λοιπόν θελήσετε να δείτε θέατρο για παιδιά, σαν παιδιά και με παιδιά, ο μικρός κάστορας θα σας περιμένει στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη για εννέα Κυριακές (15 & 29 Νοεμβρίου 2015, 6 Δεκεμβρίου 2015, 10 & 24 Ιανουαρίου 2016, 14 Φεβρουαρίου 2016, 20 Μαρτίου 2016, 3 & 24 Απριλίου 2016).

Info:

O Παναγιώτης Τσιρίδης σπούδασε μουσική και συμβουλευτική ψυχολογία. Εργάζεται ως μουσικοπαιδαγωγός στην πρωτοβάθμια δημόσια εκπαίδευση. Έχει εργαστεί αρκετά χρόνια ως συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Έχει δημοσιεύσει άρθρα για την εκπαίδευση και βιβλία παιδικής λογοτεχνίας. Γράφει και σκηνοθετεί θεατρικές παραστάσεις για παιδιά και για ενήλικες. Σχεδιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα για μουσεία και άλλους φορείς και από το 2012 είναι επικεφαλής της ομάδας Λόγου Παίγνιον.

Το Ίδρυμα Θεοχαράκη φιλοξενεί την παράσταση «Ο μικρός κάστορας και η ηχώ», από 15 Νοεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες