Το Campθα φιλοξενήσει την παρουσίαση και συζήτηση σχετικά με τη δραστηριότητα με τίτλο “On board – Χάρτα 2013”, που θα διαρκέσει από τις 24 έως και τις 30 Ιουνίου 2013. Η παρουσίαση και συζήτηση, θα διεξαχθεί την Κυριακή 30 Ιουνίου 2013, στις 18.00.

 

Με στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης αστυφιλίας και της οικιστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, έτσι ώστε οι πόλεις να παραμείνουν ή να ξαναγίνουν βιώσιμες για τους κατοίκους τους, πολεοδόμοι και αρχιτέκτονες συζήτησαν το 1933 στο 4ο CIAM (Διεθνές Συνέδριο Νέας Αρχιτεκτονικής/CongresInternationalesdel´ ArchitectureModerne) με θέμα «Η λειτουργική πόλη» και εξέδωσαν τη «Χάρτα των Αθηνών». Φέτος, 80 χρόνια μετά και με πρωτοβουλία της αρχιτεκτόνισσας Σοφίας Ντώνα, μια διεθνής ομάδα αρχιτεκτόνων και καλλιτεχνών επανασυνδέονται με τη σκέψη της Χάρτας των Αθηνών και συζητούν – και πάλι «εν πλω» – για πόλεις όπως η Αθήνα ως αστικούς χώρους κοινωνικών και πολιτισμικών ανατροπών και τάσεων.

To 1933 διεθνώς αναγνωρισμένοι αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι υπέγραψαν στην Αθήνα ένα μανιφέστο με θέμα «Η λειτουργική πόλη», το οποίο έμελλε να αλλάξει ριζικά και για πολλά χρόνια τη σκέψη για τον σύγχρονο πολεοδομικό σχεδιασμό. Στην επονομαζόμενη «Χάρτα των Αθηνών» τέθηκε το ερώτημα, υπό το πρίσμα των κοινωνικών αλλαγών που επέφερε η βιομηχανοποίηση, του πώς μπορούσαν οι πόλεις να γίνουν πραγματικά βιώσιμες και λειτουργικές για τους κατοίκους τους.
80 χρόνια μετά και λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες ριζικές αλλαγές που συντελούνται, αλλαγές που είναι ιδιαίτερα εμφανείς στις μητροπόλεις όπως την ελληνική πρωτεύουσα, είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική η ανάγκη να δοθεί το έναυσμα για μια νέα συζήτηση με θέμα τους αστικούς χώρους: Πώς αντιμετωπίζουμε σήμερα τις πόλεις; Πώς διαμορφώνονται οι δημόσιοι χώροι της πόλης; Και, τελικά, πώς θέλουμε να ζούμε;

Η πόλη είναι κάτι περισσότερο από μια απλή συγκέντρωση κτιριακών συγκροτημάτων, συγκοινωνιακών κόμβων και χώρων πρασίνου. Η πόλη φέρει τη σφραγίδα των κατοίκων της, που εντός των ορίων της ζουν και δρουν πολύ κοντά ο ένας με τον άλλο. Έτσι, η πόλη είναι πάντα και ένα κέντρο σημαντικών κοινωνικών αλλαγών και πολιτιστικών τάσεων. Ο αστικός χώρος διαμορφώνεται και μεταλλάσσεται όχι μόνο μέσω της ανέγερσης νέων κτιρίων και της κατασκευής δρόμων, αλλά και μέσα από τις πρακτικές των κατοίκων – καθημερινές ή όχι. Η τέχνη, υπό αυτή την έννοια, προσφέρει αυτόνομες και πρωτοποριακές μορφές επεξεργασίας των κοινωνικών ζητημάτων, καθιστώντας δυνατές νέες αστικές εμπειρίες και προτείνοντας άλλους τρόπους προσέγγισης.

Συμμετέχουν:

Frauke Gersteberg / Jan Liesegang _raumlaborberlin (Βερολίνο)

Céline Domengie / Jean-Paul Thibeau  _protocoles méta (Μασσαλία)

Alexia Sarantopoulou / Zafos Xagoraris _errands (Αθήνα)

Federica Menin (Βενετία)

Sofia Dona

 

Πρόγραμμα ταξιδιού:

 

23.06.2013

Άφιξη των συμμετεχόντων στη Μασσαλία

 

24.06.2013.

Παρουσίαση στηνArt-Cade Galerie des Grands Bains-douches, Μασσαλία

 

25.06.2013

Επίσκεψη στην Πολυκατοικία της Μασσαλίας (Unité d’Habitation) του LeCorbusier

Περίπατος στην πόλη κατά μήκος της ακτής

Αναχώρηση με πλοίο από τη Μασσαλία στην Μπαστιά (Κορσική)

 

26.06.2013

Άφιξη στην Μπαστιά (Κορσική)

Εξερεύνηση της πόλης

Μετάβαση στο Λιβόρνο με πλοίο

Μετάβαση στην Ανκόνα με τρένο]

 

27.06.2013

Παρουσίαση στη 16η Biennale των Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου που πραγματοποιείται φέτος στην Ανκόνα με θεματική: «Errors allowed».

 

28.06.2013

Περίπατος και εξερεύνηση στην πόλη Ανκόνα

Αναχώρηση με πλοίο από Ανκόνα για Πάτρα

 

29.06.2013

Άφιξη στην Πάτρα

Μετάβαση με λεωφορείο στην Αθήνα

 

30.06.2013

Παρουσίαση στο CAMP! Contemporary Art Meeting Point στην Αθήνα

 

01.07.2013

Αναχώρηση

 

Σε αγγλική γλώσσα