Το χθεσινό βράδυ στο Λος Άντζελες χάρισε στο Slumdog Millionaire οκτώ βραβεία Όσκαρ, στην Κέιτ Ουίνσλετ και στον Σον Πεν από ένα αγαλματάκι για τα βασικά βραβεία ερμηνείας, ενώ ο αδικοχαμένος Χιθ Λέτζερ έγινε ο δεύτερος ηθοποιός στην ιστορία των Όσκαρ, που κέρδισε μετά θάνατον το βραβείο Β\’ Ανδρικού Ρόλου, το οποίο παρέλαβε η οικογένεια του.

Η ταινία του Ντάνι Μπόιλ Slumdog Millionaire, για ένα αγόρι που από τις φτωχογειτονιές της Ινδίας αποκτά πλούτη και δόξα απέσπασε οκτώ συνολικά βραβεία, όπως αναμενόταν, ανάμεσα στα οποία τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Διασκευασμένου Σεναρίου, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Μουσικής, Τραγουδιού και Ηχητικού Μοντάζ.

Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον, αν και υποψήφια για 13 Όσκαρ, κατάφερε τελικά να αποσπάσει μόλις τρία: Οπτικών Εφέ, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και Μακιγιάζ.

Η Κέιτ Ουίνσλετ παρέλαβε το βραβείο Α\’ Γυναικείου Ρόλου για την εκπληκτική ερμηνεία της στην ταινία Σφραγισμένα Χείλη, ενώ ο Σον Πεν παρέλαβε τελικά το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου.

Το πρώτο Όσκαρ της βραδιάς κέρδισε η Πενέλοπε Κρουζ στην κατηγορία του Β\’ Γυναικείου Ρόλου, για την ερμηνεία της στην ταινία Vicky Christina Barcelona, το οποίο παρουσίασαν πέντε ηθοποιοί που έχουν κατά το παρελθόν κερδίσει το ίδιο βραβείο (Τίλντα Σουιντον, Εύα Μαρί Σαντ, Γούπι Γκόλντμπεργκ, Αντζέλικα Χιούστον, Γκόλντι Χόουν). Το αντίστοιχο Όσκαρ για το Β\’ Ανδρικό Ρόλο κέρδισε, όπως αναμενόταν, ο πρόωρα χαμένος Χιθ Λέτζερ για την ερμηνεία του ως Τζόκερ στο Σκοτεινό Ιππότη, μέσα σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα.

Η έκπληξη της βραδιάς ήρθε στην κατηγορία του Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας, το οποίο απέσπασε η ιαπωνική ταινία Departures, αφήνοντας πίσω της το Βαλς Με τον Μπασίρ.

Ο Χιού Τζάκμαν, οικοδεσπότης της φετινής απονομής, άνοιξε τη βραδιά με τραγούδι και χορό… κάνοντας μια αναφορά στις ταινίες που έχουν συγκεντρώσει υποψηφιότητες. Μάλιστα, αργότερα μέσα στη βραδιά, παρουσίασε, μαζί με την Μπιγιονσέ, ένα αφιέρωμα στα μιούζικαλ, το οποίο δημιούργησε ο σκηνοθέτης Μπαζ Λούρμαν.

Το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου κέρδισε ο Ντάστιν Λανς Μπλακ για το Milk, ενώ νικητής του βραβείου Διασκευασμένου Σεναρίου αναδείχθηκε ο Σάιμον Μπιουφόι για την ταινία Slumdog Millionaire.

Το WALL-E κέρδισε, όπως ήταν αναμενόμενο, το Όσκαρ ταινίας Κινουμένων Σχεδίων. Στην κατηγορία των κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους το βραβείο απέσπασε το La Maison en Petits Cubes.

Οι Ντόναλντ Γράχαμ Μπερτ, Βίκτορ Τσόλφο (Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον) κέρδισαν το Όσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης (σε αυτήν την κατηγορία βραβεύονται και τα Σκηνικά της ταινίας).

Το βραβείο της Ακαδημίας για τα Κοστούμια, το οποίο παρουσίασαν οι πάντα στυλάτοι Ντάνιελ Κρεγκ και Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, απονεμήθηκε στον Μάικλ Ο\’ Κόνορ για τη δουλειά του στην ταινία Η Δούκισσα.

Νικητής του Όσκαρ Μακιγιάζ αναδείχθηκε ο Γκρεγκ Κάνομ για την Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον.

Τα λεγόμενα «τεχνικά» βραβεία απονεμήθηκαν ως εξής: Καλύτερα Οπτικά Εφέ στους Έρικ Μπάρμπα, Στιβ Πριγκ, Μπερτ Ντάλτον, Κρέγκ Μπάρον (Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον).

Όσκαρ Ήχου κέρδισε ο Ρίτσαρντ Κινγκ για την ταινία Σκοτεινός Ιππότης, ενώ το βραβείο Ηχητικού Μοντάζ παρέλαβε η ταινία Slumdog Millionaire (Ίαν Ταπ, Ρίτσαρντ Πράικ, Ρεσούλ Πουκούτι).

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ αναδείχθηκε το Man on Wire. Στην κατηγορία του Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, το βραβείο παρέλαβε η ταινία Smile Pinki και καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους αναδείχθηκε το Spielzeugland (Toyland).

Τέλος, το ανθρωπιστικό βραβείο Jean Hersholt απονεμήθηκε στον Τζέρι Λιούις. Το βραβείο παρουσίασε ο Έντι Μέρφι.