Το έργο Οιδίνους, του Θανάση Τριαρίδη, επιστρέφει για 7 ακόμη παραστάσεις στο Θησείον, ένα θέατρο για τις Τέχνες, από τις 16 Μαΐου 2016.

Ο ΟΙΔΙΝΟΥΣ, το καινούριο έργο του Θανάση Τριαρίδη, που έχει συγκινήσει, προβληματίσει και κατακτήσει κοινό και κριτικούς, θα συνεχίσει τις παραστάσεις του και μετά το Πάσχα, τροποποιώντας το πρόγραμμά του, χάρη στη θερμή ανταπόκριση του κοινού.

Έτσι, ο ΟΙΔΙΝΟΥΣ επιστρέφει στο Θησείον, ένα Θέατρο για τις Τέχνες στις 16 Μαΐου και προσθέτει μία ακόμη ημέρα παραστάσεων. Αναλυτικά, το πρόγραμμα του ΟΙΔΙΝΟΥ διαμορφώνεται ως εξής: Δευτέρα, 16/5 –  Δευτέρα, 23/5 – Τρίτη, 24/5 -Δευτέρα, 30/5 – Τρίτη, 31/5 – Δευτέρα, 6/6 και Τρίτη, 7/6.

Ο Οιδίνους, το πέμπτο έργο του Θεσσαλονικιού συγγραφέα που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια στις σκηνές της Αθήνας, ανέβηκε το Φεβρουάριο σε σκηνοθεσία Λάζαρου Γεωργακόπουλου, ο οποίος μαζί με την Άννα Μάσχα, έχουν επωμισθεί τους δύο ρόλους του έργου.

Περίληψη του έργου

Αν ο μυθικός Οδίπους οφείλει το όνομά του στα πρησμένα πόδια του (οίδί-πους) καθώς ο ίδιος ο πατέρας του γονείς του τον σημαδεύει ως βρέφος για να τον οδηγήσει στον θάνατο, ο Οιδίνους του εν λόγω έργου είναι αυτό που έχει ένα ανεξέλεγκτα πρησμένο μυαλό (οιδί-νους).

Το δράμα (το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί σε πρώτο βαθμό ένα αστικό δράμα δωματίου) ξεκινάει ένα πρωί όπου ένα ζευγάρι φιλολόγων ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 18α γενέθλια του γιου τους. Πολύ γρήγορα ωστόσο μια σειρά  αλλόκοτων λεπτομερειών αποκαλύπτουν μια φριχτή πραγματικότητα: πως ο γιος του ζευγαριού έχει πεθάνει ως βρέφος και πως ο «ενηλικιωμένος γιος» δεν είναι τίποτε άλλο από ένα role game του πατέρα – ένας ρόλος που κρατάει επί δεκαοχτώ χρόνια.  Πολύ σύντομα αποκαλύπτεται πως τα πράγματα έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο, πως ο νοερός «γιος» έχει «ενσαρκωθεί», και θα διεκδικήσει τα τραγικά όπλα της ανθρωπινότητάς του: τον φόνο του πατέρα, την (επαν)ένωση με την μητέρα, την ανθρώπινη τραγωδία.

Ένα εφιαλτικό ψυχολογικό θρίλερ όπου ο Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή συναντάει το Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ του Έντουαρντ Άλμπι. Ή (και) ένα έργο για την αφύσικη συνθήκη της οικογένειας, για τον ανυπόφορο εαυτό, για τις παραισθητικές ταυτότητες της Δύσης, για την άβυσσο της ακατανόητης αγάπης.

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης
Σκηνοθεσία: Λάζαρος Γεωργακόπουλος
Μουσική: Χρήστος Διαμαντής
Βοηθός σκηνοθέτη & δραματολογική ανάλυση: Ροζαλί Σινοπούλου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Φωτογραφίες παράστασης: Δέσποινα Πατρικαράκου
Παραγωγή: Εκδόσεις Ευρασία & Μανόλης Σάρδης / PRO4

Ερμηνεύουν: Λ: Λάζαρος Γεωργακόπουλος // Ι: Άννα Μάσχα

Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)