Σημαντικές επίσης είναι οι συνέργειες με πολιτιστικούς οργανισμούς και άλλους φορείς της πόλης οι οποίοι συμβάλουν δημιουργικά σε αυτή τη μεγάλη γιορτή του βιβλίου. Στη φετινή διοργάνωση εικαστικές εκθέσεις, προβολές κινηματογραφικών ταινιών και θεατρικές παραστάσεις πλαισιώσουν το πολιτιστικό πρόγραμμα της 14ης ΔΕΒΘ με παράλληλα δρώμενα σε όλη την πόλη ανοίγοντας τον διάλογο του βιβλίου με τις άλλες τέχνες.

Το πρόγραμμα των Παράλληλων Δράσεων

Θεατρικές Παραστάσεις

«Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη από το ΚΘΒΕ

Στο πλαίσιο του επετειακού αφιερώματος στο Νίκο Καζαντζάκη, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει μία και μοναδική παράσταση αποκλειστικά για τους επισκέπτες της 14ης ΔΕΒΘ. Η «Ασκητική» βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο, ένα συμπυκνωμένο μεστό κείμενο που εκφράζει την κοσμοθεωρία και τη μεταφυσική πίστη του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα. Η παράσταση πραγματοποιείται με την ευγενική παραχώρηση της Νίκης Σταύρου, πνευματικής δικαιούχου των έργων του Νίκου Καζαντζάκη.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Ανδρέας Κουτσουρέλης
Επιμέλεια σκηνογραφίας-κοστουμιών: Μαρία Μυλωνά
Οργάνωση Παραγωγής: Ναταλία Λαμπροπούλου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Στάθης Βούτος, Ανδρέας Κουτσουρέλης Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Νίκος Νικολάου, Δημήρης Παλαιοχωρίτης και Κώστας Ίτσιος.

Παράσταση: Παρασκευή 12/05, ώρα 21:00, στην Αίθουσα ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ

«Limbo,Ένα ποίημα επί σκηνής» στο ΜΜΣΤ

Ο Αινείας και η Περσεφόνη, ο κύριος Ν μετά τον σεισμό, η μαμά και ο μπαμπάς, ο Οθέλλος, εσύ κι εγώ, ο παιδικός εαυτός μας και άλλοι πολλοί συναντιούνται γύρω από ένα τραπέζι. Δεκατρείς σύγχρονοι Έλληνες ποιητές παρουσιάζουν τα διαφορετικά τους πρόσωπα σε ένα σπονδυλωτό έργο που συνδυάζει την απαγγελία, τη μουσική και την performance.

Συμμετέχουν ποιητές και ποιήτριες: Βασίλης Αμανατίδης, Ορφέας Απέργης, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Λένα Καλλέργη, Δήμητρα Κατιώνη, Μαίρη Κλιγκάτση. Πατρίτσια Κολαΐτη, Δημήτρης Λεοντζάκος, Γιάννα Μπούκοβα, Ιορδάης Παπαδόπουλος, Όλγα Παπακώστα, Δανάη Σιώζου, Κυριάκος Συφιλτζόγλου. Διοργάνωση: ΦΡΜΚ.

Παράσταση: Σάββατο 13/05, ώρα 20:30 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατίας 154, εντός ΔΕΘ-HELEXPO)

«Πόσο μακριά μας είναι η Κουάλα Λουμπούρ;»

Οι εκδόσεις Ευρασία διοργανώνουν συζήτηση με θέμα «Πόσο μακριά μας είναι η Κουάλα Λουμπούρ; ̶ Η προσωπική ευθύνη απέναντι στα μεγάλα εγκλήματα της Ιστορίας», με αφορμή το θεατρικό έργο του Θανάση Τριαρίδη «Lebensraum» (Ζωτικός χώρος) που κυκλοφορεί στη σειρά «δήγμα/θέατρο». Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το τέλος της παράστασης «Lebensraum» που παίζεται από 11/05 έως 14/05, στο Μικρός Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Συμμετέχουν οι συντελεστές της παράστασης: ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης, η σκηνοθέτης Πηγή Δημητρακοπούλου και οι ηθοποιοί Σήφης Πολυζωίδης και Πάνος Ζουρνατζίδης. Συντονίζει ο εκδότης Φαίδων Γ.Λ. Κυδωνιάτης.

Συζήτηση: Παρασκευή 12/05, ώρα 22:30 στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.

Εικαστικές Εκθέσεις στη 14η ΔΕΒΘ

«Εικαστικά Αποσπάσματα –Η μνήμη της Επανάστασης»
Σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί –100 χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση

Η ΔΕΒΘ φιλοξενεί εικαστικά αποσπάσματα της επετειακής έκθεσης του ΚΜΣΤ που παρουσιάζει το «αφήγημα» της Οκτωβριανής Επανάστασης μέσα από την ιδιαίτερη προσέγγιση 31 σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών, οι οποίοι καλούνται να δώσουν τη δική τους εκδοχή και να διαμορφώσουν ενιαία εικαστική παρέμβαση για την ουτοπία της Επανάστασης. Την επιμέλεια της Έκθεσης έχει ο ιστορικός τέχνης Γιάννης Μπόλης, επιμελητής του ΚΜΣΤ.

Συμμετέχουν: Μιχάλης Αρφαράς, Κωστής Βελώνης, Μπάμπης Βενετόπουλος, Ανδρέας Βούσουρας. Κορνήλιος Γραμμένος, Λυδία Δαμπασίνα, Δημήτρης Ζουρούδης, Αντιγόνη Καββαθά. Στέφανος Καμάρης, Δημήτρης Καρλαφτόπουλος, ΘοδωρήςΛάλος, Γιάννης Λασηθιωτάκης, Ανδρέας Λυμπεράτος. Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Δημήτρης Μεράντζας, Μανώλης Μπαμπούσης, Ξενοφώντας Μ πήτσικας. Νικόλας Μπλιάτκας, Αντώνης Παπαδόπουλος, Αλίκη Παππά, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Νατάσσα Πουλαντζά. Νίκος Σεπετζόγλου, Γιάννης Σκαλτσάς, Μάριος Σπηλιόπουλος, Γιώργος Τσεριώνης. Κώστας Τσώλης, Πάνος Χαραλάμπους, Κώστας Χριστόπουλος, Θοδωρής Χρυσικός και Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Διάρκεια έκθεσης: 11-14/05
Περίπτερο «Οκτωβριανή Επανάσταση», Περίπτερο 13

«Ευρωπαϊκός Νότος» –Έκθεση Φωτογραφίας του Ηλία Μπουργιώτη

Στο πλαίσιο του κεντρικού αφιερώματος στον Ευρωπαϊκό Νότο η ΔΕΒΘ φιλοξενεί τη φωτογραφική έκθεση του Ηλία Μπουργιώτη. Σαράντα φωτογραφίες τραβηγμένες στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. «Θάλασσα και ουρανός είναι τα δύο κυρίαρχα στοιχεία» λέει ο καλλιτέχνης αναφερόμενος σε Ελλάδα, Ιταλία, Νότια Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία όπου και ταξίδεψε. Το υλικό αντλήθηκε από το ομότιτλο λεύκωμά του φωτογράφου που χρειάστηκε επτά χρόνια για να παραχθεί και έχει εξαντληθεί από τον εκδότη.

Διάρκεια έκθεσης: 11-14/05
Αίθουσα Νότος, Περίπτερο 13

«Ρωσία: 100 χρόνια μετά» –Έκθεση Φωτογραφίας του Γεράσιμου Νεόφυτου

Στο πλαίσιο του αφιερώματος για την επέτειο των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση η ΔΕΒΘ φιλοξενεί τη φωτογραφική έκθεση του Γεράσιμου Νεοφύτου. Ασπρόμαυρες αναλογικές φωτογραφίες της Ρωσίας 100 χρόνια μετά. Επιμέλεια έκθεσης: Φαίδων Κυδωνιάτης.

Διάρκεια έκθεσης: 11-14/05
Περίπτερο εκδόσεων Ευρασία

«Τα παιδιά που πέρασαν θάλασσα και το παιχνίδι με τις μάσκες»

Οι φωτογραφίες της έκθεσης απεικονίζουν το αποτέλεσμα σειράς δράσεων δημιουργικής απασχόλησης και εκπαίδευσης του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σε συνεργασία με τη Save the Children και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, για τους πρόσφυγες και για τα παιδιά που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας προσφύγων του Σχιστού και του Ελληνικού ΙΙΙ. Μέσα από το παιχνίδι και την τέχνη και με την κατάλληλη υποστήριξη, τα παιδιά αποκαλύπτουν τη δική τους αλήθεια πίσω από τη μάσκα, πίσω από την πραγματικότητα που αναγκάστηκαν να βιώσουν τόσο νωρίς, αφήνοντας το σπίτι, τους φίλους, το σχολείο και την πατρίδα τους. Το παιχνίδι με τις μάσκες, που τα ίδια τα παιδιά ζωγραφίζουν αποτελεί, όπως όλα άλλωστε τα δημιουργικά παιχνίδια, πρωταρχικό διάλογο με τον υπαρξιακό πυρήνα του εαυτού, την επικέντρωση στο ποιος/ά είμαι. Μέσα από την ελεύθερη έκφραση, δίνεται η δυνατότητα στα συναισθήματα να απεικονιστούν και να μεγεθύνουν τις διαστάσεις τους.

Διάρκεια έκθεσης 11-14/05
Αίθουσα Νότος, Περίπτερο 13

Γιάννης Βαλαβανίδης –Εκδοχές Εικαστικής Έκφρασης

Το ΕΙΠ, η ΑΣΚΤ και το ΜΜΣΤ διοργανώνουν μια μεγάλη έκθεση στη μνήμη του εικαστικού Γιάννη Βαλαβανίδη. Προσχέδια εξωφύλλων, μακέτες, γραφιστικές και εικονογραφικές εργασίες παρουσιάζονται μαζί με έργα ζωγραφικής, ως διαφορετικές εκδοχές της εικαστικής έκφρασης του ίδιου καλλιτέχνη. Την έκθεση επιμελήθηκαν η Μάρθα-Έλλη Χριστοφόγλου και η Πέγκυ Κουνενάκη.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 11/05, στις 21:00.
Διάρκεια έκθεσης: 11/05-30/06/ 2017.
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Εγνατίας 154, εντός ΔΕΘ-HELEXPO


Περισσότερες για 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης μπορείτε να δείτε εδώ.