Το Βιβλιοπωλείο Λεμόνι μας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεση ζωγραφικής της Λίζη Καλλιγά, με τίτλο Διαβάζοντας τις ιστορίες του Δικαστή Τι του Robert van Gulik – 100 ζωγραφιές, από τις 6 Ιουνίου 2014.

Γνώρισα τον Δικαστή Τι πολλά χρόνια πριν, το καλοκαίρι του 2001, κατά τη διάρκεια της έκθεσής μου στην γκαλερί «Άστρα». Τότε έφτιαχνα μικρές ακουαρέλες, κυρίως τοπία, που ζωγράφιζα επιτόπου στη φύση: στο δάσος Συγγρού, στον Σχοινιά, στις Σπέτσες, στη Σίφνο, την Ύδρα και αλλού.

Μόλις είχα επιστρέψει από το πρώτο μου ταξίδι στην Κίνα και η Λένα Κουγέα, από την γκαλερί «Άστρα», με ρώτησε αν είχα διαβάσει τις ιστορίες του Δικαστή Τι. Όχι, απάντησα, ούτε καν τις ήξερα. Τότε μου χάρισε το πρώτο βιβλίο της σειράς. Οι συναρπαστικές ιστορίες του Robert van Gulik εκτυλίσσονται σε μια επαρχία της Κίνας τον 17ο αιώνα. Τις διάβασα όλες, απνευστί, στα βιβλία που έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις «Άγρα» και «Θεμέλιο».

Από τότε μέχρι σήμερα είναι η σταθερή μου παρέα στα ταξίδια, στην εξοχή, στο κομοδίνο μου. Μαζί με τις ιστορίες ερωτεύτηκα και τα θαυμάσια, λεπτοδουλεμένα σχέδια που συνοδεύουν τις διηγήσεις του ίδιου του van Gulik. Κοιτούσα με μεγάλη προσοχή κάθε τους λεπτομέρεια, που έκρυβε πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία που συνόδευαν.

Η αγάπη μου γι’ αυτές τις ιστορίες με παρακίνησε να συμμετάσχω κι εγώ με τον δικό μου τρόπο, πέρα από το διάβασμα. Έπιασα τις ακουαρέλες μου κι άρχισα να επιχρωματίζω, έτσι σαν αστείο, σαν παιδί, τα μαυρόασπρα σχέδια στις σελίδες του βιβλίου που ξαναδιάβαζα. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχω ζωγραφίσει κάπου εκατό σελίδες, μονές και διπλές. Είναι κάτι σαν ένα κέντημα και μαζί μια συντροφιά για όλες τις εποχές και τις ελεύθερες ώρες του χρόνου.

Ευχαριστώ το φιλόξενο «Λεμόνι» –τον Σπύρο και τον Αυγουστίνο– που έδειξαν μεγάλο ενθουσιασμό για τη σειρά και με κάλεσαν να εκθέσω τα σχέδια στο βιβλιοπωλείο τους. Η έκθεση αυτή είναι ταυτόχρονα και ευκαιρία για ένα μικρό αφιέρωμα σε ελληνικά βιβλία που αναφέρονται στον κινεζικό πολιτισμό, τον οποίο και οι τρεις μας αγαπάμε ιδιαίτερα.

Ευχαριστώ κυρίως τη Λένα Κουγέα, η οποία δεκατρία χρόνια πριν μου γνώρισε τον Robert van Gulik, τον Δικαστή Τι και τις υπέροχες ιστορίες του, που με εμπνέουν και με συντροφεύουν όλο αυτό το διάστημα.

Λίζη Καλλιγά
Σπέτσες, Απρίλιος 2014

Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα παρουσιαστεί μια εγκατάσταση-installation-στην βιτρίνα, με βιβλία που σχετίζονται με τον Κινεζικό πολιτισμό από την Λίζη Καλλιγά.

Η Λίζη Καλλιγά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (ΑΣΚΤ) το χρονικό διάστημα 1975-1980 και στο New York Studio School το 2000.

Το έργο της εκφράζεται με πολλαπλά μέσα: φωτογραφία, σχέδιο, χαρακτική, βίντεο και εγκαταστάσεις. Συνήθως δουλεύει σε θεματικές σειρές. Το 2005 βραβεύτηκε στην Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας.

Από το 1983 μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και διεθνώς. Έργα της βρίσκονται σε μουσεία και σε ιδιωτικές συλλογές.

Μερικές από τις ατομικές εκθέσεις της είναι:
Μεταμορφώσεις: Το Σώμα μου – Το Σώμα σου, 1990
Στίγμα, 1990
Συνάντηση με την Αφροδίτη της Μήλου, 1991
Ιερά Οδός, 1997
Κολυμβητές, 2003
Στό σπίτι του Καβάφη, 2008
Μετοίκησις, 2010
Στo Ξενία της Άνδρου, 2012
Σκοτεινά νερά, 2013

Έχει εκδώσει δέκα λευκώματα με το έργο της στις εκδόσεις «Άγρα» και «Κύβος» και έχει διδάξει φωτογραφία στις Σχολές ΑΚΤΟ.