Το καλλιτεχνικό σύνολο της Genesis σε συνεργασία με το Life and Art Theater παρουσιάζουν το παγκοσμίου φήμης, θεατρικό έργο του Αμερικανού Neil Simon, Οι Ηλίθιοι στις 10 & 11 Ιουλίου.

Κωμωδία που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, έχει ευχάριστο και παιδευτικό χαρακτήρα, ενώ περνάει πολλά μηνύματα για τον ρόλο της παιδείας στην κοινωνία μας.

Περίληψη – Δύο λόγια για το έργο

Το 1890 σε ένα Ουκρανικό χωριό το Κουλιέντσικοφ, καταφθάνει ένας νέος Ρώσος δάσκαλος, ο Λέων Τολτσίνσκυ, με σκοπό να κάνει μάθημα στην κόρη του Γιατρού του χωριού, την Σοφία Ζουμπρίτσκυ και να την μορφώσει. Σύντομα όμως ανακαλύπτει πως ο απώτερος σκοπός είναι να σπάσει με την εξυπνάδα του, μια κατάρα που βαραίνει 200 χρόνια το χωριό αυτό. Η κατάρα του χωριού δεν είναι άλλη, από την αιώνια ηλιθιότητα, στην οποία είναι καταδικασμένοι όλοι οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες εντός της προθεσμίας των εικοσιτεσσάρων ωρών, από την ώρα που καταφθάνουν. Ο Λέων σαγηνεύεται από την ομορφιά της Σοφίας Ζουμπρίτσκυ, την οποία θέλει να παντρευτεί ο Κόμης του χωριού, Γκρέγκορ Γιουσέκεβιτς, ο πρόγονος του οποίου έχει καταραστεί το χωριό αυτό.

Πρόκειται για μια κωμωδία του μεγάλου Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα, Neil Simon η οποία θίγει καταστάσεις, ήθη και παραδόσεις της εποχής, που σε τίποτα δεν διαφέρουν από την εποχή μας. Πολλά ηθικά και κοινωνικά διδάγματα που εκτυλίσσονται κατά την διάρκεια του έργου. Φιγούρες που συναντάμε σε χωριά και πόλεις και απορίες που ακούγονται ηλίθιες, όμως πολλές φορές, λίγο-πολύ, όλο και κάτι μας θυμίζουν και μας κάνουν να γελάμε. Μια κωμωδία που έχει γράψει την δική της ιστορία, ξεκινώντας από το θέατρο Ευγένιος Ο’ Νηλ ,του Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης. Η πρώτη παράσταση πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου του 1981, ενώ έως και σήμερα, το έργο έχει παρουσιαστεί σε θέατρα ανά τον κόσμο, από πολλούς ερασιτεχνικούς και επαγγελματικούς θιάσους.

Genesis Theater Group

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Κριθαριώτης Οδυσσέας
Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Γιαννουλάκη Δανάη

Ηθοποιοί με σειρά εμφάνισης:
Λέων Τολτσίνσκυ – δάσκαλος: Κουλετάκης Στέλιος
Τάδε τάδε Σνέτσκυ – βοσκός: Μαργώνης Χρήστος
Δικαστής: Καφετζόγλου Γιάννης (John Karats)
Σλόβιτς – Χασάπης: Αμαραντίδης Κωνσταντίνος – Αγγελική Πουλημά
Μίσκιν – Ταχυδρόμος: Νταντούδης Γιώργος
Γιέντσνα – Έμπορος: Κορρέ Μαρία
Νικολάι Ζουμπρίτσκυ – Γιατρός: Τζίτζης Σίμος
Λένυα Ζουμπρίτσκυ – Σύζυγος γιατρού: Τραχίλη Αναστασία
Σοφία Ζουμπρίτσκυ: Αναγνώστου Κατερίνα
Κόμης Γκρέγκορ Γιουσέκεβιτς: Μαμαλάκης Μανώλης

Διάρκεια: 120 λεπτά

Συνεργάτες παραγωγής:
Ράφτρα θεατρικών κουστουμιών: Vashavska Olena
Σχέδιο αφίσας – banner – προγραμμάτων: Δαράβαλη Αλίνα

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Πίσω από την κωμωδία του Neil Simon , παρατηρούμε πολλά στοιχεία της καθημερινότητάς μας. Το χωριό όπως και οι κάτοικοί του, θα μπορούσαν να ταυτιστούν με το χωριό ή την πόλη και τους κατοίκους, οποιασδήποτε χώρας. Μέσα από την υπερβολή και το έξυπνο τέχνασμα της “ηλιθιότητας”, ο Simon θίγει ουσιαστικά το φλέγον ζήτημα της μόρφωσης και της παιδείας , αλλά και το πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποδειχτεί η απόκρυψη της γνώσης από οποιονδήποτε άνθρωπο και ειδικότερα όταν αυτό γίνεται επιτηδευμένα από κάποιον άλλον, στην συγκεκριμένη περίπτωση από τον κόμη Γιουσέκεβιτς. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη κωμωδία με συναισθηματικές ανακατατάξεις και αλλαγές καταστάσεων της πλοκής , που δημιουργούν έντονη αγωνία και δράση. Η δική μας προσέγγισή την φέρνει ακόμη πιο κοντά στον θεατή, μέσω τεχνασμάτων διάδρασης που δίνουν την αίσθηση, ότι όλοι βρίσκονται στο Ουκρανικό χωριό, σπάζοντας έτσι τον 4ο τοίχο.

Το έργο από μόνο του έχει ένα πολύ έξυπνο κείμενο, το οποίο δίνει την τέλεια πάσα πολλές φορές στην φαντασία να γεννήσει εκ νέου κωμικά ευφυολογήματα. Κατά αυτόν τον τρόπο πιστεύω ότι βοήθησε και εμάς. Ελπίζουμε να το απολαύσετε και να αποχωρήσετε εξυπνότεροι από το χωριό Κουλιέντσικοφ.