Οι Gadjo Dilo live στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Κάθε μέρα νέοι διαγωνισμοί στο Culturenow.gr

Δες εδώ!

Οι Gadjo Dilo θα βρεθούν την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014 για μία συναυλία στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.

Οι Gadjo Dilo θα βρεθούν την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014 για μία συναυλία στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.

Το συγκρότημα “Gadjo Dilo” αποτελείται μια γελαστή παρέα μουσικών με κοινό τους χαρακτηριστικό την αγάπη για την μουσική ιδιοφυΐα του θρυλικού κιθαρίστα της gypsy swing Django Reinhardt και την Ελληνική μουσική σκηνή του ’50 και ’60. Με αφετηρία τους δύο αυτούς μουσικούς πολιτισμούς και με πειραματισμούς πάνω σε μεταγενέστερους ήχους της jazz κατορθώνουν να συνδυάσουν την παραδοσιακή manouche gypsy swing μουσική με την Ελληνική μουσική παράδοση.

Καρπός αυτού του δεξιότεχνου παντρέματος gypsy jazz με ελληνικούς ήχους είναι το album του συγκροτήματος “Manouche De Grec” το οποίο κυκλοφορόρησε τον Αύγουστο του 2013. Ο δίσκος περιλαμβάνει 10 διασκευές από αγαπημένα ελληνικά τραγούδια κορυφαίων δημιουργών όπως: «Πέφτεις σε Λάθη» του Β. Τσιτσάνη, «Άλλα μου λεν τα μάτια σου» των Θ. Δερβενιώτη/ Κ. Μάνεση και το «Ήρθα και απόψε στα σκαλοπάτια σου» των Γ. Ζαμπέτα/ X. Βασιλειάδη επηρεασμένες από τη παραδοσιακή Gypsy jazz (από ονόματα όπως Bireli Lagrene, Rosenberg Trio, Angelo Debare, Romane κ.α.) και κέρδισε. τις εντυπώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί πως δύο τραγούδια έχουν ήδη συμπεριληφθεί σε παγκόσμιας κυκλοφορίας συλλογές, παραγωγής εξωτερικού (Clubstar GmbH & CO KG).

Eπί σκηνής, το συγκρότημα μεταφέρει τη μαγεία της τσιγγάνικης jazz παράδοσης δίνοντας ταυτόχρονα ένα έντονα “Ελληνικό” στοιχείο, αναβιώνοντας μίαν άλλη εποχή, και γεμίζοντας έτσι το κοινό με την ενέργεια να χορέψει και να τραγουδήσει παρέα τους. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το όνομα τους (Gadjo Dilo), το έχουν δανειστεί από την ομότιτλη ταινία του Tony Gadlief, που στα τσιγγάνικα σημαίνει «παλαβιάρης μπαλαμός».

Μεγάλες στιγμές της καριέρας τους, πέραν της συμμετοχή τους σε δύο από τα σημαντικότερα εγχώρια φεστιβάλ (Nestirio River Festival και Adras Festival), αποτελούν οι εμφανίσεις τους σε δύο (2) από τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ Τζαζ των Βαλκανίων το 2013. Ήταν οι headliners του Bansko International Jazz Festival 2013 και το πρώτο ελληνικό συγκρότημα που συμμετείχε στο  Nisville International Jazz Festival 2013 και μοιράστηκαν την σκηνή με διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως Ron Carter, Nouvelle Vague , Kyle Eastwood Band, Bobby Carcasses and Jazzanova.

Οι μέχρι σήμερα χειμερινές τους εμφανίσεις περιλαμβάνουν μεγάλες μουσικές σκηνές στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπως gazARTe, Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, Mylos Club και το άνοιγμα της συναυλίας του «Parov Stelar», «Shantel» και τους «Nouvelle Vague».  

Οι Gadjo Dilo αποτελούνται από τους: Σωτήρη Πομόνη: κιθάρα, Κώστα Μητρόπουλο: κιθάρα, Νίκο Βλάχο: Kοντραμπάσο, Σέργιο Χρυσοβιτσάνο: Βιολί, Γιώργο Τσιατσούλη: Ακορντεόν, Ηλιάνα Τσαπατσάρη: φωνή

Ζαραλίκος - Γραμμένος για ακόμη μία παράσταση στο Σταυρό του Νότου

Οι Gadjo Dilo live στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Κάθε μέρα νέοι διαγωνισμοί στο Culturenow.gr

Δες εδώ!

Το συγκρότημα Gadjo Dilo, μετά τις πολυάριθμες εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, θα εμφανιστεί στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013.

Το συγκρότημα Gadjo Dilo, μετά τις πολυάριθμες εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, θα εμφανιστεί στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013.
 

Από τη σκηνή του Γυάλινου θα παρουσιάσουν το καινούργιο τους album με τίτλο “Manouche De Grec”, στο οποίο παντρεύουν την gypsy jazz μουσική παράδοση με τους ήχους και τα χρώματα του παλιού ελληνικού ρεμπέτικου τραγουδιού. «Θέλουμε να πιστεύουμε πως με τη μουσική που παίζουμε συμβάλουμε στην ομορφιά που τόσο έχουμε ανάγκη να δούμε γύρω μας.

Αυτή η ανθρώπινη ανάγκη είναι μεγαλύτερη από την εξοικείωση. Άλλωστε η επιρροή αυτής της μουσικής στην ελληνική μουσική των δεκαετιών ‘50-‘60 είναι πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα να είναι οικείο άκουσμα για μας τους Έλληνες», λένε χαρακτηριστικά οι Gadjo Dilo σε όσους, θεωρούν ότι οι Έλληνες δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτό το είδος μουσικής.

Μετά την καλοκαιρινή τους περιοδεία στα Βαλκάνια, στα πλαίσια της συμμετοχής τους σε δύο δύο από τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ Τζαζ (Bansko International Jazz Festival 2013- εμφανίστηκαν ως headliners – και Nisville International Jazz Festiva 2013l) ξεκινούν τις χειμερινές τους εμφανίσεις, με την παρουσίαση της πρώτης δισκογραφικής τους δουλειάς.

Επηρεασμένοι από τη τσιγγάνικη παράδοση – το όνομα του συγκροτήματος είναι στα τσιγγάνικα μια κοροϊδευτική έκφραση και σημαίνει κάποιος που δεν είναι τσιγγάνος, ο τρελός μπαλαμός – δημιούργησαν το album Manouche De Grec, που περιλαμβάνει 12 διασκευές από αγαπημένα ελληνικά τραγούδια κορυφαίων δημιουργών όπως: «Πέφτεις σε Λάθη» του Β. Τσιτσάνη, «Άλλα μου λεν τα μάτια σου» των Θ. Δερβενιώτη/ Κ. Μάνεση και το «Ήρθα και απόψε στα σκαλοπάτια σου» των Γ. Ζαμπέτα/ Χ. Βασιλειάδη κ.α., ζωντανεύοντας τη manouche gypsy swing μουσική παράδοση, μέσα από μοναδικές εκτελέσεις κομματιών του θρυλικού κιθαρίστα Django Reinhardt.

Η καλλιτεχνική και προσωπική πορεία αυτού του μοναδικού τσιγγάνου – που χαρακτηρίστηκε από πολύ νωρίς ως ιδιοφυΐα από όλους τους σύγχρονούς του αλλά και τους μεταγενέστερους σημαντικότερους εκπροσώπους της jazz – εμπνέει τους Gadjo Dilo, οι οποίοι, εδώ και τέσσερα χρόνια, συνδυάζοντας την παραδοσιακή gypsy jazz με την Ελληνική μουσική παράδοση, δημιούργησαν την δική τους εκδοχή, δίνοντάς της τον τίτλο “Manouche De Grec”.

Ο Μανώλης Λιδάκης στο Ρυθμό Stage