Οι τρεις φθινοπωρινές μας δράσεις αποτελούνται από προβολές, εισηγήσεις και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στην Αθήνα, τα Κύθηρα και τη Μυτιλήνη.

Συνεργασία με το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

Δύο αγαπημένα φεστιβάλ ενώνουν τις δυνάμεις τους και προσφέρουν στο σινεφίλ κοινό της Αθήνας την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα από τα σπουδαιότερα εθνογραφικά ντοκιμαντέρ στην ιστορία! To Ethnofest εγκαινιάζει τη συνεργασία του με την 23η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας-Νύχτες Πρεμιέρας με την προβολή της ταινίας «Το Κυνήγι του Λιονταριού Με Τόξο» (La Chasse au lion à l’arc, 1967), του Jean Rouch.

Η ταινία θα προβληθεί με αφορμή τη συμπλήρωση  πεντήντα χρόνων από την πρώτη προβολή της και εκατό χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου Γάλλου ανθρωπολόγου και κινηματογραφιστή Jean Rouch, που υπήρξε σημαντικός εκφραστής της Nouvelle Vague και ένας από τους θεμελιωτές του cinéma vérité. Μέσα από το έργο του, ο Rouch διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό της εξέλιξη της Οπτικής Ανθρωπολογίας και  διεύρυνε τα όρια του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ, θέτοντας ταυτόχρονα τις βάσεις για την δημιουργία του ethnofiction, που θόλωσε τα όρια ανάμεσα σε ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία, και αναστοχάστηκε πάνω στα όρια της σχέσης δημιουργού/ερευνητή και ερευνητικού πεδίου.

Λίγα λόγια για την ταινία «Το Κυνήγι του Λιονταριού με το Τόξο» :

Από το 1957 ως το 1964, ο Jean Rouch  ακολουθεί τους κυνηγούς Σονγκάι από την περιοχή Γιατακάλα του Νίγηρα, οι οποίοι είναι οι μόνοι που έχουν το δικαίωμα να σκοτώσουν ένα λιοντάρι. Εκεί ο ανθρωπολόγος καταγράφει τα επεισόδια του κυνηγιού αυτού, όπου η τεχνική και η μαγεία είναι αδιάσπαστα συνδεδεμένες, ενώ ο δημιουργός κινηματογραφεί με σεβασμό και διορατικότητα και συνδέει ισότιμα και δεξιοτεχνικά το λόγο με την εικόνα .Όταν στο τέλος του κυνηγιού οι άνδρες διηγούνται στα παιδιά την ιστορία του gaway gawey, του υπέροχου κυνηγιού λιονταριών, ο Jean Rouch  μάς έχει παραδώσει μια από τις σπουδαιότερες ταινίες του εθνογραφικού -και όχι μόνο- κινηματογράφου.

Η προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, στις19:00, στην αίθουσα ΔΑΝΑΟΣ 2 (Κινηματογράφος Δαναός). Θα προλογίσει ο ανθρωπολόγος Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης.

Το Ethnofest στις Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων!

Στις Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων συγκεντρώνονται κάθε χρόνο λάτρεις της φωτογραφίας, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, ακαδημαϊκοί, ερευνητές και ερευνήτριες. Στη φετινή 16η διοργάνωση, συμμετέχει και το Ethnofest στο πλαίσιο αφιερώματος με θέμα «Φωτογραφία και Ανθρωπολογία».

Με ποιους όρους βιώνονται οι εικόνες; Σε ποιες πολιτισμικές χρήσεις, επενδύσεις, σημασίες και πρακτικές εμπλέκονται; Πώς δομούν οι άνθρωποι τον οπτικό κόσμο και πώς κατανοούμε αυτές τις διαδικασίες;

Η εισήγηση του Χρήστου Βαρβαντάκη θα παρουσιάσει συνοπτικά τις ρίζες του εθνογραφικού κινηματογράφου και την ιστορία του, καθώς και θεματικές που απασχόλησαν ερευνητές και σκηνοθέτες. Θα ακολουθήσει μια σύντομη εισαγωγή για κάθε μία από τις ταινίες που θα προβληθούν στη συνέχεια: Framing the Other (Ilja Kok, Willem Timmers, 2011), What has to be photographed? (Irina Linke, 2011), How to build a Kamra-e-faoree και How to use a Kamra-e-faoree (Lukas Birk, Sean Foley, 2012), καθώς και η ιδιαίτερα επιδραστική εθνογραφική ταινία Photo Wallahs (David MacDougall, Judith MacDougall, 1991).

Οι Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων 2017 θα διεξαχθούν από τις 27 Σεπτεμβρίου μέχρι και την 1η Οκτωβρίου 2017. Η εισήγηση και οι προβολές του Ethnofest θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, στις 13:00, στην Αίθουσα Κυθηραϊκού Συνδέσμου, στη Χώρα των Κυθήρων.

“Contested Borderscapes”: Συνέδριο με το βλέμμα στραμμένο προς μια Ευρώπη-Φρούριο

Στόχος του συνεδρίου στη Μυτιλήνη είναι η ανάδειξη ζητημάτων που αφορούν τους πρόσφυγες, τη μετανάστευση, την αναζήτηση ασύλου, τα σύνορα, τον εγκλεισμό, την εσαεί κράτηση, εν τέλει τις αμφισβητούμενες ρευστές γεωγραφίες που συνιστούν μια Ευρώπη-φρούριο. Συμμετέχουν ερευνητές/ριες προερχόμενοι/ες από ένα φάσμα επιστημονικών πεδίων, ακαδημαϊκοί, ακτιβιστές/ριες και καλλιτέχνες.

Το συνέδριο πραγματοποιείται στη Λέσβο, ένα νησί όπου η λέξη πρόσφυγας συνιστά όρο με ρευστή σημειολογία. Κάποτε νησί μικρασιατών προσφύγων, σήμερα ένα από τα βασικότερα hot spots, η Λέσβος συνιστά έναν τόπο όπου οι έννοιες της βιοπολιτικής και της βιοεξουσίας γινονται πλέον βίωμα.

Το Ethnofest συμμετέχει στο συνέδριο Contested Borderscapes με μία σειρά από προβολές που εντάσσονται σε αυτή τη θεματική. Συγκεκριμένα, θα προβληθούν οι ταινίες “A Life Suspended” της Kazuyo Minamide,  “Living Beyond Borders” του  Mauro Bucci, “Between War and Waiting” των Babette Bürgi & Kristijan Gucanin και “The Ethos of City Plaza” των Κώστας Τσάρας, Yagmur Kocak & Leopold Helbich. Την επιμέλεια αναλαμβάνουν οι Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης και Χρήστος Βαρβαντάκης, ενώ το αφιέρωμα θα παρουσιάσει ο Παυσανίας Καραθανάσης.

Το Contested Borderscapes: Transnational Geographies vis-à-vos Fortress Europe θα διεξαχθεί από τις 28 Σεπτεμβρίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου.


Το 8ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει πολύ σύντομα στην πόλη, καθώς η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τις 22 μέχρι και τις 26 Νοεμβρίου. Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες πληροφορίες και νέα του Ethnofest!