Ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο Άγγλο συνθέτη, Ralph Vaughan Williams, θα παρουσιάσει το Χορωδιακό Σύνολο «Athens Singers», στην πρώτη του εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Παρασκευή 11 Απριλίου 2014.

Με αστικό υπόβαθρο και ακαδημαϊκές μουσικές σπουδές, αλλά και μεγάλο ενδιαφέρον για την Αγγλική παραδοσιακή μουσική, την οποία υπηρέτησε με μεράκι ταξιδεύοντας σε όλη την Αγγλία και καταγράφοντας τραγούδια που έτειναν να εξαφανιστούν, ο Ralph Vaughan Williams θεωρείται από πολλούς, ο σπουδαιότερος Άγγλος συνθέτης μετά τον Henry Purcell. Δάσκαλος, συνθέτης, μαέστρος, μέντορας για πολλούς, άφησε πίσω του μια σημαντική εργογραφία, που περιλαμβάνει όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, αλλά και μεγάλα χορωδιακά έργα, δείγματα της οποίας θα ακουστούν στη συναυλία-αφιέρωμα στο έργο του.

Ralph Vaughan Williams

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με το έργο English Folk Song Suite γραμμένο αρχικά για στρατιωτική μπάντα. Ακολουθούν τέσσερα από τα εννέα τραγούδια του κύκλου «Songs of Travel», ο οποίος βασίζεται στην ομώνυμη ποιητική συλλογή του Robert Louis Stevenson, και το έργο Five Mystical Songs, βασισμένο σε τέσσερα ποιήματα από τη συλλογή «The Temple: Sacred Poems», του κληρικού της Αγγλικανικής Εκκλησίας και ποιητή, George Herbert. Το πρόγραμμα τελειώνει με την καντάτα Dona nobis pacem (Δώσε μας Ειρήνη), έναν ύμνο – παράκληση για παγκόσμια ειρήνη, βασισμένο σε αποσπάσματα από την Βίβλο, τη Θεία Καθολική Λειτουργία, τρία ποιήματα του Walt Whitman κι έναν πολιτικό λόγο, έργο γραμμένο το 1936, αμέσως μετά τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και λίγο πριν ξεκινήσει ο Δεύτερος.

Συμπράττουν:

Heather Heliger, σοπράνο

Βαγγέλης Μανιάτης, βαρύτονος

Δημήτρης Βεζύρογλου, πιάνο

Χορωδιακό Σύνολο Athens Singers

Εικοσαμελής Ορχήστρα

Μουσική Διεύθυνση: Roger Tilley

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί για τους σκοπούς της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών.

«Athens Singers»

Το Χορωδιακό Σύνολο «Athens Singers» ιδρύθηκε το 1967 από την Miranda Villiers, σύζυγο του τότε Υποδιευθυντή του British Council στην Αθήνα, με κύριο σκοπό το τραγούδι για ίδια ευχαρίστηση των μελών του. Στη συνέχεια όμως λόγω της καλής απόδοσης και του δημοφιλούς ρεπερτορίου της Χορωδίας, άρχισαν να πραγματοποιούνται συναυλίες για το κοινό. Τα πρώτα χρόνια ο αριθμός των χορωδών ήταν περίπου 16, ενώ σήμερα αριθμεί περίπου 45 άτομα.

Πρώτος Διευθυντής του Συγκροτήματος ήταν ο Michael Llewellyn Smith, γνωστός άγγλος ιστορικός που ζούσε στην Αθήνα. Στη συνέχεια ανέλαβε ως Τακτικός Διευθυντής ο Robert Brenton Betts, αμερικανός ιστορικός, πρώην διπλωμάτης και ολοκληρωμένος μουσικός (οργανίστας, μαέστρος, τραγουδιστής, ενορχηστρωτής). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η Χορωδία τραγουδούσε συχνά και υπό τη διεύθυνση του Διαμαντή Διαμαντόπουλου, βοηθού μαέστρου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ο οποίος μάλιστα ανέλαβε ως Μόνιμος Διευθυντής της Χορωδίας από το 1982 μέχρι το τέλος του 1983.

Διευθυντής του Συνόλου είναι σήμερα ο Roger Tilley.

Το ρεπερτόριο των «Athens Singers» περιλαμβάνει έργα των Handel, John Stainer, Mozart, Purcell, Haydn, Faure. Το Συγκρότημα έχει πραγματοποιήσει συναυλίες σε χώρους όπως η Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου, η Γερμανική Ευαγγελική Εκκλησία, το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, το Pierce College, το Μουσείο Μπενάκη, το Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός.

Η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών ιδρύθηκε το 1899. Έχει οργανώσει και χρηματοδοτήσει πολλές αναδασώσεις, κυρίως στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Τα πρώτα χρόνια αναδάσωσε το Λυκαβηττό, την Ακρόπολη, τους λόφους του Φιλοπάππου και της Πνύκας και τον Αρδηττό δίπλα στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Μετά τον πόλεμο το όραμα της Προέδρου Καίτης Αργυροπούλου να αναδασωθούν οι πλαγιές του Υμηττού, γύρω από το Μοναστήρι της Καισαριανής, ήταν το κύριο έργο της ΦΕΑ. Φυτεύτηκαν πάνω από τρία εκατομμύρια δέντρα. Ξαναφυτεύτηκε ο Ιστορικός Ελαιώνας και αναστηλώθηκε η Βυζαντινή Μονή Καισαριανής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακήρυξε την περιοχή «Αισθητικό Δάσος» και την ενέταξε στις Προστατευόμενες Περιοχές 2000. Όλη η περιοχή σε μία έκταση περίπου 6000 στρεμμάτων παραχωρήθηκε από το Ελληνικό Κράτος στην Φιλοδασική, για να τη συντηρεί και να την προστατεύει. Λίγο αργότερα δημιουργήθηκαν ο Βοτανικός Κήπος και το Φυτώριο.

Σήμερα εκτός από την συντήρηση, αναδάσωση και προστασία του «Αισθητικού Δάσους», η Φιλοδασική οργανώνει, ξεναγήσεις, διαλέξεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Σχολείων, στο πλαίσιο της Περιβαλλοντολογικής εκπαίδευσης στα δάση, καθώς και εθελοντικές δράσεις που περιλαμβάνουν αναδασώσεις, καθαρισμούς μονοπατιών και δασικών δρόμων, μάζεμα της ελιάς και προσφοράς του ελαιόλαδου σε Κοινωφελή Ιδρύματα, με ομάδες εθελοντών Σχολείων, Τραπεζών, Οργανισμών και Εταιρειών, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη Φιλοδασικής συνείδησης και αγάπης προς το περιβάλλον.