Ο Χρόνης Αηδονίδης, μεγάλος δάσκαλος και ερμηνευτής της ελληνικής μουσικής παράδοσης, θα δώσει μια συναυλία μνήμης, αφιερωμένη…

… στα 90 χρόνια χρόνια από την εκχώρηση της Ανατολικής Θράκης, στις 9 Σεπτεμβρίου 2012, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Μνήμη και παράδοση δίνουν τα χέρια στις 9 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το αθηναϊκό κοινό. Με 150 συντελεστές από τον Έβρο και την Θράκη. Ο μεγάλος δάσκαλος και ερμηνευτής της ελληνικής μουσικής Χρόνης Αηδονίδης, πλαισιωμένος από αυθεντικά παραδοσιακά συγκροτήματα, που θα έρθουν ειδικά για την συναυλία στην Αθήνα, από την ιδιαίτερη πατρίδα του τη Θράκη, αλλά και τους μαθητές του, θα μας προσφέρει μια περιήγηση στην ιστορία και την μουσική παράδοση της Θράκης, στα νανουρίσματα της Μακεδονίας, στους εντόνους ρυθμούς του  Πόντου  και στα Μοιρολόγια της Σμύρνης.

Επί σκηνής επαγγελματίες δεξιοτέχνες παραδοσιακών οργάνων, αλλά και μια παιδική χορωδία με μικρούς ταλαντούχους χορωδούς ηλικίας πέντε έως δέκα ετών, εκατόν πενήντα συνολικά συντελεστές, οι οποίοι θα συμπράξουν σ αυτή τη μεγαλειώδη παραγωγή, που θα φέρει το άρωμα της Θράκης, αλλά και της Σμύρνης. Στο πλευρό του Χρόνη Αηδονίδη και ο Δραμινός ερμηνευτής, που διατηρεί άρρηκτη τη σχέση του με την παράδοση, Πέτρος Γαϊτάνος. Επίσης στη συναυλία θα συμμετέχει και η ερμηνεύτρια Γιώτα Νέγκα. Η συναυλία θα δοθεί εις μνήμην της θλιβερής επετείου της  συμπλήρωσης 90 χρόνων από την εκχώρηση της Ανατολικής Θράκης στην Τουρκία, την 9η Σεπτεμβρίου 1922,  ημέρα που δόθηκε εντολή από του συμμάχους κατόπιν της ήττας των ελληνικών στρατευμάτων για την απόσυρση του ελληνικού πληθυσμού από την περιοχή. Τονισμένο θα είναι στη συναυλία και το ποντιακό στοιχείο.

Ο Χρόνης Αηδονίδης, Θρακιώτης στην καταγωγή, θεωρείται ο Έλληνας μέγας δάσκαλος καταγραφέας και ερμηνευτής της ελληνικής παράδοσης με έμφαση στην παράδοση της γενέτειρας του της Θράκης.  Πολλάκις βραβευμένος στην Ελλάδα & το εξωτερικό με παρουσία στην Ελληνική δισκογραφία  που ξεπερνά τα 60 έτη, (έχει δισκογραφήσει περισσότερα από 450 τραγούδια) έχει πραγματοποιήσει αμέτρητες εμφανίσεις στη χώρα μας, αλλά και ανά τον κόσμο. Εξακολουθεί να επισκέπτεται πολύ συχνά την Θράκη όπου έχει δημιουργήσει ένα φυτώριο νέων, στους οποίους μεταγγίζει συστηματικά, με την διδασκαλία του, την βαθειά γνώση της ερμηνείας του μουσικού αυτού υλικού. Επελέγη μάλιστα, ως κορυφαίος καλλιτέχνης, να ερμηνεύσει ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι στην τελετή λήξης της Ολυμπιάδας στην Αθήνα το 2004 και το 2000 η Ελλάδα καλωσόρισε την νέα χιλιετία με την φωνή του στο διακρατικό παγκόσμιο τηλεοπτικό εορταστικό πρόγραμμα “millennium”.
Έχει βραβευθεί το 2010 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο, με τον τίτλο του Άρχοντος Υμνωδού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας για το έργο του και την καλλιτεχνική του παρουσία.
Μεγάλο μέρος του προσωπικού και καλλιτεχνικού αρχείου του, φιλοξενείται μόνιμα στο Κτήριο της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως και είναι επισκέψιμο από όποιον βρίσκεται στην πόλη.

Στη συναυλία της 9ης Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, θα μας ταξιδέψει στις μελωδίες και τους ρυθμούς της Ανατολικής, της Δυτικής και της Βόρειας Θράκης, της Μακεδονίας και της Σμύρνης. Το μουσικό πρόγραμμα της συναυλίας αποτελεί μουσική κατάθεση που αντικατοπτρίζει την σχέση της Ελλάδας με την Ανατολή και έχει βαθιές ιστορικές ρίζες στο Βυζάντιο. Περιλαμβάνει μουσικές και τραγούδια της δημοτικής μας παράδοσης, τραγούδια της ξενιτιάς, της τάβλας, του γάμου, μοιρολόγια, βυζαντινούς ύμνους. Πρόκειται για μια  θεαματική παράσταση γεμάτη κρουστά, έντονους ρυθμούς, τραγούδι και χορό Συμμετέχουν χορωδοί, χορευτές, συνεργάτες και μαθητές του κορυφαίου ερμηνευτή, μέλη του Συλλόγου «Αρχείο Μουσικολαογραφικής Παράδοσης Χρόνης Αηδονίδης», που θα έρθουν από την Θράκη και θα παρουσιάσουν με αριστουργηματικό τρόπο τόσο τον πολιτισμό της Ανατολικής, Βόρειας και Δυτικής Θράκης, όσο και την επιρροή τους στα παραδοσιακά τραγούδια της υπόλοιπης Ελλάδας. Στο Ηρώδειο θα εμφανιστούν 200 συντελεστές, κάτοικοι και προσφυγές από τον Πόντο, την Θράκη, την Καππαδοκία, οι οποίοι έχουν οργανωμένα λαογραφικά κέντρα και παρουσιάζουν αυθεντικά τους παραδοσιακούς χορούς του τόπου τους. Επίσης χορευτικά συγκροτήματα από το Αιγίνιο σε χορούς Ανατολικής Ρωμυλίας και από τη Νέα Βυσσα σε χορούς Ανατολικής Θράκης κ.α.

Πρόκειται για μοναδική παράσταση, που τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας   Θράκης και του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
Τα έσοδα από την παράσταση θα διατεθούν στο Σύλλογο Μεταμόσχευσης Καρδιάς και Φίλων των Μεταμοσχεύσεων «Συνεχίζω» (www.synehizo.org <http://www.synehizo.org>)