Το About παρουσιάζει τον Στέφανο Θωμόπουλο σε έργα των Iannis Xenakis, Ludwig Van Beethoven & Sergei Rachmaninoff για δύο υπέροχες βραδιές το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Μαρτίου 2012, στις 20.30.

Στην σύγχρονή μας μουσική αντίληψη, η έννοια της δεξιοτεχνίας είναι έντονα αμφίθυμη. Αν αρχικά ο όρος περιέγραφε (όχι μόνο στα πλαίσια της μουσικής αλλά ιδίως των καλών τεχνών) τον ολοκληρωμένο καλλιτέχνη, από τον 19ο αιώνα περιορίστηκε εν πολλοίς να χρησιμοποιηθεί ως τίτλος ενός εκτελεστή του οποίου οι τεχνικές ικανότητες και επιτεύγματα υπερβαίνουν κατά πολύ αυτά του μέσου μουσικού, στα όρια της φαντασμαγορίας και του θαμβώματος του ακροατηρίου. Κατά συνέπεια, ο δεξιοτέχνης συχνά θα επικριθεί πως παραβλέπει την ουσία και την έκφραση, επιμένοντας στην καθαρή τεχνική ικανότητα.

Ωστόσο, όπως καίρια επισημαίνει ο Liszt, η δεξιοτεχνία δεν είναι ένα παράγωγο, μία από τις συνέπειες, αλλά ένα από τα αναπόσπαστα στοιχεία της μουσικής. Υπό την γενική μορφή της τεχνικής τελειότητας, είναι φανερή στην ίδια την διαδικασία της σύνθεσης, ανεξαρτήτως αισθητικής. Αλλά και με την πιο στενή έννοια της εκτελεστικής πρακτικής, αποτελεί ένα από τα καθοριστικά και άρα αναγκαία χαρακτηριστικά επάλληλων συνθετικών τάσεων.

Παρά τις μεγάλες διαφορές προσέγγισης και αισθητικής στάσης των τριών συνθετών που περιλαμβάνονται στο αποψινό πρόγραμμα, η δεξιοτεχνία που απαιτούν από τον ερμηνευτή για την εκτέλεση των έργων τους είναι ουσιώδες χαρακτηριστικό της μουσικής τους γλώσσας. Υπηρετεί το δημιουργικό τους όραμα χωρίς υποχωρήσεις και συμβιβασμούς: μακριά από το να αποτελέσει αυτοσκοπό, είναι το μέσο, η μέθοδος – ακόμη και το εμπόδιο αν προτιμάται που πρέπει πρώτα να υπερβληθεί – προκειμένου να αποκαλυφθεί η ουσία, πνευματική, αισθησιακή και εκφραστική του έργου, και είναι κομμάτι ουσιώδες της σύλληψης του.

Κείμενο: Ανάργυρος Δενιόζος

Στέφανος Θωμόπουλος

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, ο Στέφανος Θωμόπουλος σπούδασε στην Musikhochschule της Κολωνίας, στο Conservatoire National Supérieur του Παρισιού, και στο Κονσερβατόριο του Amsterdam. Καθηγητές του υπήρξαν ο Jacques Rouvier, η Δόμνα Ευνουχίδου και η Marie-Françoise Bucquet, ενώ στην πορεία του τον συμβουλεύουν εξέχουσες μουσικές προσωπικότητες όπως ο Aldo Ciccolini και ο Dmitri Bashkirov. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του αποσπά πληθώρα διακρίσεων (Yamaha Music Foundation, Holland Music Sessions, Maria Canals, Hellexpo, Αλεξάνδρα Τριάντη, AG Leventis).

O Στέφανος Θωμόπουλος έχει δώσει συναυλίες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη νότια Αμερική και στην Ιαπωνία. Έχει εμφανιστεί επανειλημμένα σε αίθουσες όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, η Concertgebouw στο Amsterdam, η Salle Gaveau, το auditorium του μουσείου Orsay, η Unesco, το Hôtel National des Invalides, η Cité de la Musique στο Παρίσι το μικρό θέατρο Επιδαύρου.

Έχει συμπράξει ως σολίστ με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Βελιγραδίου, την Καμεράτα Αθηνών, τη Netherlands Chamber Orchestra, Φιλαρμονική Ορχήστρα της Οδησσού, την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Ορχήστρα της Όπερας του Καΐρου. Η δισκογραφική του δουλειά περιλαμβάνει έργα Χατζιδάκη για το ιταλικό ίδρυμα CIMA, Scriabin για το Mécénat Musical de la Société Générale. Το δεκέμβριο του 2011 κυκλοφόρησε ο δίσκος του με έργα Ξενάκη για τη Fondation Meyer, ο οποίος περιλαμβάνει για πρώτη φορά όλο το έργο του συνθέτη για σόλο πιάνο. Από το Σεπτέμβριο του 2010 είναι καθηγητής στο Εθνικό Κονσερβατόριο της Νίκαιας.
Στέφανος Θωμόπουλος, πιάνο