Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζουν τη νέα παραγωγή της δεύτερης, πλαισιώνοντας τη συμμετοχή της στο πολιτιστικό πρόγραμμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2008. Ο Πρωτομάστορας του Μανώλη Καλομοίρη παρουσιάζεται στις 25, 27, 29 και 31 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζουν τη νέα παραγωγή της δεύτερης, πλαισιώνοντας τη συμμετοχή της στο πολιτιστικό πρόγραμμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2008. Ο Πρωτομάστορας του Μανώλη Καλομοίρη παρουσιάζεται στις 25, 27, 29 και 31 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα Αλεξάνδρας Τριάντη. Ο Πρωτομάστορας, το σπουδαίο και εμβληματικό έργο του Μανώλη Καλομοίρη, πατώντας στην ομώνυμη τραγωδία του Νίκου Καζαντζάκη, της οποίας ο αρχικός τίτλος ήταν Η Θυσία, σε μία ξεχωριστή παραγωγή.

Ο Μανώλης Καλομοίρης ανέλαβε, με έχοντας τα βασικά στοιχεία της τραγωδίας του Καζαντζάκη, να επεξεργαστεί ο ίδιος το ποιητικό κείμενο, δημιουργώντας, μια σπουδαία μουσικοθεατρική εκτέλεση του πρωτότυπου.

Πρόκειται για ένα έργο, στο οποίο συνέβαλαν χαρακτηριστικά, άνθρωποι όπως ο Νίκος Ποριώτης, η Αγνη Ορφικού (Γ. Στεφόπουλος) και η Μυρτιώτισσα (Θ. Δρακοπούλου), προσφέροντας την πολύτιμη βοήθεια τους σε ορισμένα στοιχεία του έργου, δίνοντας ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Η ιστορία έχει τη βάση της στο γνωστό μεσαιωνικό θρύλο, τον οποίο όλοι γνωρίζουμε από μικρά παιδιά. Σύμφωνα με αυτόν, προκειμένου να στεριώσει το Γεφύρι της Αρτας ο Πρωτομάστορας πρέπει να χτίσει ζωντανή την Σμαράγδα, αγαπημένη του και κόρη του Αρχοντα στα θεμέλια.

Το κτίσιμο του γεφυριού της Αρτας φέρνει την πάλη με το πεπρωμένο, τη γυναικεία αγάπη και αυτοθυσία, που αναγνωρίζεται στο πρόσωπο της Σμαράγδας.

Πώς μπορεί ο έρωτας του Πρωτομάστορα για τη Σμαράγδα να μην αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για να στεριώσει το γιοφύρι; Ο χρησμός της Μάνας-ιέρειας, όμως, είναι σαφής: η αγαπημένη του Πρωτομάστορα να κτιστεί στα θεμέλια του γιοφυριού.

Το έργο γράφτηκε το 1916 και αποτελεί μία συνεύρεση πολλών μουσικών και θεατρικών στοιχείων.

Η τραγωδία μπορεί και συναντά την όπερα και το δημοτικό τραγούδι τη δυτική μουσική, ενώ το έργο εμπλουτίζει το οπερατικό ρεπερτόριο με ένα σημαντικό ποιητικό κείμενο, αναδεικνύοντας την εξαίσια μουσική του Μανώλη Καλομοίρη.

Ο Μανώλης Καλομοίρης αποτελεί ένα από τα «βαρύτερα» κομμάτια του είδους. Το πλούσιο δημιουργικό του έργο περιλαμβάνει κάθε είδους συνθέσεις φωνητικής και ενόργανης μουσικής εκτός από έργα θρησκευτικής μουσικής και μουσικής για το αρχαίο δράμα. Αναμένουμε για την ψύχραιμη αποτίμηση της συνεισφοράς του, η οποία δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί.

Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι του Θωμά Μοσχόπουλου, τα σκηνικά της Λίλης Πεζανού, τα κοστούμια της Έλλης Παπαγεωργακοπούλου, η χορογραφία της Μάρθας Κλουκίνα και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου.

Συμμετέχει η Ορχήστρα και Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό τη μουσική διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη.

Η διανομή των ρόλων είναι η εξής: Σμαράγδα: Kerri Marcinko, Πρωτομάστορας: Αυγούστ Αμόνοφ, Τραγουδιστής: Μίνα Πολυχρόνου, Αρχοντας: Δημήτρης Πλατανιάς, Γέροντας: Χριστόφορος Σταμπόγλης και Μάνα: Αλεξάνδρα Παπατζιάκου.

Info
Ο Πρωτομάστορας, του Μανώλη Καλομοίρη
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Αλεξάνδρας Τριάντη, Β. Σοφίας και Κόκκαλη
25, 27, 29 και 31 Ιανουαρίου