Μια μαγική ιστορία που υμνεί τη φίλια, την έννοια του «μοιράζομαι», την άνευ όρων και ορίων αγάπη. Με αισθητική που παραπέμπει στο Μαύρο Θέατρο της Πράγας και τη διαχρονική γοητεία των παραστάσεων του αξέχαστου Μαρσέλ Μαρσώ. Αυτό είναι συνοπτικά Ο Παλιάτσος και η Κούκλα που φιλοξενείται κάθε Παρασκευή στις 20.30 στο Χώρο Τέχνης και Ασωμάτων στο Θησείο.

Η Βάσια Βασιλείου, με εργαλεία της τη μιμική, το χορό και τη μουσική, πλάθει με μοναδικό τρόπο εικόνες και γεννά αβίαστα συναισθήματα, σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια, που δεν έχει λόγια, κι όμως τα λέει όλα.


Η υπόθεση

Ισόβιος εργάτης του τσίρκου, ο Παλιάτσος απολαμβάνει τα καθημερινά χειροκροτήματα των θεατών, αλλά όταν τα φώτα σβήνουν μένει μόνος… Ώσπου, ένα βράδυ, εκεί που σκοτώνει την ώρα του, πέφτει πάνω σε μια Κούκλα. Αμέσως σκέφτεται ότι αυτή θα μπορούσε να διώξει την ανία, το φόβο και τη μοναξιά του, να γίνει η ιδανική του παρέα. Η Κούκλα, βέβαια, όσο υπέροχη κι αν είναι, δεν παύει να είναι ψεύτικη. Δεν μπορεί να του δώσει όσα ζητά, δεν γίνεται να τον καταλάβει, ούτε να μοιραστεί με τον Παλιάτσο στιγμές και συναισθήματα. Ή μήπως όχι;

Η συνέχεια επί σκηνής…

Ο Παλιάτσος και η Κούκλα είναι ένα παραμύθι για μικρούς, αλλά κυρίως για μεγάλους. Μια υπέροχη αφορμή να έρθουμε ξανά σε επαφή με τα συναισθήματά μας, να τα καταλάβουμε, να τα αξιολογήσουμε και να τους δώσουμε τη θέση που τους πρέπει. Μια ιστορία για το δικαίωμα όλων στην ουτοπία, ως απάντηση στα προσωπικά και συλλογικά αδιέξοδα αλλά και για τον τρόπο να χαράξουμε τον δικό μας δρόμο προς μια γεμάτη νόημα πραγματικότητα. Α, και ένα άλλοθι να χαθούμε στη σιωπή, ξεφεύγοντας από το βομβαρδισμό των χιλιάδων λέξεων που λέμε και ακούμε καθημερινά…


Η δημιουργός

Με αφετηρία το χορό, η Βάσια Βασιλείου αγκυροβόλησε τελικά στο θέατρο. Τα τελευταία 4 χρόνια επεμβαίνει στην τέχνη της ως δημιουργός και σκηνοθέτης. Μια επιλογή που τη δικαίωσε. Η δεύτερη απόπειρα σκηνοθεσία της, το “Dragging” της χάρισε 4 υποψηφιότητες για τα Gay Annual Awards, ανάμεσά τους και αυτή της σκηνοθεσία, ενώ η μιμική performance «Εγώ και Αυτό» το Β’ Βραβείο Καλύτερης παράστασης στο Festival Nova Pars Nights. To 2015 ανέβασε την performance με Άτομα με Αναπηρίες, το «Είμαι Διαφορετικός», για την οποία βραβεύτηκε από τον Δήμο Αθηναίων. Ακολούθησε το «Λίκνισμα» του Μπέκετ και η σκηνική σύνθεση της «Αυτόχειρας», για την οποία βραβεύτηκε από την Unesco Πειραιώς και Νήσων για την προσφορά της στον πολιτισμό. Πέρυσι, η ίδια ανέβασε τη «Φαρμακεύτρια» του Θεόκριτου σε παγκόσμια πρώτη παρουσίαση του Αρχαίου Ελληνικού Μίμου επί σκηνής. Φέτος γράφει, σκηνοθετεί και παίζει στη μιμική performance Ο Παλιάτσος και η Κούκλα, ενώ πρωταγωνιστεί στο μονόλογο του Ντάριο Φο, «Γύρισα Σπίτι».

Ο Αριστοτέλης υποστήριζε ότι η μιμική προκαλεί ευχαρίστηση, επειδή ο θεατής μαθαίνει να αναγνωρίζει. Σαν να εκπαιδεύεται στην παρατήρηση. Αυτό είναι και το κλειδί για τη συμμετοχή ακόμη και παιδιών στην παράστασή της. Τα νοήματα απορροφούνται και εξηγούνται με τον δικό τους διαφορετικό τρόπο ανάλογα με την ηλικία του θεατή.


Ταυτότητα παράστασης

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Βάσια Βασιλείου

Υπεύθυνος Παραγωγής: Γιάννης Τσούκας

Φωτογραφία και Promo Teaser* : Tάκης Χρυσικός

Επί Σκηνής: Aγάπη Βατιάνου, Βάσια Βασιλείου