Ο μικρός πρίγκιπας – Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί

Κάθε μέρα νέοι διαγωνισμοί στο Culturenow.gr

Δες εδώ!

Κυκλοφόρησε στη σειρά της Κλασικής Ξένης Λογοτεχνίας των εκδόσεων Μίνωας Ο μικρός πρίγκιπας, το διαχρονικό έργο του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί που αναδεικνύει με αμεσότητα βαθυστόχαστα ζητήματα της ανθρώπινης υπόστασης

Κυκλοφόρησε στη σειρά της Κλασικής Ξένης Λογοτεχνίας των εκδόσεων Μίνωας Ο μικρός πρίγκιπας, το διαχρονικό έργο του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί που αναδεικνύει με αμεσότητα βαθυστόχαστα ζητήματα της ανθρώπινης υπόστασης.

Ένας πιλότος αναγκάζεται να προσγειώσει το αεροπλάνο του στη μέση της ερήμου, μακριά από κάθε κατοικημένη περιοχή. Μέσα στην άνυδρη απεραντοσύνη θα συναντήσει ένα μικρό αγόρι, τον μικρό πρίγκιπα, ο οποίος έρχεται από έναν μακρινό πλανήτη τόσο μεγάλο όσο ένα… σπίτι.

Έτσι ξεκινά μια αλληγορική, τρυφερή και γλυκόπικρη ιστορία, στην οποία ο μικρός πρίγκιπας διηγείται τις περιπέτειες από τα ταξίδια του σε παράξενους πλανήτες. Μέσα από τις αφηγήσεις του ξεδιπλώνονται η επιπολαιότητα, η ματαιοδοξία, η δίψα για εξουσία και η μοναξιά της ανθρώπινης ύπαρξης.

Σύμβολο της παιδικής αθωότητας, o Μικρός πρίγκιπας ξεπέρασε τα όρια ενός παιδικού αναγνώσματος και με το πέρασμα των χρόνων αναδείχθηκε σε κλασικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο συγγραφέας αναζητά το βαθύτερο νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης και καλεί τον αναγνώστη να ανακαλύψει το μυστικό που τη διέπει:

«Είναι πολύ απλό: δεν βλέπει κανείς καλά παρά μόνο με την καρδιά. Το ουσιώδες είναι αόρατο για τα μάτια».

Ο Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί γεννήθηκε στη Λιόν της Γαλλίας στις 29 Ιουνίου 1900. Σπούδασε αρχιτεκτονική στη Σχολή Καλών Τεχνών και το 1921 ξεκίνησε τη στρατιωτική του θητεία κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε δίπλωμα πιλότου.

Μετά τον στρατό εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και ασχολήθηκε με διάφορα επαγγέλματα. Η μεγάλη του αγάπη, όμως, παρέμενε η αεροπορία και το 1926 έγινε ένας από τους πρωτοπόρους των διεθνών πτήσεων . Εργάστηκε ως πιλότος στην αεροπορική εταιρεία Latécoère της Τουλούζης, που εκτελούσε τη μεταφορά του ταχυδρομείου στον Νότιο Ατλαντικό, στη Βορειοδυτική Αφρική και στη Νότια Αμερική.

Τη δεκαετία του 1930 εργάστηκε ως υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων στην Air France και ως ρεπόρτερ στην εφημερίδα Paris-Soir. Το πρώτο του βιβλίο με τον τίτλο Ταχυδρομείο του Νότου εκδόθηκε το 1929 και το 1931 ακολούθησε η Νυχτερινή πτήση, όπου πλέκει το εγκώμιο των πρώτων πιλότων, οι οποίοι εκτελούν το καθήκον τους και αντιμετωπίζουν τον θάνατο.

Τις προσωπικές του εμπειρίες από τις πτήσεις αποτυπώνει στο βιβλίο Γη των ανθρώπων, το οποίο εκδόθηκε το 1939, ενώ στο έργο Πολεμικός πιλότος κατέγραψε τις αναμνήσεις του από μια αναγνωριστική πτήση τον Μάιο του 1940.

Στις 30 Δεκεμβρίου 1935 ο συγγραφέας μαζί με τον πιλότο Αντρέ Πρεβό προσπάθησαν να σπάσουν το ρεκόρ συνεχόμενης πτήσης, πετώντας από το Παρίσι στη Σαϊγκόν. Ύστερα από δεκαεννιά ώρες πτήσης, το αεροπλάνο τους συνετρίβη στην έρημο Σαχάρα. Και οι δύο επέζησαν και έμειναν στην έρημο για τρεις ημέρες. Η έλλειψη τροφής και νερού τούς προκαλούσε παραισθήσεις. Την τέταρτη μέρα διασώθηκαν από περαστικούς Βεδουίνους.

Αυτή η εμπειρία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή του Μικρού πρίγκιπα, που εκδόθηκε το 1943 με εικονογράφηση του συγγραφέα.

Με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και την πτώση της Γαλλίας κατέφυγε στις ΗΠΑ. Στη Νέα Υόρκη το φθινόπωρο του 1942 ολοκλήρωσε τη συγγραφή του Μικρού πρίγκιπα, που έμελλε να τον κάνει παγκοσμίως γνωστό, ενώ το 1943 κατετάγη στις αεροπορικές δυνάμεις των Συμμάχων στη Βόρεια Αφρική.

Στις 31 Ιουλίου, έναν χρόνο μετά την έκδοση του Μικρού πρίγκιπα, ο Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια αναγνωριστικής πτήσης πάνω από τη Μεσόγειο. Τα ίχνη του δεν βρέθηκαν ποτέ. Μετά τον θάνατό του, το 1948, εκδόθηκε το βιβλίο Κάστρο, στο οποίο εξέφραζε την πεποίθηση ότι σκοπός της ζωής του ανθρώπου είναι η διαφύλαξη των αξιών του πολιτισμού.

Να με αντέχεις - Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Ο μικρός πρίγκιπας – Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί

Κάθε μέρα νέοι διαγωνισμοί στο Culturenow.gr

Δες εδώ!

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το παιδικό βιβλίο Ο μικρός πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί, σε απόδοση της Άλκης Ζέη και σε εικονογράφηση του Αλέξης Κυριτσόπουλος

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το παιδικό βιβλίο Ο μικρός πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί, σε απόδοση της Άλκης Ζέη και σε εικονογράφηση του Αλέξης Κυριτσόπουλος.

Ο Μικρός Πρίγκιπας, το γνωστότερο έργο του Γάλλου συγγραφέα και πιλότου Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί, έχει μεταφραστεί σε πάνω από 250 γλώσσες. Έχει συμπεριληφθεί στη λίστα με τα σημαντικότερα βιβλία του 20ού αιώνα που συνέταξε το 1999 η εφημερίδα Le Monde, ενώ ψηφίστηκε ως το καλύτερο βιβλίο του 20ού αιώνα στη Γαλλία.

Στην πασίγνωστη πλέον ιστορία, ο αφηγητής πέφτει με το αεροπλάνο του –που έχει πάθει βλάβη– στην έρημο. Εκεί συναντά τον μικρό πρίγκιπα, ένα ασυνήθιστο παιδί, γνωρίζονται και γίνονται φίλοι. Ο καινούριος του φίλος σιγά σιγά του διηγείται την επίσκεψή του σε άλλους πλανήτες, όπου υπάρχουν άνθρωποι ματαιόδοξοι, αλλά και κάποιοι περισσότερο «ανθρώπινοι». Μολονότι θεωρείται παιδικό βιβλίο, ο Μικρός πρίγκιπας κάνει ιδεαλιστικές παρατηρήσεις σχετικά με τη ζωή και την ανθρώπινη φύση και πραγματεύεται θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους σε κάθε ηλικία, όπως η μοναξιά, η φιλία, η αγάπη και η απώλεια.

Διαβάστε ενδεικτικά τι δηλώνουν σχετικά με το εγχείρημα στη δημοσιογράφο Σταυρούλα Παπασπύρου και τη LIFO οι δύο καταξιωμένοι δημιουργοί:

«Μ’ ενδιέφερε να φτιάξω τον χώρο όπου διαδραματίζονται όλα, τους πλανήτες, την έρημο, τον ουρανό, ακόμα και σαν γραμματόσημα κάποιες φορές, χωρίς να επιμένω σε μια απεικόνιση ρεαλιστική. Για τον λουλουδόκηπο, φέρ’ ειπείν, έφτιαξα ένα κολάζ από υφάσματα, ενώ πάνω στο μονάκριβο τριαντάφυλλο του μικρού πρίγκιπα άφησα να διακρίνεται η μορφή μιας γυναίκας (…) Ενστικτωδώς, οδηγήθηκα σ’ εκείνο το είδος της εικονογράφησης που αποπνέει τρυφερότητα. Αυτό είναι το πιο δυνατό στοιχείο του Μικρού πρίγκιπα, η τρυφερότητα είναι που το κάνει διαχρονικό».

Αλέξης Κυριτσόπουλος

«Ήταν απίστευτο αυτό που έκανε ο Σεντ-Εξιπερί! Μέσα στον πόλεμο και τη μαύρη κατοχή, τον θάνατο και την πείνα, εκείνος μίλησε για τ’ άστρα και την ελπίδα, την αγάπη. “Μην είσαι κρεμασμένος από τα χρήματα” είπε “βάζε στόχους, δείξε έγνοια στον διπλανό σου και, κυρίως, αφοσιώσου σ’ αυτό που αγαπάς!”». 

Άλκη Ζέη

Ο Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου 1900 στη Λιόν της Γαλλίας. Αφού μαθήτευσε σε εκκλησιαστικά ιδρύματα, όπου αποδείχτηκε απείθαρχος μαθητής, απέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις στη Ναυτική Σχολή, για να εγγραφεί τελικά στη Σχολή Καλών Τεχνών. Το 1921, στη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, πήρε δίπλωμα πιλότου και αυτό καθόρισε την καριέρα του, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του εργάστηκε σε διάφορες αεροπορικές εταιρείες. Μετά το στρατιωτικό του έκανε διάφορα επαγγέλματα, ενώ το 1925 ένας εκδότης περιοδικού τον παρότρυνε να γράψει τις αεροπορικές του εμπειρίες. Το πρώτο του σύντομο αφήγημα εκδόθηκε το 1926 με τον τίτλο Ο αεροπόρος, ενώ το πρώτο του μυθιστόρημα, Ταχυδρομείο του Νότου, εκδόθηκε το 1928. Την επόμενη χρονιά βραβεύτηκε με το βραβείο Femina για το μυθιστόρημά του Νυχτερινή πτήση. Το 1938, στην προσπάθειά του να συνδέσει τη Νέα Υόρκη με τη Γη του Πυρός, τραυματίστηκε σοβαρά και πέρασε πολλούς μήνες αναρρώνοντας στη Νέα Υόρκη, όπου αφοσιώθηκε στη συγγραφή. Το μυθιστόρημα Η γη των ανθρώπων, το 1939, του χάρισε το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας. Με το ξέσπασμα του Δεύτερου Παγκόσμιου πολέμου υπηρέτησε στη γαλλική πολεμική αεροπορία, αλλά μετά την πτώση της Γαλλίας αποστρατεύτηκε και αναχώρησε ξανά για τη Νέα Υόρκη, όπου καταπιάστηκε μ’ ένα μεγάλο έργο, το Κάστρο, που συγκέντρωνε τους στοχασμούς μιας ζωής και εκδόθηκε μόλις το 1948. Στη διάρκεια του πολέμου εκδόθηκαν τρία ακόμα βιβλία του, το Πολεμικός πιλότος, το Γράμμα σ’ έναν όμηρο και ο Μικρός πρίγκιπας. Με την είσοδο των ΗΠΑ στον πόλεμο, επέστρεψε στην ενεργό δράση. Στις 31 Ιουλίου 1944 εξαφανίστηκε με το αεροπλάνο του ανοιχτά της Κορσικής, ενώ εκτελούσε την ένατη πολεμική του αποστολή. Αν και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το αφιέρωσε στην κατάκτηση των αιθέρων της πολιτικής αεροπορίας –ήταν ιστορικά ένας απ’ τους μεγάλους πρωτεργάτες της–, ο Εξιπερί ήταν πάνω απ’ όλα ένας στοχαστής, που στα έργα αποτύπωσε την ουσία της ζωής και κατέκρινε τα κακώς κείμενα. Ο Μικρός πρίγκιπας είναι το τρίτο δημοφιλέστερο βιβλίο όλων των εποχών, μετά τη Βίβλο και το Κεφάλαιο του Καρλ Μαρξ.

Το Μουσείο Μπενάκη και φέτος στον Εθνικό Κήπο!