Πρόκειται  για μια εντυπωσιακή ανανεωμένη μορφή  της παράστασης που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2007 με τίτλο «Ο Μεγαλέξανδρος & ο Καταραμένος Δράκος», με καθολική αποδοχή και διθυραμβικές κριτικές, σαν μια καινοτόμος μοναδική θεατρική εμπειρία, η οποία συνδυάζει  τη μαγεία του αυθεντικού θεάτρου με τη γοητεία του θεάτρου Σκιών, αναδεικνύοντας και συνοψίζοντας δραματουργικά και αισθητικά, το πνεύμα και τον διαχρονικό χαρακτήρα του ελληνικού πολιτισμού.

Η σκηνή του Δημοτικού θεάτρου Πειραιά με τη χρήση ειδικών κατασκευών αλλά και φωτισμών, μεταμορφώνεται σε ένα τεράστιο Θέατρο Σκιών.

Εξαιρετικές ερμηνείες, εντυπωσιακά κοστούμια, ειδικά εφέ και υψηλές τεχνικές προδιαγραφές κάνουν την παράσταση ένα εικαστικό θαύμα και μια μουσική πανδαισία που προσφέρει στα παιδιά απόλαυση, εξάπτει την φαντασία , ψυχαγωγεί και ενθουσιάζει.

Τα παιδιά και οι συνοδοί τους θα δουν μιαν υψηλής αισθητικής, μουσική θεατρική παράσταση, με απαράμιλλες σκηνές δράσης και χιούμορ, που συνθέτουν ένα σύγχρονο αλληγορικό, αλλά εύληπτο παραμύθι για τη σωτηρία του Πλανήτη Γη, με θεατρική μαγεία και πηγαία συγκίνηση.

Έχει συνταχθεί από την θεατρολόγο-εκπαιδευτικό κ. Ηρώ Ποταμούση, φύλλο εργασίας σχετικό με την παράσταση, που θα είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων εκπαιδευτικών, για να επεξεργασθούν και να συγκρίνουν με τους μαθητές τους, πώς τα συμβολικά και αρχετυπικά στοιχεία και οι ήρωες του θεάτρου Σκιών μεταμορφώνονται εδώ, σε σύγχρονα, με νέους διακριτούς ρόλους, που αφορούν την σύγχρονη πραγματικότητα, και την ορθολογική διαχείριση του φόβου και της αμφιβολίας.

Εισαγωγή στο έργο

Η πανέμορφη Ρηγοπούλα(Γη), μοναχοκόρη του Βεζύρη, του Ανώτατου άρχοντα  της  Πολιτείας, κινδυνεύει να χάσει τη ζωή της, από έναν Δράκο που καταλαμβάνει ξαφνικά το μοναδικό Υδραγωγείο της Πόλης, και απαιτεί να τρώει κάθε μέρα όσους ανθρώπους θέλει, για να εξακολουθεί να παρέχει νερό στους κατοίκους της.

Ο Βεζύρης, ώσπου να δει τι θα κάνει με τον Δράκο, αποφασίζει να γίνεται αδέκαστη και αδιάβλητη κλήρωση, για το ποιοί θα είναι τα επόμενα θύματα, και να το μαθαίνουν μόνο τα ίδια τα θύματα μυστικά από τον έμπιστο αγγελιοφόρο Χατζηαβάτη, ώστε να μην διαταράσσεται η τάξη και η κοινωνική γαλήνη από πανικό.

Μια μέρα όμως ο κλήρος πέφτει και στη μοναχοκόρη του ίδιου του Βεζύρη, την θεϊκής ομορφιάς, Ρηγοπούλα του, που όλοι την αγαπούν, αλλά περισσότερο απ’ όλους ο Χατζηαβάτης.

Ο Χατζηαβάτης, έχοντας ορισθεί από τον Ανώτατο Άρχοντα, τον Βεζύρη, να ειδοποιεί προσωπικά και μυστικά, τα υποψήφια θύματα του Δράκου, έρχεται πρωί πρωί να το πει συντετριμμένος στην Ρηγοπούλα, που τόσο πολύ αγαπά. Φλέγεται να τη σώσει, αλλά  έχει παραλύσει τόσο πολύ από το φόβο του Δράκου, που ούτε μπορεί να το διανοηθεί.

Ποιος είναι αυτός, λοιπόν, που θα τολμούσε να της σώσει τη ζωή, νικώντας τον Δράκο;

Φτάνοντας μπροστά στο Παλάτι για να της φέρει το μήνυμα, πέφτει πάνω στον Καραγκιόζη που κοιμάται, φαρδύς πλατύς μες στο δρόμο. Το απότομο και θορυβώδες ξύπνημά του, προκαλεί την επέμβαση του Αρχηγού της φρουράς του Βεζύρη, και τα πράγματα περιπλέκονται δραματικά αλλά και πολύ αστεία…

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σκηνικός χώρος – Χορογραφία – Φωτισμοί, Συγγραφή – Σκηνοθεσία  : Δήμος Αβδελιώδης
Μουσική – στίχοι τραγουδιών: Βαγγέλης Γιαννάκης
Κοστούμια – μάσκες : Μαρία Γεράλδη-Πασσαλή
Γλυπτά: Αριστείδης Πατσόγλου
Σκηνικά, σκηνικές κατασκευές, Ζωγραφιές: Νικόλας Χατζής
Διδασκαλία Χορογραφίας: Μαριμύλλη Ασημακοπούλου
Επιμέλεια ενδυμάτων Μ. Γεράλδη-Πασσαλή
Σχεδιασμός φορέματος Ρηγοπούλας: Νίκος Κόκκαλης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Κατερίνα Βοσκοπούλου, Αφροδίτη Σπυροπούλου,  Ιωάννα Σπανού
Βοηθός Σκηνογράφου: Μελίνα Καραβά

ΔΙΑΝΟΜΗ:

Καραγκιόζης: Κωνσταντίνος Πασσάς
Υπασπιστής Βασιλιά– Μεγαλέξανδρος: Δανάη Ρούσσου
Αρχηγός Φρουράς Βεληγκέκας – Μπαρμπαγιώργος: Θεμιστοκλής Καρποδίνης
Χατζηαβάτης: Γιώργος Νικόπουλος
Στους ρόλους της Γοργόνας – Σκιάς Αφηγήτριας – Ρηγοπούλας, η Βερόνικα Αργέντζη
ΧΟΡΟΣ ΒΑΤΡΑΧΩΝ, ΠΕΤΕΙΝΑΡΙΩΝ, ΦΩΝΩΝ: όλος ο Θίασος
ΔΡΑΚΑΚΙΑ: Δανάη Ρούσου, Βερόνικα Αργέντζη, Γιώργος Νικόπουλος
ΚΙΝΗΣΗ Δράκου: Γιώργος Νικόπουλος, Θεμιστοκλής Καρποδίνης

Παίζουν επί σκηνής οι μουσικοί:
Αβδελιώδης Αλέξανδρος, πιάνο
Αβδελιώδης Γιάννης, τύμπανα, κρουστά, μεταλλόφωνο, μπουζούκι
Βιλιώτης Γιάννης, μπουζούκι, μαντολίνο, ηλεκτρική κιθάρα
Παπούλιας Μάριος, βιολί, φλάουτο

Ευχαριστούμε το ΟΜΗΡΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ & ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ καθώς και την κ. Δέσποινα Πασσαλή, για την ευγενική παραχώρηση ενδυμάτων της παράστασης.