H New Star παρουσιάζει στους κινηματογράφους, από 12 Μαρτίου 2015, την ταινία του Γιάννη Τριτσιμπίδα «Ο ξένος στον ξένο, Δημήτριος Γαλανός, Μπεναρές». Ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή και το έργο του Δημήτριου Γαλανού, ενός αξιόλογου λογίου του 18ου αιώνα που αγάπησε βαθιά την Ινδία. Στην ταινία εμφανίζονται ο καθηγητής Rana P.B.Singh  ( Cultural Geography ) του Banaras Hindu University, ο χορευτής Guru Premchand Hombal, η χορεύτρια Rashmin Singh, ο Rvd. Sam Joshua Singh.

Η μουσική επένδυση περιλαμβάνει αποσπάσματα από τις παραγωγές της Saraswati – Αλέξανδρου Καρτσιώτη ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΙΝΔΟΙ καθώς και αποσπάσματα ινδικής μουσικής.

Η ραχοκοκαλιά του ντοκιμαντέρ αποτελείται από συνεντεύξεις ειδικών – και ιδιαίτερα,  του μελετητή δρος ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ εγκατεστημένου στο Μπεναρές και συγγραφέα του βιβλίου THE GREEKS IN INDIA – πάνω στον  Δ.Γαλανό,  τον ινδουισμό, το Μπεναρές και τον ιερό Γάγγη, το θάνατο και την μετεμψύχωση.

Θα ακουστούν αποσπάσματα από τα έργα και την αλληλογραφία του Γαλανού.

Μαζί θα προβληθεί και η ταινία μικρού μήκους Mahashivaratri-Οι Γάμοι του Σίβα.

Σύνοψη

Ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή και το έργο ενός αξιόλογου λογίου του 18ου αιώνα που αγάπησε βαθιά την Ινδία, έζησε τη ζωή του και πέθανε στον ιερότερο ινδουιστικό τόπο, το Μπενάρες πάνω στον Γάγγη. Η ταινία έχει ως οδηγό έναν σημερινό μελετητή, εγκαταστημένο στο ίδιο μέρος. Ο Δημήτριος Γαλανός ο Αθηναίος (1760-1833) είναι ο πρώτος και επιφανέστερος Ελληνας μελετητής της ινδικής γραμματείας. Μετέφρασε σημαντικά σανσκριτικά κείμενα κατά τη διάρκεια των 47 ετών που έζησε στην Ινδία. Η ταινία παρουσιάζει ταυτόχρονα τις βασικές αρχές της ινδουιστικής θρησκείας και κοσμοθεωρίας μέσα από τα διαδραματιζόμενα στο Μπενάρες, αλλά και μέσα από συνεντεύξεις του Δρος Δημητρίου Βασιλειάδη. Ακούγονται επίσης αποσπάσματα από την αλληλογραφία του Γαλανού.

Ο Γαλανός πέθανε και τάφηκε στο Μπενάρες αφήνοντας τη μισή του περιουσία, τα χειρόγραφα και τα βιβλία του στο  ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Αθήνας όπως όρισε, το μετέπειτα Πανεπιστήμιο Αθηνών, του οποίου θεωρείται μέγας ευεργέτης. Η ταινία μας αποκαλύπτει επίσης τις βασικές αρχές της ινδουιστικής θρησκείας και κοσμοθεώρησης μέσα ακριβώς από τα διαδραματιζόμενα στο Μπενάρες όπου προσέρχονται οι ινδουιστές για να λουστούν στα ιερά νερά του Γάγγη, να πεθάνουν και να καούν στις όχθες του, να ρίξουν τις στάχτες τους στα νερά και να περάσουν έτσι έξω απ τον κύκλο των μετεμψυχώσεων. Η ραχοκοκαλιά του ντοκιμαντέρ αποτελείται από συνεντεύξεις ειδικών – και ιδιαίτερα,  του μελετητή δρος Δημητρίου Βασιλειάδη εγκατεστημένου στο Μπενάρες και συγγραφέα του βιβλίου THE GREEKS IN INDIA – πάνω στoν  Δ.Γαλανό,  τον ινδουισμό, το Μπενάρες και τον ιερό Γάγγη, το θάνατο και την μετεμψύχωση. Φόντο το ποτάμι που χάνεται μέσα στο θαμπό ορίζοντα, τα κρεματόρια,  τα ghats, οι ναοί και τα ιερά  , οι σαντού, οι βραχμάνοι κι οι προσκυνητές ο λαβύρινθος  του παζαριού, η σφύζουσα ζωή και το εμπόριο του μεταξιού (που είναι κατά μεγάλο μέρος στα χέρια των μουσουλμάνων), οι ιεροτελεστίες ,τα έθιμα και οι θρησκευτικές αναπαραστάσεις που βλέπει κανείς ολόγυρα. Στην ταινία εμφανίζονται ο καθηγητής Rana P.B.Singh  ( Cultural Geography ) του Banaras Hindu University, ο χορευτής Guru Premchand Hombal, η χορεύτρια Rashmin Singh, ο Rvd. Sam Joshua Singh. Η μουσική επένδυση περιλαμβάνει αποσπάσματα από τις παραγωγές της Saraswati – Αλέξανδρου Καρτσιώτη ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΙΝΔΟΙ καθώς και αποσπάσματα ινδικής μουσικής.

Mahashivaratri-Οι Γάμοι του Σίβα 

Varanasi 2001 – Athens 2002, 14’, ψηφιακό βίντεο

Σκηνοθεσία: Γιάννης Τριτσιμπίδας

Ένα ντοκιμαντέρ με θέμα  το Μάχα Σιβαράτρι, τις γιορτές των γάμων του θεού Σίβα  με την Παρβάτι που γίνονται κάθε χρόνο το μήνα Τσαιτρ (Φεβρουάριο –Μάρτη). Αυτή η γιορτή της γονιμότητας είναι το γεγονός της χρονιάς στο Μπενάρες, την ιερή πόλη του  Σίβα, του  Καταστροφέα.

Χιλιάδες ασκητές απ όλη την Ινδία  και μεταξύ τους  οι γυμνοί νάγκας καθώς κι εκατοντάδες χιλιάδες λαού μαζεύονται για να προσκυνήσουν το μυθικό φωτεινό φαλλό του θεού στο Χρυσό Ναό  προσφέροντας  νερό από το Γάγγη και λουλούδια..

Μουσικές, χοροί, μεθύσι με μπάνγκ, παρελάσεις αρμάτων πού αναπαριστούν το γαμπρό θεό και τη συνοδεία του συμπληρώνουν  το  ιερό ξεφάντωμα της μεγάλης σκοτεινής νύχτας του Σίβα. 

Βιογραφία- Γιάννης Τριτσιμπίδας

Σκηνοθέτης – παραγωγός κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ταινιών.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και κινηματογράφο στο Παρίσι (στην Ecole Pratique des Hautes Etudes, Centre documentaire – Laboratoire audiovisuel  που διηύθυνε ο Jean Rouch και  στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού VIII).
Δούλεψε στη γαλλική τηλεόραση   σαν βοηθός  (1971-1975)  και στο γαλλικό ραδιόφωνο (France Culture – Atelier de creation radiophonique), συνεργαζόμενος κυρίως με τη Μιμίκα Κρανάκη (1972-92).

Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού 8 – Vincennes και Saint Denis, Τμήμα Κινηματογραφικών και Οπτικοακουστικών Σπουδών για πολλά χρόνια (1971-1980 και 1991-1993).

Φωτογραφικές και δημοσιογραφικές δημοσιεύσεις 1987-1989.

Ραδιοφωνικά ντοκυμαντέρ.  

Ιδρυτής των Κυκλαδικών Οπτικοακουστικών Αρχείων και δημιουργός της Οπτικοακουστικής  Συλλογής της Πάρου.

Μεταφράσεις αρχαίων κειμένων, δημοσιεύσεις, μελέτες, θεατρικές συνθέσεις, κινηματογραφικά σενάρια : βλ. οικεία κεφάλαια

Μονάδα παραγωγής ντοκυμαντέρ : ΙΔΟΥ!

Μοντάζ-επεξεργασία ταινιών : ΦΩΣΦΟΡΟΣ

Φιλμογραφία

COMPTER SUR SES PROPRES FORCES (1972)

STOMA (1973), ERANIMA (1978)
ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΕΙΣ (1976)
ΠΕΡΣΕΥΣ (1981-82)
ΑΙΒΑΛΙΩΤΙΚΟ (σε τρία ημίωρα μέρη, ΕΡΤ 1990-91)
ΣΤΟΝ ΔΗΛΙΟ ΑΠΟΛΛΩΝΑ (1998)
Ο ΞΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΞΕΝΟ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΛΑΝΟΣ, ΜΠΕΝΑΡΕΣ (2001)
ΤΑ ΕΑΡΙΝΑ. ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ, ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ (2004)
ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ Ο ΠΑΡΙΟΣ (2005-6) και ΑΡΧΙΛΟΧΟΥ ΠΑΡΟΣ ΙΜΕΡΤΗ (2005-6)
ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ (σε 6 ωριαία μέρη, 2006-7)

ΒΙΕΤ ΚΩΣΤΑΣ. ΥΠΗΚΟΟΤΗΣ: ΑΚΑΘΟΡΙΣΤΟΣ  (2012-4)