Ο Νίκος Πλουμπίδης, μία από τις πιο τραγικές φιγούρες του ΚΚΕ, έγινε μέλος του Κόμματος το 1926 και μέχρι το θάνατό του το στήριξε με ακλόνητο σθένος. Υπήρξε καθοδηγητής της παράνομης οργάνωσης του ΚΚΕ στην Αθήνα από το 1946, ενώ σπουδαία ήταν η δράση του και κατά την Αντίσταση, όπου ήταν επίσης καθοδηγητής των κινητοποιήσεων της Αθήνας ενάντια στους κατακτητές. Αναλαμβάνονται με επιστολή του την ευθύνη για το ΚΚΕ, προσπάθησε να σώσει από την εκτέλεση τον Νίκο Μπελογιάννη.

Τον Νοέμβριο του 1952 συλλαμβάνεται για κατασκοπεία, μετά από επίσημο πόρισμα του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ που τον χαρακτήριζε «πράκτορα» της Ασφάλειας και των Άγγλων. Εκτελείται στο άλσος Δαφνίου στις 14ης Αυγούστου του 1954, διατηρώντας ισχυρή την πίστη του στο Κόμμα. Μετά την αποσταλινοποίηση και την καθαίρεση του Νίκου Ζαχαριάδη, η υπόθεσή του επανεξετάστηκε, ο Πλουμπίδης απαλάχθηκε και η μνήμη του αποκαταστάθηκε με απόφαση της 9ης Ολομέλειας της ΚΕ (1958).

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Ανδρέας Γιολάσης, μέλος του Δ.Σ. του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και συνεργάτης του Studio Μαυρομιχάλη.

Οι παραστάσεις και ο κύκλος των συζητήσεων ολοκληρώνονται στις 7/4, με καλεσμένο τον Καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη. Η συμμετοχή στις συζητήσεις είναι δωρεάν.

Το έργο

Στα τέλη του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας. Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, ο ήρωας αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους. Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.

Ο Φώτης Μακρής ερμηνεύει, σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο, τον ταραγμένο αυτόν ήρωα που σταδιακά αμφισβητεί κάθε είδους πεποίθηση. Το «Κιβώτιο», είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το έργο ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία ενάντια σε κάθε είδους εξουσία, αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.

Το blog της παράστασης: http://kivotio.tumblr.com/

Συντελεστές:

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου
Σκηνογραφία: Διονύσης Μανουσάκης
Μουσική: Γιώργος Νινιός

Παίζει ο Φώτης Μακρής


Περισσότερες πληροφορίες για τις ώρες και τις ημέρες της παράστασης Το Κιβώτιο στο Studio Μαυρομιχάλη, μπορείτε να δείτε εδώ.