Ο Δημήτρης Κούντουρας στο φλάουτο και ο Κωνσταντίνος Ράπτης στο ακορντεόν μας ταξιδεύουν σε ένα πρωτότυπο ηχητικό σύμπαν,

στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 20 Μαρτίου 2011.

Έργα κορυφαίων συνθετών και συνθέσεις σε πρώτη εκτέλεση.

Το εμπνευσμένο Duo Goliardi σε μια μοναδική μουσική διερεύνηση των πολυφωνικών συνδυασμών φλάουτου και ακορντεόν, στις 20 Μαρτίου 2011, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

Το ρεπερτόριο του μοναδικού στο είδος του Duo Goliardi, το οποίο ιδρύθηκε το 2003 από τον φλαουτίστα Δημήτρη Κούντουρα και τον ακορντεονίστα Κωνσταντίνο Ράπτη, εκτείνεται από το Μεσαίωνα μέχρι τον 21ο αιώνα. Στόχος του είναι μια νέα ηχητική προσέγγιση στην παρουσίαση έργων του παρελθόντος, με συνδυασμό των δυνατοτήτων των δύο οργάνων. Προσεγμένες μεταγραφές, όπου στα δύο όργανα ανατίθεται ο ρόλος άλλων οργάνων ή και της ανθρώπινης φωνής, δημιουργούν έναν πρωτότυπο ηχητικό σύμπαν.

Τα παραπάνω συνδυάζονται ωστόσο με δόκιμες ερμηνείες, δηλαδή με την πιστότητα στο κείμενο και τη στυλιστικά ορθή εκτελεστική πρακτική. Παράλληλα, το Duo Goliardi παρουσιάζει σε πρώτες εκτελέσεις έργα σύγχρονων συνθετών, γραμμένα ειδικά γι’ αυτό.

Στη συναυλία αυτή, με το γενικό τίτλο Polifonia in Due, οι καλλιτέχνες διερευνούν και εξαντλούν τις φαινομενικά περιορισμένες δυνατότητες πολυφωνικού συνδυασμού των δύο οργάνων. Το πρόγραμμα είναι ένα ταξίδι στη μουσική ιστορία και την ευρωπαϊκή πολυφωνική μουσική, από το 14ο μέχρι τον 21ο αιώνα και από τα virelai του Μασώ μέχρι έργα νέων Ελλήνων συνθετών.

Η ιδέα της δημιουργικής μεταγραφής βρίσκει την ιστορική συνέχεια και επιβεβαίωσή της• με αφετηρία μια πολυφωνική επεξεργασία ενός ιδιαίτερα διαδεδομένου chanson της πρώιμης Αναγέννησης, του “De tous biens playne” του Ghizeghem, από τον Αγκρικόλα, επανεξετάζεται από το Duo Goliardi η δυνατότητα προσαρμογής του στο συγκεκριμένο συνδυασμό οργάνων. Κεντρική θέση στο πρόγραμμα κατέχουν μεταγραφές μιας σονάτας του Μπαχ για εκκλησιαστικό όργανο, ενός πρελούδιου με μια φούγκα από το Καλώς συγκερασμένο κλειδοκύμβαλο και μιας από τις σονάτες για φλάουτο και τσέμπαλο, ως απόγειο μιας ιστορικής πορείας 400 χρόνων στη δυτικοευρωπαϊκή πολυφωνία.

Συντελεστές:
Δημήτρης Κούντουρας: φλάουτο με ράμφος
Κωνσταντίνος Ράπτης: ακορντεόν κοντσέρτου (μπαγιάν)