Από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ κυκλοφόρησε η μελέτη «ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 1700-1821, ο αιώνας της ακμής πριν από την Επανάσταση», σε επιμέλεια Τζελίνας Χαρλαύτη και Κατερίνας Παπακωνσταντίνου.

«…τα καράβια μας δεν δουλεύουν μόνο την Άσπρην θάλασσαν, αλλ’ όλας τας θάλασσας, και λεβάντε και πουνέντε, και έξω του Στρέτου τον Ωκεανόν, Αμερικήν, Ολλάνδιαν και Ιγγλατέραν, και την Βαλτικήν θάλασσαν, και πέρυσι εζήτησαν πραγματευταί καράβια μας να αναυλωθούν διά Ινδίας…»

(Αρχείον Κοινότητος Ύδρας, 15/12/1804)

Τα τελευταία σαράντα χρόνια οι Έλληνες κατέχουν τον μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο, μεγαλύτερο από εκείνο των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, της Κίνας ή της Ιαπωνίας. Οι αρχές της ανάπτυξης της σύγχρονης ελληνόκτητης ναυτιλίας εντοπίζονται στον 18ο αιώνα. Οι 1.800 ναυτικές οικογένειες από σαράντα νησιά και λιμάνια του Ιονίου και του Αιγαίου τις παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης είχαν ένα στόλο από 1.000 μεγάλα ποντοπόρα εμπορικά ιστιοφόρα, τον μεγαλύτερο στόλο της Μεσογείου που εμπορευόταν και στον Ατλαντικό. Το βιβλίο βασίζεται σε πολυετή και πρωτότυπη έρευνα σε τριάντα αρχεία επτά χωρών, σε έξι διαφορετικές γλώσσες, με τη συλλογική εργασία μιας διεθνούς ομάδας είκοσι ερευνητών που ανασυγκρότησε τη ναυτιλία των Ελλήνων σε όλο της το εύρος σε αυτή την πρώιμη περίοδο.

 H Τζελίνα Χαρλαύτη είναι καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ (M.Phil.) και της Οξφόρδης (D.Phil.). Έχει διατελέσει πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ναυτιλιακής Οικονομικής Ιστορίας (2004-2008). Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων. Μεταξύ των βιβλίων της είναι τα: Iστορία της ελληνόκτητης ναυτιλίας, 19ος-20ός αι., (Nεφέλη, Αθήνα 2001), Έλληνες εφοπλιστές και ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Οργάνωση, διοίκηση και στρατηγική, σε συνεργασία με τον Γιάννη Θεοτοκά, (Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2007), The New Ways of History, σε συνεργασία με τους Nίκο Καραπιδάκη, Κώστα Σμπόνια και Βάιο Βαϊόπουλο (ΙΒ Τauris, Λονδίνο 2012), Μerchant «Colonies» in the Early Modern Period (15th-18th Centuries), σε συνεργασία με τους Victor Zakharov και Όλγα Κατσιαρδή-Hering (Chatto & Pickering, Λονδίνο 2012), World’s Key Industry. History and Economics of International Shipping, σε συνεργασία με τους Stig Tenold και Jesus M. Valdaliso (Palgrave/Mac-Millan, Λονδίνο 2012).

Η Κατερίνα Παπακωνσταντίνου είναι εκλεγμένη λέκτορας Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (2012). Είναι διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (2002). Έχει διατελέσει μεταδιδάκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου στο ερευνητικό πρόγραμμα «Ελληνική ναυτιλιακή ιστορία, 1700-1821». Από το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 μέχρι σήμερα διδάσκει ελληνική ιστορία στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Μεταξύ των βιβλίων της είναι τα: Ταξίδια στη Μεσόγειο και τους Ωκεανούς. Αφίσες πλοίων, 19ος-20ός αιώνας (επιμέλεια, συντονισμός έκδοσης, εισαγωγή), Εκδόσεις Μέλισσα, Αθήνα 2011 και 175 χρόνια Ελληνικά Ταχυδρομεία, ΕΛΤΑ (Εκδόσεις Κέρκυρα, Αθήνα 2003).

Επιμέλεια: ΤΖΕΛΙΝΑ ΧΑΡΛΑΥΤΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.