Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το μυθιστόρημα του Colm Tóibín, Μπρούκλιν, σε μετάφραση της Αθηνάς Δημητριάδου.

Στο Μπρούκλιν, ο Colm Tóibín με τη διεισδυτική ματιά του αλλά και την εξαιρετική γνώση του γυναικείου ψυχισμού, προσφέρει στον αναγνώστη ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα που καταφέρνει να μετατρέψει τη συνηθισμένη ζωή σε κάτι το ξεχωριστό.

Στο βιβλίο βασίστηκε η οµώνυµη ταινία σε σενάριο του Nick Hornby και σκηνοθεσία του John Crowley, που ξεχώρισε στα βραβεία Oscar 2016 με τρεις υποψηφιότητες.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, σε μια μικρή πόλη της Ιρλανδίας, η Έιλις, ένα κορίτσι από φτωχή οικογένεια, όπως και οι περισσότεροι νέοι, δυσκολεύεται να βρει δουλειά. Όταν της γίνεται πρόταση για μια θέση στις ΗΠΑ καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να αρνηθεί, και αποφασίζει για πρώτη φορά να αφήσει πίσω την εύθραυστη μητέρα της και την αδερφή της.
Η απόφασή της θα την οδηγήσει στο Μπρούκλιν όπου υπομονετικά θα χτίσει μια καινούργια ζωή γεμάτη όνειρα για το μέλλον της. Κι ενώ προσπαθεί να διαχειριστεί τη νοσταλγία που νιώθει για ό,τι άφησε πίσω της, θα γνωρίσει τον πρώτο της έρωτα και μαζί την υπόσχεση για μια καλύτερη ζωή.
Το παρελθόν της όμως σύντομα θα την καλέσει ξανά, αναγκάζοντάς την να διαλέξει ανάμεσα στην πατρίδα, στην οικογένεια και στον έρωτα.

Με εγκράτεια, δεξιοτεχνία και εξαιρετική συναισθηματική αντίληψη ο Colm Tóibín, ένας από τους καλύτερους Ιρλανδούς συγγραφείς της εποχής μας, συνέθεσε μια συγκλονιστική ιστορία για το πεπρωμένο.

Το Μπρούκλιν τιμήθηκε με το Βραβείο Costa 2009, και ήταν υποψήφιο για το Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο IMPAC Dublin 2011 και το βραβείο κοινού Goodreads 2009. Είχε επίσης συμπεριληφθεί στη μακρά λίστα για το βραβείου Man Booker το 2009.

Ο Colm Tóibín γεννήθηκε στην Ιρλανδία το 1955. Μεγάλωσε σε οικογένεια ιδιαιτέρως πολιτικοποιημένη, δεδομένου ότι ο παππούς του και ένας θείος του ήταν μέλη του IRA. Σε συνέντευξή του δήλωσε ότι στο σπίτι του υπήρχε πολλή σιωπή, κάτι που επηρέασε το ύφος του. Η ενασχόλησή του με το έργο του Έρνεστ Χέμινγουεϊ του προκάλεσε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ισπανία και έτσι αμέσως μόλις αποφοίτησε από το University College του Δουβλίνου εγκαταστάθηκε για ένα διάστημα στη Βαρκελώνη. Κατά την επιστροφή του στην Ιρλανδία ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία παράλληλα με τη συγγραφική του δραστηριότητα. Έχει γράψει μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων καθώς και δοκίμια και κείμενα λογοτεχνικής κριτικής. Τόσο στα δοκίμια όσο και στα μυθιστορήματα και τα διηγήματά του βασικά θέματα είναι η ιρλανδική κοινωνία, η ζωή στο εξωτερικό, η διαδικασία της δημιουργικότητας, η ομοφυλοφιλία και η διαφύλαξη της ατομικής ταυτότητας.

Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του: Η διαθήκη της Μαρίας (2014) και Νόρα Γουέμπστερ (2015).

Σχεδιασμός/εικονογράφηση εξωφύλλου: Χρήστος Κούρτογλου