Οι δράσεις του Οκτωβρίου της Μπιενάλε της Αθήνας ξεκινούν με το διεθνές συμμετοχικό project της εικαστικού Τζένης Μαρκέτου, Πώς οι Συνελεύσεις επανακτούν τη σημασία τους;, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στις 21 – 22 Οκτωβρίου 2016. Πρόκειται για Διεθνής Συνέλευση με περισσότερους από 50 συμμετέχοντες και θέματα όπως η κοινωνική πρόνοια, η δημοκρατία, οι δομές, οι δράσεις και οι συμμαχίες, μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια, η Αυτόνομη Ακαδημία και το AthenSYN διοργανώνουν, την Τρίτη 24 Οκτωβρίου, μια σειρά παρουσιάσεων και τη δημόσια συζήτηση Η Τέχνη ως φάρμακο;, που πραγματεύονται το ρόλο της τέχνης στη λεγόμενη «κρίση των προσφύγων”. Καλλιτέχνες θα μοιραστούν τις εμπειρίες και τις ιστορίες τους πάνω σε αυτό το ευαίσθητο και απαιτητικό ζήτημα. Οι δημογραφικές αλλαγές, που προκλήθηκαν από το σύστημα στο οποίο ζούμε, είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή και ταυτόχρονα η μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια κοινωνία βασισμένη στην ουσιαστική κατανόηση της ενότητας μας.

Η εκδήλωση αποτελεί μέρος του project Universitas με συμμετέχοντες καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τη Συρία και τη Γερμανία, όπου η τέχνη συναντά την κίνηση των προσφύγων και λειτουργεί ως το πρώτο βήμα προς ένα εκπαιδευτικό μοντέλο, στο οποίο οι ρόλοι ανάμεσα στον «δασκάλο» και τον «μαθητή», τους μετανάστες και τις χώρες υποδοχής, εναλλάσονται μέσω της δημιουργίας μιας multimedia γραφής της τρέχουσας ιστορίας.

Συμμετέχοντες: Βίλμα Ανδριώτη, Μαρίνα Γιώτη, Πέτρος Λαλέ, Εύη Λαμπροπούλου, Πάρης Λεγάκης, Γιώργος Μουτάφης και Μαργαρίτα Τσώμου.

Κλείνοντας τις δράσεις του Οκτωβρίου, η Αυτόνομη Ακαδημία θα συνεχίσει τα Deep Artists’ Talks (ομιλίες εις βάθος με καλλιτέχνες), διαλέξεις που ξεκίνησε στο πλαίσιο της Μπιενάλε της Αθήνας. Την Τρίτη 25 Οτωβρίου ο Ivan Razumov, διάσημος Ρώσος καλλιτέχνης και εικονογράφος, θα μιλήσει για τα αισθησιακά και πρωτοποριακά έργα του, που ενώνουν τις ρομαντικές παραισθήσεις και τη γκροτέσκα πολιτική πραγματικότα, τα ονειρικά τοπία με λήψεις από drones και το ερωτικό με το επιστημονικό περιεχόμενο. Ο Ivan Razumov, από τα πρώτα βήματα της καλλιτεχνικής δημιουργίας του, ζει και εργάζεται στην πνευματική σκηνή της Μόσχας. Τα έργα του έχουν εκτεθεί και έχουν λάβει θετική υποδοχή σε πλήθος εκθεσιακών χώρων όπως το Κέντρο George Pompidou, Παρίσι˙ Το Κρατικό Μουσείο της Ρωσίας, Αγία Πετρούπολη˙ Το Μουσείο Stedelijk, Άμστερνταμ και το Μουσείο των Ονείρων του Φρόυντ, Αγία Πετρούπολη.

Πρόγραμμα Δράσεων

Πως οι Συνελεύσεις επανακτούν τη σημασία τους; | Τζένη Μαρκέτου

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο | Αμφιθέατρα Μ.Α.Χ. & Αβέρωφ
Λεωφ. 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 42, Αθήνα | είσοδος από Στουρνάρη 35, Αθήνα
Παρασκευή 20 Οκτωβρίου | 12:00 – 21:00
Σάββατο 21 Οκτωβρίου| 12:00 – 21:00

Η τέχνη ως φάρμακο; | AthenSYN και Αυτόνομη Ακαδημία

Κτήριο Βαρβακείου | επί της οδού Αθηνάς – έναντι Αγοράς
Δευτέρα 24 Οκτωβρίου | 19:00

Deep Artists’ Talks | Αυτόνομη Ακαδημία

Κτήριο Βαρβακείου | επί της οδού Αθηνάς – έναντι Αγοράς
Ivan Razumov
Τρίτη 25 Οκτωβρίου | 19:00

Φωτ.: 1. Τζένη Μαρκέτου, The Assembly In No Particular Order, (στιγμιότυπο), 2016, HD, 14′, χρώμα, ήχος
2. Πάρης Λεγάκης, Artivists for Change, 2013, Θεσσαλονίκη
3. Ivan Razumov, Dream about Moscow, 2004, μελάνι σε χαρτί

Διαβάστε επίσης:

“Πώς οι Συνελεύσεις επανακτούν τη σημασία τους;”: το project της Τζένης Μαρκέτου στο ΕΜΠ