Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μας καλεί σε μια μοναδική εμπειρία ακρόασης και γευσιγνωσίας με την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τον Αλέξανδρο Μυράτ και τον κορυφαίο ελληνογάλλο σεφ Ζαν Λουί Καψαλάς

την Τρίτη, 3 Απριλίου στις 20.30.

Με τις ωραιότερες μουσικές από τις δημοφιλέστερες οπερατικές δημιουργίες του μεγάλου ιταλού συνθέτη και φημισμένου «καλοφαγά» Τζοακίνο Ροσσίνι και με γαστριμαργικές δημιουργίες από τον διακεκριμένο ελληνογάλλο σεφ Jean Louis Capsalas, ολοκληρώνεται την Τετάρτη, 3 Απριλίου, (8:30 το βράδυ) η πρωτότυπη και εξαιρετικά επιτυχημένη σειρά «Μουσική γευσιγνωσία» του Κύκλου Μετατροπίες με την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά εκδήλωση όπου κορυφαίοι έλληνες σεφ εμπνέονται από τη μουσική που ερμηνεύει η Καμεράτα και δημιουργούν πρωτότυπα μενού, τα οποία και απολαμβάνει το κοινό σε ένα ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον στην αίθουσα Banquet. Στις προηγούμενες «μουσικές γευσιγνωσίες» το κοινό είχε την ευκαιρία να ακούσει βαλς του Στράους όπως τα είδαν τα «κακά παιδιά» της Βιέννης του 20ού αιώνα Schoenberg, Berg και Webern, αλλά και μελωδίες από την εποχή του μπαρόκ με την Tafelmusik του Τέλεμαν δοκιμάζοντας παράλληλα εμπνευσμένα μενού από τους βραβευμένους σεφ Λευτέρη Λαζάρου και Γιάννη Μπαξεβάνη.

Στη συναυλία, οι ακροατές και φίλοι των ξεχωριστών απολαύσεων, θα περιηγηθούν σε ένα ακόμη ξεχωριστό ταξίδι ήχων και γεύσεων, ακούγοντας την Καμεράτα μαζί με τέσσερις από τους σημαντικότερους έλληνες λυρικούς ερμηνευτές της μουσικής του δαιμόνιου ιταλού συνθέτη, τους: Μίνα Πολυχρόνου, Αρτεμι Μπόγρη, Αντώνη Κορωναίο και Χάρη Αδριανό, να παρουσιάζουν, υπό την καθοδήγηση του αρχιμουσικού Αλέξανδρου Μυράτ, ένα γκαλά Ροσσίνι.

Αγαπημένα αποσπάσματα από τον Κουρέα της Σεβίλλης, τη Μεταξένια σκάλα, τον Ταγκρέδο και τη Σταχτοπούτα σε συνδυασμό με τις γεύσεις που προτείνει ο σεφ Ζαν Λουί Καψαλάς, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης γαστρονομίας, αποτελούν εγγύηση για ένα αποτέλεσμα το δίχως άλλο…απολαυστικό!

Η βραδιά πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου «Μετατροπίες», που στόχο έχει να προτείνει στο κοινό εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας με τη μουσική.

Χορηγός του κύκλου «Μετατροπίες»  είναι το ΔΗΜΕΡΓΟΝ Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης Δασκαλόπουλου.

Μέγας χορηγός της Καμεράτα, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής για την περίοδο 2011-2013 είναι το Ίδρυμα Ωνάση.

Μουσικό & γαστρονομικό μενού

Λίγοι άνθρωποι της Τέχνης έχουν συνδέσει τόσο πολύ το όνομα τους με την γαστρονομία όσο ο θρυλικός συνθέτης του Κουρέα της Σεβίλλης, Τζοακίνο Ροσσίνι που φαίνεται πως είχε μεγάλο πάθος για το καλό φαγητό. Αμέτρητα είναι τα ανέκδοτα που κυκλοφόρησαν γύρω από την αγάπη του Rossini για το φαγητό και το περιπετειώδες χιούμορ του. Ο μεγάλος γάλλος σεφ Georges Auguste Escoffier ο «πατέρας» της  γαλλικής κουζίνας, στη συλλογή από συνταγές του που θεωρείται η «Βίβλος» της σύγχρονης μαγειρικής, αναφέρεται συχνά στο όνομα του μεγάλου συνθέτη, αφιερώνοντας του πάμπολλες δημιουργίες, ενώ πασίγνωστα πιάτα της διεθνούς κουζίνας που φέρουν το όνομα του, αποδίδονται στον ίδιο το Rossini, όπως για παράδειγμα τα περίφημα Tournedos Rossini τα οποία μπορεί κανείς να γευτεί σε πολλά γαλλικά εστιατόρια. Λέγεται μάλιστα ότι το 1855, όταν ο Ροσσίνι μετοίκησε από την Ιταλία στο Παρίσι, εγκατέλειψε προσωρινά το χώρο της όπερας επιδιδόμενος σε γαστρονομικές περιπέτειες και διοργανώνοντας δεξιώσεις με προσκεκλημένους διάφορες σπουδαίες προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης και των γραμμάτων.

H Καμεράτα επέλεξε λοιπόν να κλείσει τις συναυλίες αυτές, με ένα αφιέρωμα στον μεγάλο ιταλό συνθέτη του Ρομαντισμού και λάτρη του καλού φαγητού. Πλαισιώνοντας τους σολίστ Μίνα Πολυχρόνου σοπράνο, Άρτεμις Μπόγρη μέτζο σοπράνο, Αντώνη Κορωναίο τενόρο και τον βαρύτονο Χάρη Ανδριανό, θα παρουσιάζει ένα «μουσικό μενού» με τις ωραιότερες μουσικές από δημοφιλείς του όπερες. Συγκεκριμένα θα ακουστούν η εισαγωγή από την όπερα La scala di seta, τα αποσπάσματα «Largo ad factorum», «Αh qual colpo», «Una voce poco fa»,  «Αll’ idea», «Overtura», «Dunque io son» και το φινάλε από τον Κουρέα της Σεβίλλης. Από την όπερα Tancredi, το ντουέτο «L’aura che intorno spiri» και από την όπερα Σταχτοπούτα τα αποσπάσματα «Si ritrovarla io giuro», «Naqui all’ affanno/ non piu mesta» και το ντουέτο «Un soave non so che». Τη συναυλία διευθύνει, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και ένας από τους ιδρυτές της Καμεράτα,  Αλέξανδρος Μυράτ.

Ο διακεκριμένος ελληνογάλλος σεφ Ζαν Λουί Καψαλάς εμπνέεται από τη μουσική του Ροσσίνι και δημιουργεί ένα μενού τριών πιάτων, τα οποία οι ακροατές θα μπορούν να απολαύσουν κατά τη διάρκεια των δύο διαλειμμάτων, με γεύσεις που φιλοδοξούν να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς: γαρίδες και λαβράκι μαριναρισμένο με λεμονοανθούς, ζουλιέν κολοκυθάκια με μελισσόχορτα, μέλι και μους γιαουρτιού προτείνει ως πρώτο πιάτο. Στήθος κοτόπουλο σχάρας με κρεμμυδάκια κομφί και σάλτσα από μπαλσάμικο και τζίντζερ συνοδευόμενο από πατατούλες φούρνου με πορτοκάλι και φοινόκιο περιλαμβάνει το κυρίως πιάτο, ενώ ως επιδόρπιο οι προσκεκλημένοι θα απολαύσουν πανακότα με μάνγκο και μους σοκολάτα.

Το μενού συνοδεύεται από ένα ποτήρι λευκό κρασί “Μέτρον άριστον”, χορηγία της ΟΙΝΟΠΟΙΙΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗ.

 

Οι συντελεστές

Η σοπράνο Μίνα Πολυχρόνου είναι κάτοχος διπλώματος μονωδίας από το Ωδείο Αθηνών, FLCM (Fellow του London College of Music), ανώτερων θεωρητικών (Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας). Με υποτροφία  του Ιδρύματος «Αλ. Ωνάσης» συνέχισε τις σπουδές της στο Μιλάνο (Καστελλάνι, Τσόνι) και στη Βιέννη (Γιούρινατς, Κοτρουμπάς). Έχει πρωταγωνιστήσει σε πολυάριθμες οπερατικές παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής όπως: Οι γάμοι του Φίγκαρο (Barbarina), Entfürung aus dem Serail (Blondchen), Δον Τζιοβάνι (Zerlina), Zauberflöte (Pamina), Κουρέας της Σεβίλης (Rosina), Μποέμ (Musetta), Gianni Schicchi (Nella), Αριάδνη στη Νάξο (Najade), Τραβιάτα (Violetta), Κάρμεν (Michaela) κ.ά. Ως σολίστ έχει συμπράξει με όλες σχεδόν τις μεγάλες ορχήστρες της Ελλάδας, τη Συμφωνική της Σόφιας, τους Mozarteum, τους I Solisti Veneti, τους Composers Ensemble. Έχει εμφανιστεί σε σπουδαίες αίθουσες της Ελλάδας (ΜΜΑ, ΜΜΘ, ΕΛΣ, Όπερα Θεσσαλονίκης, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Αρχαία Θέατρα των Δελφών, της Επιδαύρου και του Ηρωδείου) στο Semperoper της Δρέσδης, Royal Festival Hall του Λονδίνου, στο «Conservatorio Verdi» του Μιλάνου στη Μεγάλη Αίθουσα Φιλαρμονικής της Οδησσού, στο Μουσείο «Revoltella» της Τεργέστης, κ.ά. Διδάσκει στο Εθνικό Ωδείο καθώς και στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών.

Η μέτζο σοπράνο Άρτεμις Μπόγρη ξεκίνησε με μουσικές σπουδές στο πιάνο για να συνεχίσει με μαθήματα κλασσικού τραγουδιού στο Ωδείο Αthenaeum (τάξη Μαρίνας Κρίλοβιτς) από όπου απεφοίτησε με Άριστα Παμψηφεί, Α΄ Βραβείο, και χρυσό μετάλλιο. Παράλληλα έχει παρακολουθήσει σεμινάρια τραγουδιού της Δάφνης Ευαγγελάτου, της Jeannette Pilou και του Άρη Χριστοφέλλη, με τον οποίο συνεχίζει τη μελέτη ρεπερτορίου. Έχει συνεργαστεί στο πλαίσιο συναυλιών με την Πρότυπη Ορχήστρα Δωματίου Αθηνών, την Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ, το Ελληνικό  Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής και με την Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής  υπό τη διεύθυνση του Helmuth Rilling. Από το 2001 συμμετέχει σε παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώ από το 2009  έως το 2011 υπήρξε ενεργό μέλος του Όπερα Στούντιο. Έχει ερμηνεύσει του ρόλους του Συνθέτη (Αριάδνη στη Νάξο), της πρώτης κυρίας (Μαγικός αυλός), της Ροζίνα (Κουρέας της Σεβίλλης), της Αντζελίνα (Σταχτοπούτα) και της Bubikopf-κορίτσι (Αυτοκράτορας της Ατλαντίδος). Το Φεβρουάριο του 2010 εμφανίστηκε στην όπερα του Γιώργου Κουρουπού «Η σκηνή των θαυμάτων» τραγουδώντας το ρόλο της Τσιρίνας. Τελευταία συμμετείχε στην πρώτη παγκόσμια αναβίωση της όπερας του C.W. Gluck  Il trionfo di Clelia (Ο θρίαμβος της Κλέλιας)  στο ΜΜΑ  και στο Royal Opera House, ερμηνεύοντας το ρόλο του Mannio.

Ο τενόρος Αντώνης Κορωναίος, σπούδασε πιάνο (πτυχίο), θεωρητικά, μονωδία με τους Μαρίνα Κρίλοβιτς, Φραγκίσκο Βουτσίνο, Κώστα Πασχάλη (δίπλωμα). Συνέχισε σπουδές στην Ιταλία υπό τους Ρετζίνα Ρέσνικ, Ουίλλιαμ Ματτεούτσι. Από το 1994 πρωταγωνιστεί σε όπερες της ΕΛΣ (Κουρέας της Σεβίλλης, Άννα Μπολένα, Ιταλίδα στο Αλγέρι,  Σταχτοπούτα, Μαγικός αυλός, Ριγολέττο, Τραβιάτα, Ναμπούκο, Ελιξήριο του έρωτα, κ.ά.). Από το 1998 εμφανίζεται τακτικά στο εξωτερικό (Βιέννη, Βερολίνο, Μόναχο, Λωζάννη, Ζυρίχη, Γενεύη, Ρώμη, Φλωρεντία, Τρεβίζο, Κατάνια, Τόκιο, Γιοκοχάμα, Μόσχα, Αγ.Πετρούπολη, κ.ά.). Έχει λάβει το α’ βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό «Τζουζέππε ντι Στέφανο» (Τράπανι Σικελίας 2001) και βραβείο στο διαγωνισμό «European Union Opera» (1998). Υπήρξε μόνιμο στέλεχος της Γερμανικής  Όπερας Ρήνου (Ντύσσελντορφ 2002-2004), ενώ από το 2004 ανήκει στο δυναμικό της ΕΛΣ ως πρωταγωνιστής. Έχει ηχογραφήσει την Αναγέννηση του Μαρκόπουλου (1997- LYRA), την Ελένη του Μικρούτσικου (2001-ΕΜΙ), το Holy Moments (2003-WAVE MUSIC), το Ερωτόκριτος και Αρετή του Μαρκόπουλου (2003-UNIVERSAL) και Ορέστης του Χαίντελ (2004-MDG)

Ο βαρύτονος Χάρης Ανδριανός σπούδασε τραγούδι στο Ωδείο Athenaeum και με υποτροφία «Μαρία Κάλλας» συνέχισε τις σπουδές του σε Μιλάνο και Βαρκελώνη. Από το 1997 οπότε και ερμήνευσε το ρόλο του Παπαγκένο στον Μαγικό Αυλό του Μότσαρτ, έχει τραγουδήσει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε πολλές σημαντικές παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Κουρέας της Σεβίλης, Σταχτοπούτα, Ιταλίδα στο Αλγέρι, Ντον Πασκουάλε, Μποέμ, Αριάδνη στη Νάξο), του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και  Θεσσαλονίκης ( Γάμοι του Φίγκαρο, Μαγικός Αυλός, Τουραντότ ). Έχει συνεργαστεί ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και έχει δώσει ρεσιτάλ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Έχει επίσης εμφανιστεί στην Ιταλία (Μιλάνο, Τράπανι, Πίζα, Κόμο κ.α), την Γαλλία ( Βισσύ) και την Ιαπωνία (Τόκυο) και έχει ερμηνεύσει σε α’ εκτέλεση πολλά έργα σύγχρονων ελλήνων συνθετών, όπως του Μ. Θεοδωράκη, του Ν. Μαμαγκάκη, του Θ. Μικρούτσικου, του Γ. Κουρουπού κ.ά. Ήταν ο τραγουδιστής στους Όρνιθες του Θεάτρου Τέχνης (2008), ενώ υπήρξε μόνιμο στέλεχος της Όπερας της Βόννης το διάστημα 2008-2009. Έχει ακόμη συνεργαστεί  με την ‘Όπερα της Κολωνίας.

Ο σεφ

Ο σεφ της βραδιάς Ζαν – Λουί Καψαλάς γεννήθηκε το 1966 στο Σεντ Ετιέν– γονείς του ο Πίνδαρος και η Τζένιφερ Καψαλά. Σπούδασε την τέχνη του σεφ στην ονομαστή σχολή Rabelais της Λιόν και είχε τις πρώτες του μαγειρικές εμπειρίες στα λιονέζικα εστιατόρια 3 αστέρων Michelin «Pierre Orsi» και «Gervais». Στην Αθήνα ήρθε τα τέλη της δεκαετίας του ’80: άνοιξε στο Μαρούσι το «Au Cap Lyonnais», πέρασε από το «Penteliko» στην Κηφισιά, δούλεψε στο «Mare Nostrum», στην «Brasserie» και στο «Ballade» στο Νέο Ψυχικό και στην “Αίγλη” Ζαππείου. Υπήρξε Executive chef στην εταιρία «Platis Gastronomie», στο Κτήμα Λαζαρίδη και στην «Άρια Γεύσεων». Αυτή την περίοδο, έχει αναλάβει το “Δείπνο Σοφιστήριον”. Είναι παντρεμένος με την Caroline, καθηγήτρια Ιστορίας στην Ελληνογαλλική Σχολή Eugène Delacroix και έχει δύο κόρες, την Julie δεκαεννιά ετών και την Laetitia δεκαέξι ετών.

Η Οινοποιία  Παπαντώνη ιδρύθηκε το 1992. Διαθέτει ένα κτήμα έκτασης 70 στρεμμάτων και ένα Οινοποιείο μεγίστης δυναμικότητας 50.000 φιαλών ετησίως. Το οινοποιείο βρίσκεται στο Αργος. Το αμπέλι της Οινοποιίας  βρίσκεται στο Μαλανδρένι Αργολίδας, που νομοθετικά υπάγεται στη ζώνη ΠΟΠ  Νεμέας. Λόγω του ιδιαίτερου μικροκλίματος της περιοχής αποτελεί έναν άριστο συνδυασμό οικολογικού περιβάλλοντος και ποικιλίας αμπελιού, η οποία φέρει στη γενετική της σύνθεση αμπελοοινικά χαρακτηριστικά υψηλής ποιότητας. Το κρασί «ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ» της Οινοποιείας Παπαντώνη (Πελοποννησιακός λευκός ξηρός τοπικός Οίνος) παράγεται από Ροδίτη και Chardonnay (65% & 35% αντίστοιχα).