Το πρόγραμμα του κτηρίου της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη παρουσιάζει και αυτή τη χρονιά πολλές και ενδιαφέρουσες εκθέσεις. Συγκεκριμένα, διαμορφώνεται ως εξής:

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Thomas Chimes. Εν λευκώ

Διάρκεια έκθεσης: μέχρι 17/11/2013

Ο Thomas Chimes είναι ελληνοαμερικανός καλλιτέχνης δεύτερης γενιάς, ζωγράφος με ιδιαίτερο στίγμα και γραφή και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της γενιάς του στη Philadelphia των ΗΠΑ. Για τον λόγο αυτό το έγκριτο Philadelphia Museum of Art τον τίμησε το 2007 με μια μεγάλη αναδρομική, στην υλοποίηση της οποίας συνέβαλε και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Αν και ο καλλιτέχνης ξεκίνησε ως συνεχιστής της γνωστής σχολής «παραστατικών ζωγράφων της πόλης», η φήμη και η αναγνώρισή του οφείλεται κυρίως στην αναφορά του στη διανόηση και τα κινήματα του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Ειδικότερα η φιγούρα του Alfred Jarry, που ενσάρκωνε το μύθο του «καταραμένου» και σημάδεψε την αλλαγή του 20ου αιώνα, έγινε κατά μια έννοια η δεύτερη φύση του καλλιτέχνη.

Από το 1980 ξεκίνησε τη σπουδαιότερη, για τους περισσότερους, σειρά έργων του, τη σειρά των «λευκών έργων». Αυτή η σειρά βασίζεται στη χρήση κατ’ αποκλειστικότητα του λευκού και του μαύρου χρώματος, σπανίως αναμεμειγμένων με άλλα, ο επιμελής συνδυασμός των οποίων καταλήγει σε συνθέσεις σχεδόν μονοχρωματικές, σχεδόν «αχειροποίητα» ίχνη που αναπαριστούν συνήθως φιγούρες ή τοπία. Μικρότερα έργα της ίδιας σειράς πραγματεύονται οντολογικά προβλήματα, άλλοτε εύγλωττα, με τη χρήση αποσπασμάτων από τους προσωκρατικούς φιλοσόφους, και άλλοτε ερμητικά μέσα από ελλειπτικά σχήματα.

Η ατομική αυτή έκθεση παρουσιάσζει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό έναν μεγάλο ζωγράφο, υλοποιώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την επιθυμία του να εκθέσει στη χώρα καταγωγής του.

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη, το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου,  σε συνεργασία με την Locks Gallery (Philadelphia, US)

 

Ελληνικές Θάλασσες. Ένα φωτογραφικό ταξίδι μέσα στο χρόνο

Εγκαίνια : Τρίτη 8 Οκτωβρίου, ώρα 20.00

Διάρκεια έκθεσης: μέχρι 10/10/2013 – 5/1/2014

 

Στο πέρασμα των αιώνων η ελληνική θάλασσα άρρηκτα δεμένη με την ιστορία του τόπου και με τη ζωή των κατοίκων του δεν έπαψε να εμπνέει ποιητές και καλλιτέχνες. Μετά την εφεύρεση της φωτογραφίας στα μισά περίπου του 19ου αιώνα και ως σήμερα, στις ζωγραφικές αναπαραστάσεις του ελληνικού θαλασσινού τοπίου προστέθηκαν αναρίθμητες φωτογραφικές εικόνες του ίδιου θέματος.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 350 περίπου φωτογραφίες χωρισμένες σε 5 χρονολογικές ενότητες: δεύτερο μισό του 19ου αιώνα – οι πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, μεσοπόλεμος – μεταπολεμική περίοδος – εποχή της μεταπολίτευσης έως σήμερα. Η επιλογή τους πραγματοποιήθηκε από την Φανή Κωνσταντίνου και την Αλίκη Τσίργιαλου (επιμελήτριες του Φωτογραφικού Αρχείου Μουσείου Μπενάκη), καθώς και από τον Κωστή Αντωνιάδη (καθηγητή φωτογραφίας στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του T.E.I. Aθήνας) μετά από συστηματική αναδίφηση σε αρχεία και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Κριτήριο αξιολόγησης κάθε επιλεγμένου θέματος υπήρξε αφενός το καθαρά φωτογραφικό του ενδιαφέρον σε σχέση με την εξέλιξη του μέσου και τη διαδοχή των καλλιτεχνικών ρευμάτων στην πορεία της φωτογραφίας, αφετέρου η αντιπροσωπευτική του θέση μέσα στο ιστορικό, ιδεολογικό και αισθητικό πνεύμα της εποχής του. Αν και η θεματογραφία των εικόνων δεν καθόρισε από μόνη της την επιλογή τους, εντούτοις μέσα από το πλούσιο οπτικό θησαυρό που συγκεντρώθηκε ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη σχέση των ανθρώπων με τη θάλασσα, τον τρόπο ζωής στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές, την ανάπτυξη της ναυσιπλοΐας καθώς και τον περίπλου των ελληνικών νησιών από τους πρώτους περιηγητές έως τον μαζικό τουρισμό.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνάντησης των Επιμελητών Φωτογραφικών Συλλογών και Μουσείων, γνωστή ως Oracle.

Επιμέλεια έκθεσης: Αλίκη Τσίργιαλου, Φανή Κωνσταντίνου, Κωστής Αντωνιάδης

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη

ArtUP! HOME/S

Εγκαίνια : Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, ώρα 20.00

Διάρκεια έκθεσης: μέχρι 12/10/2013 – 17/11/2013

Το πρότζεκτ ArtUP! συνεργάζεται με καλλιτέχνες και επιμελητές από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Τουρκία με στόχο να δημιουργήσει τοπικές και διαδικτυακές εκθέσεις.

Το ArtUP! διερευνά τις καλλιτεχνικές σκηνές της media art σε αυτές τις χώρες έτσι ώστε να εξετάσει τοπικά και διεθνή ζητήματα, να ενδυναμώσει τους πολιτιστικούς δεσμούς, καθώς και να δώσει το έναυσμα για νέες συνεργασίες μεταξύ καλλιτεχνών, επιμελητών και κοινού.

Μετά την έκθεση Γειτονιά Χ.0 (2012) στην Άγκυρα και μετά από μια σειρά εκθέσεων με τίτλο PARABOLE (2013) σε διάφορες πόλεις της Βουλγαρίας, το ArtUP! παρουσιάζει την επόμενη έκθεση με τον τίτλο Home/s σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη.

Η έκθεση αυτή επιχειρεί να εξετάσει την έννοια του «σπιτιού» στην εποχή της συνεχούς συνδεσιμότητας και να σχολιάσει τις πιθανές μετατοπίσεις και τροποποιήσεις του.

Επιδιώκει να παρουσιάσει πιθανές απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Πού βρίσκεται το σπίτι μας σήμερα; Ποιες είναι οι συνήθειες που μας συνδέουν με αυτό; Πώς αντιλαμβανόμαστε τις συνήθειες μας μέσα από την τεχνολογία; Με ποιόν τρόπο αλλάζουν; Και πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς τους; αλλά και να προκαλέσει μία συζήτηση γύρω από τους διαφορετικούς τρόπους που μπορεί να αισθανόμαστε το «σπίτι μας» στη δικτυωμένη εποχή.

Ο επαναπροσδιορισμός αυτός της έννοιας του σπιτιού θα επιχειρηθεί μέσα από την παρουσίαση διαφορετικών καλλιτεχνικών έργων και δημιουργικών πρακτικών από τις τρεις συμμετέχουσες χώρες, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Επιμέλεια: Δάφνη Δραγώνα και Κατερίνα Γκουτζιούλη

Διοργάνωση: Goethe Institut-Athen σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη

Γιάννης Τσαρούχης. Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας. Μέρος Ι

(1910-1940)».

Εγκαίνια : Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, ώρα 20.00

Διάρκεια έκθεσης: μέχρι 17/10/2013 – 27/7/2014

Η έκθεση παρουσιάζει την ιστορία της ζωγραφικής του Γιάννη Τσαρούχη μέσα από χρονολογικές ενότητες, αναπλάθοντας το περιβάλλον που έζησε και τις επιρροές που δέχθηκε από αυτό σε όλη του την καλλιτεχνική πορεία.

Η θεματική «Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας» θα παρουσιαστεί σε δύο μέρη, το καθένα από τα οποία θα διαρκέσει ένα χρόνο.

Ο επισκέπτης ξεκινώντας από τα χρόνια της παιδικής ηλικίας του Γιάννη Τσαρούχη στον Πειραιά, την Αθήνα και την Κηφισιά θα περιδιαβεί μέσα από τα έργα του καλλιτέχνη την εποχή του, τα ακούσματα του, τις γνωριμίες τους, τις συναναστροφές του, τους συνεργάτες τους, τους δασκάλους του. Θα συναντήσει πρόσωπα όπως ο Φώτης Κόντογλου, ο Κωνσταντίνος Παρθένης ο Δημήτρης Πικιώνης, ο Νίκος Βέλμος, η Αγγελική Χατζημιχάλη, η Εύα Πάλμερ-Σικελιανού, η Έλλη Παπαδημητρίου, ο Teriade και πολλούς άλλους σε μία περιήγηση που θα συμπληρώνεται με φωτογραφικό υλικό, κείμενα και συνεντεύξεις του ιδίου, καθώς και με οπτικοακουστικό υλικό από το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Βερνίκου «Σπουδή για ένα πορτρέτο».

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των θεματικών παρουσιάσεων του υλικού της συλλογής του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη, το οποίο φιλοξενείται από το Μουσείο Μπενάκη από τον Νοέμβριο του 2012 στο κτήριο της οδού Πειραιώς.

Επιμέλεια έκθεσης: Νίκη Γρυπάρη

Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός: Λίλη Πεζανού

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη, Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη

Αναζητήσεις στην ύλη. Κικί Περιβολάρη-«Κόκκινες Πόλεις»

Παρουσίαση έργων της Κικίς Περιβολάρη στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη

Εγκαίνια: Κυριακή 20 Οκτωβρίου, ώρα: 12.30

Διάρκεια: 20/10/2013 – 17/11/2013

Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη φιλοξενεί την έκθεση της Κικίς Περιβολάρη με τίτλο «Κόκκινες Πόλεις» στο πλαίσιο του κύκλου εκθέσεων «ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΛΗ». Οι εκθέσεις αυτές οργανώνονται και φιλοξενούνται στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, με στόχο την παρουσίαση και την ανάδειξη καλλιτεχνών από τον χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών και του design.

Η Κικί Περιβολάρη εξελίσσει τεχνικές γύρω από το χαρτί. Το χαρτί, αν και εύφθαρτο υλικό μετασχηματίζει την ενέργεια ενός ζωντανού οργανισμού σε αντικείμενο. Η ενότητα των έργων της «Κόκκινες Πόλεις», παρουσιάζει αυτήν τη μοναδική σχέση-χρήση του αντικειμένου με τον δημιουργό του.

Οι «Κόκκινες πόλεις», συναρμολογούν έναν «άλλο κόσμο». Έναν κόσμο κυριολεκτικά κρεμασμένο στο καρότσι του super market που γίνεται προέκταση των χεριών μας.

Η Κικί Περιβολάρη σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνα. Συνέχισε τις σπουδές της για τέσσερσ χρόνια στο Τμήμα Γλυπτικής της ΑΣΚΤ. Ταξίδεψε σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, Ασίας και Ευρώπης. Ζεί και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει συνεργαστεί με πολλές αίθουσες τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πωλητήρια Μουσείων και άλλους χώρους πολιτισμού. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.

Διοργάνωση: Πωλητήριο Μουσείου Μπενάκη

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Φιλανθρωπική συναυλία με τραγούδια από τη μεγάλη οθόνη.

Με την σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, συνοδευόμενη από το κουαρτέτο Plaza ensemble.

Μια βραδιά που θα μας θυμίσει τα τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε από τον κινηματογράφο και νοσταλγούμε. Η Σόνια Θεοδωρίδου η οποία προσφέρθηκε να τραγουδήσει αφιλοκερδώς, αποτελεί εγγύηση της υψηλής ποιότητας της συναυλίας.

Όλα τα έσοδα θα διατεθούν στην ενίσχυση σχολείων που υποστηρίζει η «Panos&Cressida4Life» από το 2012, στο Κερατσίνι, στο Πέραμα, στην Δραπετσώνα και στο Μενίδι.

Ώρα: 20.00

Χώρος: αμφιθέατρο

Τιμή εισιτηρίου: 18 €

Διοργάνωση: Η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Πάνος & Χρυσηίδα-Βοήθεια στα παιδιά» / «Panos&Cressida4Life»

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Εργαστήριο “Undoing Monuments: A Living Working Room” των Τζένη Μαρκέτου & Μάρθα Γιαννακοπούλου

Το “Undoing Monuments: A Living Working Room”, 2013 είναι ένα συμμετοχικό εγχείρημα της Τζένης Μαρκέτου (καλλιτέχνις) το οποίο οργανώνει σε συνεργασία με την Μάρθα Γιαννακοπούλου (αρχιτέκτων) ειδικά για την έκθεση Home/s στο Μουσείο Μπενάκη, και διερευνά τα ίχνη της βίας όπως είναι πια έκδηλα στον αστικό χώρο, σε δημόσια κτήρια, σε μπρούντζινα αγάλματα, σε πάρκα και μνημεία που φθείρονται και καταρρέουν.

Στόχος του εργαστηρίου είναι η ανταλλαγή γνώσης, εμπειριών και δεξιοτήτων και η προσπάθεια μιας νέας προσέγγισης της βίας από ανθρωπολογικής, κοινωνικής και ακτιβιστικής πλευράς. Τι μπορεί να προκύψει όταν καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, ανθρωπολόγοι, κοινωνιολόγοι και πολεοδόμοι συναντηθούν για να φανταστούν νέους τρόπους για νέες πιθανές χρήσεις των κακοποιημένων μνημείων; Μπορούν αυτά να μεταμορφωθούν σε εφήμερες κατασκευές και δομές, πραγματικές ή εικονικές; Τι μπορεί να προσφέρει μια τέτοια παρέμβαση στο αστικό περιβάλλον στην τρέχουσα περίοδο για την Ελλάδα;  Το εργαστήριο αυτό είναι μια ιδιαίτερη ευκαιρία συνεργασίας με καλλιτέχνες που έχουν δραστηριοποιηθεί διεθνώς με έργα και εγχειρήματα που προσεγγίζουν την τέχνη ως μέσο κοινωνικής αλλαγής.

Σημείωση: Ο αριθμός συμμετεχόντων στο εργαστήριο είναι περιορισμένος.

Ώρες: 17.00-21.00

Χώρος: αμφιθέατρο

Ελεύθερη είσοδος

Διοργάνωση: Goethe-Institut Athen σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Προβολή της ταινίας «Μάρκος Δεληβοριάς. Τα πολλά πρόσωπα ενός αποτυχημένου τραγουδοποιού».

Η ταινία του Θωμά Κατσικαδάκου μέσα σε 45 λεπτά μας συστήνει τον καλλιτέχνη, Μάρκο Δεληβοριά, επιτρέποντάς μας να βγάλουμε κάποια πρώτα συμπεράσματα για αυτόν. Ο Μάρκος Δεληβοριάς είναι ένας τραγουδοποιός που έχει κυκλοφορήσει οκτώ άλμπουμς, χωρίς να έχει καταφέρει να γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό, κατά συνέπεια ο τίτλος της ταινίας, ”Τα Πολλά Πρόσωπα ενός Αποτυχημένου Τραγουδοποιού”, μοιάζει να περιγράφει μια πραγματικότητα.

Πριν την προβολή ο Μάρκος Δεληβοριάς θα παρουσιάσει ζωντανά κάποια από τα τραγούδια του.

Ώρα: 20.30

Χώρος: αμφιθέατρο

Τιμή εισιτηρίου: € 7

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Ημερίδα «Το Εκπαιδευτικό Μουσείο. Καινοτομίες και Τεχνολογίες που μεταμορφώνουν τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα των Μουσείων».

Στο τρίτο ετήσιο συνέδριο πάνω στις πρακτικές διοίκησης μουσείων, επιμελητές και διοικητικό προσωπικό μουσείων και πολιτιστικών οργανισμών, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες θα συναντηθούν για να συζητήσουν τις νέες εξελίξεις στον χώρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική. Το συνέδριο θα εστιάσει, μεταξύ άλλων, και στη χρήση εργαλείων όπως το Facebook, το Twitter, το Pinterest, και το Kickstarter για να προσελκύσουν τα μουσεία μεγαλύτερο κοινό, να ερμηνεύσουν τις συλλογές τους, ακόμη και να χρηματοδοτήσουν τις εκθέσεις τους.

Ώρα Προσέλευσης-εγγραφές: 08:30-09:30

Ώρα Έναρξης : 10:00

Χώρος: αμφιθέατρο

Ελεύθερη είσοδος

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη, Πρεσβεία Η.Π.Α., Βρετανικό Συμβούλιο

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Συνάντηση του Φωτογραφικού Κύκλου

Ώρα Προσέλευσης: 18:30, Ώρα Έναρξης: 19:30

Χώρος: αμφιθέατρο

Παρουσίαση στο κοινό των σεμιναρίων του έτους

Εισηγητής: Πλάτων Ριβέλλης

Διοργάνωση: Φωτογραφικός Κύκλος, Μουσείο Μπενάκη

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Open Coffee: Συνάντηση νέων επιχειρηματιών

Ώρα Προσέλευσης: 17:30, Ώρα Έναρξης Ομιλιών: 19:00

Χώρος: αμφιθέατρο

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Συνάντηση του Φωτογραφικού Κύκλου

Ώρα Προσέλευσης: 18:30, Ώρα Έναρξης: 19:30

Χώρος: αμφιθέατρο

Παρουσίαση της δουλειάς των φωτογράφων του Κύκλου:

Εύης Μπόικου, Ηλία Νόκα, Φανής Τσακιρίδου, Ειρήνης Κορινθίου, Ιάκωβου Ζαννετή.

Εισηγητής: Πλάτων Ριβέλλης

Διοργάνωση: Φωτογραφικός Κύκλος, Μουσείο Μπενάκη