Η Μικρή Πόρτα, η ιστορική παιδική σκηνή κλείνει τα 40 της χρόνια και το γιορτάζει με μια εξίσου ιστορική παράσταση, τον «Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου.

Η ιδέα της παράστασης 

Φέτος που η Μικρή Πόρτα συμπληρώνει και γιορτάζει τα σαράντα της χρόνια σκεφτήκαμε ότι θα ήταν μια εξαιρετική ιδέα να προτείνουμε, σε ταλαντούχους καλλιτέχνες της πολύ νεότερης γενιάς, να ανεβάσουν με τον δικό τους τρόπο τον Οδυσσεβάχ, της Ξένιας Καλογεροπούλου.

Ο Οδυσσεβάχ υπήρξε ορόσημο στη ιστορία της Μικρής Πόρτας. Με το ανέβασμά του, το 1981, τάραξε τα νερά του θεάτρου για παιδιά στη χώρα μας αλλά αποτέλεσε συγχρόνως και την αρχή μιας νέας πορείας για τον ίδιο το θίασο, μιας πορείας που συνεχίζεται ως σήμερα. Μπορούμε να πούμε ότι το έργο θεωρείται πια  σχεδόν «κλασικό» στο είδος του γι αυτό και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να το ξαναδούμε μέσα από τα μάτια της σημερινής γενιάς.

Ο Οδυσσεβάχ έχει μεταφραστεί σε 8 γλώσσες, έχει παρουσιαστεί  από αρκετούς ξένους θιάσους, αλλά και από 10 ελληνικά ΔΗΠΕΘΕ. Παράλληλα παρουσιαζόταν και παρουσιάζεται ακόμα σε σχολικές παραστάσεις από Γυμνάσια, Λύκεια, Δημοτικά σχολεία, ακόμη και Νηπιαγωγεία. Κι αυτό γιατί έχει αποδειχθεί ότι γοητεύει θεατές κάθε ηλικίας.

Το έργο έχει αντλήσει στοιχεία από την Οδύσσεια, τον Σεβάχ τον Θαλασσινό και διάφορα γνωστά και άγνωστα παραμύθια.

Βασικό του θέμα είναι η νοσταλγία για την πατρίδα, καθώς και η θέληση και η επιμονή να κατακτάς τους στόχους σου μένοντας πιστός σ’ αυτό που πιστεύεις, ξεπερνώντας κινδύνους και πειρασμούς.

Η Μικρή Πόρτα ανέθεσε τη σκηνοθεσία της καινούριας παράστασης στον Δημήτρη Καραντζά, έναν νεότατο ταλαντούχο σκηνοθέτη που βλέπει το έργομε την προσωπική του, σύγχρονη ματιά και θα το παρουσιάσει ολόφρεσκοκαι ανανεωμένο:

Εφτά ηθοποιοί-αφηγητές, αλλάζοντας συνεχώς ρόλους, αναλαμβάνουν να επινοήσουν και να εξιστορήσουν τα πάθη του Οδυσσεβάχ και των συντρόφων του. Σε μια μεγάλη εξέδρα που διαρκώς μεταμορφώνεται βλέπουμε να ξεπηδούν αιφνίδια νησιά, καράβια, δέντρα, γοργόνες, τέρατα και ζώα. Ανάμεσα στην εξέδρα και το κοινό ένας  παραμυθάς – σαν επόπτης, συγγραφέας – παρεμβαίνει στην αφήγηση, είτε λεκτικά είτε μουσικά, και άλλοτε την προωθεί, άλλοτε γίνεται ο έκπληκτος θεατής της.

Το μόνο στοιχείο που διατηρείται και σε αυτή την παράσταση είναι τα πασίγνωστα τραγούδια του Διονύση Σαββόπουλου.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια θα είναι της Ιωάννας Τσάμη, η κίνηση της Ζωής Χατζηαντωνίου, η μουσική διδασκαλία θα είναι της Νικολέτας Χατζοπούλου που θα επεξεργαστεί και τα μοτίβα των τραγουδιών του Δ. Σαββόπουλου για να δημιουργήσει μουσικές γέφυρες.

Οι φωτισμοί θα είναι Αλέκου Αναστασίου.

Ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Βουδούρης Γιάννης Κλίνης, Θύμιος Κούκιος, Μιχάλης Μαθιουδάκης, Σωκράτης Πατσίκας, Ελίνα Ρίζου και Γιώργος Χρυσοστόμου