Η  Ελληνική Εταιρία ΗΕΓραφίας και Κλινικής Νευροφυσιολογίας παρουσιάζει μια θεατρική παράσταση για τον ύπνο με τίτλο “Τι θα γίνει; Θα κοιμηθούμε απόψε;“, στο Θέατρο Olvio.

Η παράσταση παρουσιάσηκε για πρώτη φορά την Κυριακή 27 Οκτωμβρίου σε Σεμινάριο Κλινικής Νευροφυσιολογίας στη Χαλκιδική

Λίγα λόγια για το θεατρικό έργο

Το ΣΩΜΑ (έφηβη κοπέλα) δεν έχει κοιμηθεί αρκετά εδώ και τρεις μέρες. Σήμερα αποφασίζει να πάει σε πάρτυ για να διασκεδάσει. Στον εγκέφαλο έχει σημάνει συναγερμός. Ο ΘΑΛΑΜΟΣ και ο ΥΠΟΘΑΛΑΜΟΣ (περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τον ύπνο) είναι σε απόγνωση! Καταφεύγουν σε ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς προκειμένου να βάλουν το ΣΩΜΑ για ύπνο. Παρακολουθούμε, στην αρχή της παράστασης, τη γεμάτη χιούμορ και ανατροπές προσπάθειά τους να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν μεταξύ τους ώστε να ενεργοποιήσουν το μηχανισμό του ύπνου. Μες στην πλοκή του έργου ξεδιπλώνονται οι ίντρικες, οι έρωτες και οι συγκρούσεις τους με τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου αφού ο καθένας από αυτούς κάνει…του κεφαλιού του! Κάθε νευροδιαβιβαστής έχει ξεχωριστή “προσωπικότητα” και συμμετοχή στην εναγώνια προσπάθειά τους να κοιμίσουν το ΣΩΜΑ. Δυστυχώς δεν είναι όλοι σύμμαχοί τους στον μηχανισμό ύπνου.

Ο ΘΑΛΑΜΟΣ και ο ΥΠΟΘΑΛΑΜΟΣ πρέπει, λοιπόν, να καταστρώσουν και να εφαρμόσουν ένα έξυπνο σχέδιο ώστε με τη βοήθεια των “φίλων του ΥΠΝΟΥ”  να καταπολεμήσουν τους “φίλους της ΕΓΡΗΓΟΡΣΗΣ”.

Όταν επιτέλους καταφέρνουν να πάει το ΣΩΜΑ , τελικά, για ύπνο δε τελειώνουν τα βάσανά τους. Πρέπει, σε κάθε στάδιο του ύπνου, να φροντίσουν ώστε όλα να πάνε…ρολόι. Όση ώρα το ΣΩΜΑ κοιμάται συμβαίνουν διάφορα απρόοπτα, τα οποία καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν μέσα από μια σειρά κωμικοτραγικών καταστάσεων, ώσπου στο τέλος, εξαντλημένοι πια, μπορούν να απολαύσουν, μαζί με τους θεατές, ένα όμορφο…όνειρο!

Ο σκηνικός χώρος αντιπροσωπεύει ένα “Κέντρο Επιχειρήσεων” του εγκεφάλου με  την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και πολύ μεγάλη οθόνη προβολής.

Συντελεστές

Συγγραφή έργου:

ΠΕΤΡΟΣ ΑΛΑΤΖΑΣ (ΗΘΟΠΟΙΟΣ – ΧΗΜΙΚΟΣ)

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΠΟΝΑΚΗΣ (ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ – ΥΠΝΟΛΟΓΟΣ, ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΕΚΠΑ)

Σκηνοθεσία: ΠΕΤΡΟΣ ΑΛΑΤΖΑΣ

Κινησιολογική επιμέλεια και Χορογραφίες: ΕΛΙΝΑ ΛΟΓΑΡΙΔΟΥ

Σχεδιασμός ήχων: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΡΑΒΑΡΙΩΤΗΣ

Σκηνικά & Κοστούμια: ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΙΑΚΟΥΡΑ

Σχεδιασμός φωτισμών: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΘΑΝΑΣΟΥΛΑ

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:

ΠΕΤΡΟΣ ΑΛΑΤΖΑΣ (Υποθάλαμος)

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ (Θάλαμος)

ΛΙΑ ΤΣΑΝΑ (Σώμα)

Σε προβολή βίντεο κατά τη διάρκεια της παράστασης ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:

ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ: ΟΥΡΑΝΙΑ ΦΟΥΡΛΑΝΟΥ

ΙΣΤΑΜΙΝΗ: ΕΛΕΝΑ ΑΡΒΑΝΙTΗ

ΟΡΕΞΙΝΗ: ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

ΝΤΟΠΑΜΙΝΗ: ΦΑΝΗ ΓΕΜΤΟΥ

ΑΚΕΤΥΛΟΧΟΛΙΝΗ: ΛΟΥΚΙΑ ΜΙΧΑΛΑ

ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ: ΕΛΙΝΑ ΛΟΓΑΡΙΔΟΥ

GABA: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΙΩΤΙΝΗ

ΜΕΛΑΤΟΝΙΝΗ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΚΑΣΗ

ΑΔΕΝΟΣΙΝΗ: ΣΟΦΙΑ ΑΓΓΕΛΗ

ΑΝΙΩΝ ΔΙΚΤΥΩΤΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: ΑΓΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΦΙΛΕΣ του ΣΩΜΑΤΟΣ: ΔΑΝΑΗ ΑΓΓΕΛΑΤΟΥ, ΕΛΕΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΑΘΗΝΑ ΝΙΑΒΗ

Κινηματογραφήσεις: KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΡΕΠΗΣ – ΘΑΝΟΣ ΚΕΡΜΙΤΣΗΣ

Μοντάζ: ΑΡΤΕΜΙΣ ΑNΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Σκοπός και στόχος της παράστασης

Η παράσταση με χιούμορ, σαφήνεια και επιστημονική εγκυρότητα δίνει στους θεατές να καταλάβουν τους μηχανισμούς του ανθρώπινου σώματος που προάγουν και αναστέλλουν τον ύπνο. Επίσης, παρουσιάζει αναλυτικά όλα τα στάδια του ύπνου και τη σημασία τους για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και την υγεία του.

Ειδικά για τους έφηβους θεατές και μαθητές επισημαίνεται η σημασία του ύπνου για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, τη μνήμη και τη μάθηση.

Μετά από κάθε παράσταση για τα σχολεία, ειδικευμένος επιστήμονας κάνει συζήτηση με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για τον ύπνο και διανέμεται ενημερωτικό φυλλάδιο, το οποίο  επιμελήθηκε η Ελληνική Εταιρία ΗΕΓφίας και Κλινικής Νευρολογίας, ώστε να τους δίνεται η ευκαιρία για περαιτέρω μελέτη του μηχανισμού και της αξίας του.

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ενθαρύνονται οι μαθητές, από όλη την Ελλάδα, να αποστείλουν στην Ελληνική Εταιρία ΗΕΓφίας και Κλινικής Νευρολογίας υλικό (απορίες, σκίτσα, κείμενα, κατασκευές κλπ) που εμπνεύστηκαν από την παράσταση σε σχέση με τον ύπνο. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των επιστημόνων και των μαθητών ώστε να ενθαρύνεται η δημιουργικότητα των εφήβων και να εμπλουτίζεται διαρκώς η ενημέρωσή τους πάνω σε θέματα  που αφορούν τον ύπνο και την υγεία τους.

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς θα βραβευθούν οι καλύτερες καλλιτεχνικές προτάσεις των μαθητών και θα διοργανωθεί αντίστοιχη ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ έκθεση.