Το Moυσείο Κυκλαδικής Τέχνης, όπως είχε ανακοινώσει, προσφέρει μέρος των εσόδων της έκθεσης «Ai Weiwei at Cycladic» στις ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) και ΜΕΤΑδραση.

Ειδικότερα, το ποσό που θα διατεθεί στις δύο ΜΚΟ ανέρχεται στa 36.664,46 ευρώ (18.332,23 ευρώ έκαστη) με σκοπό την ενίσχυση του πολύτιμου έργου τους για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, κα Σάντρα Μαρινοπούλου:

“To καλοκαίρι του 2015, πριν ξεσπάσει η προσφυγική κρίση στο Αιγαίο, ξεκινήσαμε τις συζητήσεις με τον Ai Weiwei για μια έκθεση στο Μουσείο που θα έκανε το έργο του γνωστό στο ελληνικό κοινό. Τα Χριστούγεννα του 2015 προτείναμε στον Ai Weiwei να επισκεφθεί το νησί της Λέσβου όπου βίωσε από κοντά την οδυνηρή κατάσταση των προσφύγων και εμπνεύστηκε τη συγκεκριμένη ενότητα στην έκθεση “Ai Weiwei at Cycladic”. Τότε ήταν που το Μουσείο αποφάσισε να προσφέρει μέρος των εσόδων του στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και στη ΜΕΤΑδραση. Οι δύο συγκεκριμένες ΜΚΟ επιλέχθηκαν με πολύ αυστηρά κριτήρια, προκειμένου να συνεχίσουν να προσφέρουν πολύτιμο έργο στους ανθρώπους που, ακόμη και σήμερα ένα χρόνο μετά, δοκιμάζονται στη χώρα μας.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης πραγματοποιεί για πρώτη φορά μια τέτοια κίνηση προσφοράς και αλληλεγγύης, παρόλο που δεν λαμβάνει καμία επιχορήγηση και επιβιώνει μόνο από δικά του έσοδα. Ήταν ωστόσο το ελάχιστον που μπορούσαμε να κάνουμε για τους συνανθρώπους μας, με την πεποίθηση ότι η Τέχνη δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ανάγκη. “

Όπως δήλωσε o Πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα κ. Χρήστος Χρήστου:

«Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια τόσο στον καλλιτέχνη και ακτιβιστή Ai Weiwei όσο και στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για την εξαιρετικά επίκαιρη έκθεση που παρουσίασαν. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συναντήσαμε τον Ai Weiwei στη Λέσβο και την Ειδομένη, όπου είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε αμφότεροι τον τρόπο με τον οποίο κάθε πλευρά προσεγγίζει το ίδιο θέμα. Τον Απρίλιο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιθάλψαμε εκατοντάδες πρόσφυγες – θύματα της αστυνομικής βίας στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Μόλις έναν μήνα αργότερα, είδαμε αυτά τα δακρυγόνα που προκάλεσαν τόσο πόνο στους ασθενείς μας, να τοποθετούνται στις προθήκες του Μουσείου και να συνδιαλέγονται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, μεταφέροντας ένα άκρως συγκινητικό και πανανθρώπινο μήνυμα.  Για εμάς, η συγκεκριμένη έκθεση αποδεικνύει ότι η Τέχνη μπορεί να γίνει περισσότερο επίκαιρη από ποτέ και να λάβει σαφή θέση απέναντι στα μεγάλα ζητήματα των καιρών μας. Με τα χρήματα που ευγενικά μας προσφέρθηκαν από τα έσοδα της έκθεσης, μετά από πρωτοβουλία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του ίδιου του καλλιτέχνη, θα ενισχύσουμε τις δράσεις μας για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα μέσα στο 2017, ολοκληρώνοντας τον πολύ σημαντικό αυτό κύκλο αλληλεγγύης.»
 

Όπως αναφέρει η Πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης, κα Λώρα Παππά:

«Η πρωτοβουλία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης να συνδυάσει ένα τόσο σημαντικό πολιτιστικό γεγονός με την στήριξη του έργου της ΜΕΤΑδρασης μας τιμά και μας συγκινεί. Τα κοινωνικά μηνύματα του Ai Weiwei, μέσω της έκθεσης αυτής, συνέβαλλαν στην έμπρακτη αλληλεγγύη.

Ο παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης διέθεσε το χρόνο του για να βρεθεί στη Λέσβο και να καταγράψει μια κατάσταση, την οποία βιώνουν και οι ομάδες της ΜΕΤΑδρασης εδώ και πέντε χρόνια που βρίσκονται στο πεδίο, παρέχοντας ζωτικής σημασίας υπηρεσίες διερμηνείας, νομικής συνδρομής και προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών που φτάνουν μόνα τους στην Ελλάδα. Η ΜΕΤΑδραση έχει στηρίξει μέχρι σήμερα περισσότερα από 5.000 παιδιά, παρόλα αυτά, εδώ και οκτώ μήνες, 1.200 ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται ακόμη εκτός δομών φιλοξενίας, εκτεθειμένα στα κυκλώματα διακινητών και εμπορίας ανθρώπων.

Ευχαριστούμε θερμά το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης που με την ευγενική του χορηγία θα συνδράμει στην ενίσχυση του πλέγματος προστασίας που έχει δημιουργήσει  ΜΕΤΑδραση για τα ασυνόδευτα παιδιά: Συνοδείες από ακατάλληλες συνθήκες (κρατητήρια, καταυλισμούς κ.τλ.) προς κατάλληλες δομές φιλοξενίας, Φιλοξενία σε Οικογένειες, Δίκτυο Επιτροπείας, Μεταβατικές Δομές Φιλοξενίας.»

Διαβάστε επίσης:

Ai Weiwei at Cycladic: έκθεση του Ai Weiwei στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης