Πιστό στο ραντεβού του με σημαντικές προσωπικότητες, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να παρακολουθήσει τη διάλεξη ενός διεθνώς καταξιωμένου Ισπανού αρχιτέκτονα τοπίου, Fernando Caruncho. Η ιδιαίτερη αυτή συνάντηση με πρωταγωνιστή τον Φερνάντο Καρούντσο (Fernando Caruncho) θα πραγματοποιηθεί στις 21 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής. Ο 53χρονος αρχιτέκτονας τοπίου θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Από τη γραμμή στο τοπίο».

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Megaron Plus σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ). Τη διάλεξη θα προλογίσουν ο Αντιπρόεδρος του ΚΙΚΠΕ Μάνος Δημητρακόπουλος και ο αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης.

Ο Φερνάντο Καρούντσο γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1958. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Autonoma της Μαδρίτης. Μέσα από τις σπουδές του ήρθε σε επαφή με τους κήπους και ανακάλυψε προς μεγάλη του έκπληξη και ενθουσιασμό ότι οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τους κήπους ως τόπους συνάντησης και ακαδημίες. Ανακάλυψε την ιδέα του κήπου ως ενός τόπου όπου συναντώνται υλικοί και πνευματικοί κόσμοι και όπου η επαφή με τη φύση μπορεί να δώσει τροφή και στην ψυχή και στο σώμα. Έτσι, στράφηκε στην αρχιτεκτονική τοπίου σπουδάζοντας στη σχολή Castillo de Batres.

Σε ηλικία μόλις 21 ετών, ο Φερνάντο Καρούντσο έγινε διάσημος όταν ο πρώτος του κήπος, τον οποίο του είχε αναθέσει ο θείος του, δημοσιεύτηκε στη γαλλική Vogue. Ο κήπος ήταν εμπνευσμένος από την Ιαπωνία και συνόδευε ένα σπίτι σχεδιασμένο από τον μοντερνιστή αρχιτέκτονα Richard Neutra. Από τότε, το αρχιτεκτονικό του γραφείο Fernando Caruncho and Associates έχει αναλάβει πλειάδα ιδιωτικών και δημόσιων κήπων, μεταξύ των οποίων η La Terraza de los Laureles στον Βοτανικό Κήπο της Μαδρίτης.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Φερνάντο Καρούντσο δούλευε αποκλειστικά στην Ισπανία, όμως εδώ και πάνω από μια δεκαετία έχει περάσει τα σύνορα της πατρίδας του αναλαμβάνοντας έργα στις ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ιαπωνία, την Ελλάδα και αλλού. Ο ίδιος επιλέγει τις δουλειές του πολύ προσεκτικά. «Τα περισσότερα έργα μου χρειάζονται τρία με πέντε χρόνια για να ολοκληρωθούν. Αυτό σημαίνει μια μακρά, στενή σχέση με τους πελάτες. Το σημαντικότερο, λοιπόν, είναι η εμπιστοσύνη».
Έργα του Φερνάντο Καρούντσο δημοσιεύονται σε πολλά βιβλία και περιοδικά σε όλο τον κόσμο.

Το 2000 εκδόθηκε στη Νέα Υόρκη από τις εκδόσεις Monacelli Press η μονογραφία του Mirrors of Paradise. Σε αυτήν, ο Dan Kiley (1912-2004), ο διάσημος Αμερικανός αρχιτέκτονας τοπίου έγραφε: «Ο σχεδιασμός τοπίου δεν πρέπει να είναι μια επιφανειακή αναδιάταξη των φυσικών στοιχείων μόνο για την ευχαρίστηση του ματιού. Υπάρχει μια μεγαλύτερη και σημαντικότερη τάξη και είμαι σίγουρος ότι ο Φερνάντο Καρούντσο έχει την ικανότητα να ακούει αυτή τη φωνή με την καρδιά του και να την μεταφέρει πάνω στο τοπίο με το μυαλό του».

Οι μεσογειακές του καταβολές βοήθησαν τον Φερνάντο Καρούντσο να κατανοήσει ότι η Δύση και η Ανατολή είναι δύο κόσμοι που αλληλοσυμπληρώνονται. Μέσα από τον θαυμασμό του και για τους δύο πολιτισμούς, έμαθε να χρησιμοποιεί τη γεωμετρία ως μια παγκόσμια γλώσσα και να την εφαρμόζει στο τοπίο. Οι κήποι του, εξάλλου, φημίζονται για τα γεωμετρικά τους σχέδια. «Η εμμονή μου είναι να απλοποιώ», δήλωσε ο ίδιος στην εφημερίδα The Telegraph τον Μάιο του 2010.

Και οι Financial Times έγραψαν: «Ο Καρούντσο σχεδιάζει πάντα με βάση τα τοπικά είδη φυτών. Αυτά προσαρμόζονται καλύτερα στις τοπικές συνθήκες και βοηθούν τα σπίτια με τους κήπους τους να ενσωματωθούν στο ευρύτερο τοπίο. Στις μεσογειακές περιοχές, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί τριαντάφυλλα, γιασεμί και συκιές, αμπέλια, εσπεριδοειδή και σχίνους, τα οποία τοποθετεί είτε ως μονάδες, έτσι ώστε να απολαύσει κανείς τον χαρακτήρα του ξεχωριστά, είτε μαζικά για να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα γαλήνης. Επίσης, ακολουθώντας την παράδοση της Ανδαλουσίας, πάντα βρίσκει χώρο για νερό, έτσι ώστε να “κατεβάσει” τον ουρανό στον κήπο και να ρίξει το αντανακλώμενο φως στους τοίχους των κτιρίων. Και πάντοτε δίνει άρωμα λουλουδιών».

Εκείνος, ωστόσο, προτιμά να αυτοαποκαλείται «κηπουρός». «Χρειάζομαι απόλυτη ηρεμία όταν κοιτάω έναν κήπο. Όταν τελικά η ιδέα έρχεται, σχεδιάζω γρήγορα, αλλά πριν από αυτό έχουν περάσει μέρες παρατήρησης και σκέψης. Η κατανόηση ενός κήπου ή ενός τοπίου μοιάζει με τη γνωριμία με έναν άνθρωπο. Είναι μια αργή διαδικασία, χρειάζεται χρόνος για να σκιαγραφήσεις την προσωπικότητα του άλλου».

«Η γεωμετρία είναι η πρώτη γλώσσα του ανθρώπου. Αλλά δεν είναι ο στόχος. Είναι το μέσο για να αγγίξουμε την αρμονία και τη γαλήνη», λέει ο Φερνάντο Καρούντσο. Στις 21 Νοεμβρίου, ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες τοπίου ανεβαίνει στη σκηνή του Megaron Plus για να μιλήσει για την πορεία του, τη δουλειά του και να συνομιλήσει με το ελληνικό κοινό.

Η διάλεξη θα γίνει στα ισπανικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.