Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, το Μέγαρο Μουσικής που μετρά ήδη πάνω από 21 χρόνια συνεχούς παρουσίας στον ευρωπαϊκό

πολιτιστικό χάρτη, φιλοδοξεί να διευρύνει το κοινό του, με στόχο την ανάδειξη του πολιτισμού σε ισχυρό αντίθετο πόλο απέναντι στην κατήφεια και την εσωστρέφεια.

Με βασικό κορμό τη μουσική σε όλο της το εύρος με την κλασική στο επίκεντρο, αλλά και όλες τις μορφές της τέχνης, το θέατρο, το χορό, τα εικαστικά, αλλά και το ανοιχτό φόρουμ ιδεών που συνιστά το πρόγραμμα του Megaron Plus, το Μέγαρο ανοίγεται σε συνεργασίες με άλλους ελληνικούς και ξένους φορείς πολιτισμού, ιδρύματα και οργανισμούς αποδεικνύοντας ότι οι συνέργειες είναι πολύτιμες και παραγωγικές, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία. Η σύγχρονη ελληνική δημιουργία σε όλες τις εκφράσεις, παραμένει πρωταρχικός στόχος του Μεγάρου Μουσικής που δίνει τη δυνατότητα έκφρασης σε καταξιωμένους αλλά και νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς να παρουσιάσουν το έργο τους.

Το Μέγαρο – δίπλα στην κοινωνία που δοκιμάζεται – προσάρμοσε τις τιμές των εισιτηρίων του, με στόχο την καταπολέμηση του αποκλεισμού από τον πολιτισμό των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, των φοιτητών, των νέων, των ανέργων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των ηλικίας άνω των 65 ετών, των πολύτεκνων. Το κοινό απάντησε στηρίζοντας σταθερά τις επιλογές του Μεγάρου. Οι αίθουσες και ο κήπος του γέμισαν, με ένα κοινό που διευρύνεται ολοένα με περισσότερους νέους θεατές. Το Megaron Plus εξακολουθεί επίσης να προσελκύει στις διαλέξεις και ομιλίες του, που είναι όλες με δωρεάν είσοδο, ένα μεγάλο κοινό, όλων των ηλικιών, στη μεγάλη του πλειοψηφία, νεανικό.

Εντυπωσιακή είναι η στάση του καλλιτεχνικού κόσμου, αφού σημαντικοί έλληνες αλλά και μεγάλοι ξένοι καλλιτέχνες στηρίζουν την Ελλάδα και το Μέγαρο και διαθέτουν την αμοιβή τους – όπως έκανε πέρυσι το ‘ιερό τέρας’ της μουσικής, η Μάρθα Αργκεριχ και οι περισσότεροι από τους συνεργάτες της – ή φέτος ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της εποχής μας, ο Γιαν Φαμπρ και η ομάδα του που θα δώσουν τις παραστάσεις τους αφιλοκερδώς.

Οι άρτιες καλλιτεχνικά προτάσεις του Μεγάρου έχουν και φέτος βρει ανταπόκριση – παρά τη δύσκολη συγκυρία – στους χορηγούς. Επισημαίνουμε τη σημαντική προσφορά έλληνα του εξωτερικού που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, ο οποίος στηρίζει την Ελλάδα και το Μέγαρο, αναλαμβάνοντας πλήρως το κόστος των συναυλιών δύο μεγάλων ορχηστρών, το μεγαλύτερο μέρος από τα έσοδα των οποίων, θα διατεθούν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα της χώρας μας (περισσότερα θα ανακοινωθούν προσεχώς).

Το Megaron Plus συνεχίζει να προσφέρει έναν ανοιχτό διάλογο με ειδικούς επιστήμονες και διανοητές για θέματα που απασχολούν την κοινωνία, τη διανόηση, την τέχνη, την επιστήμη, τη διαμόρφωση του κόσμου που αλλάζει και επαναδιατυπώνει το μέλλον του.

Το Μέγαρο Μουσικής, συνεχίζει επίσης να διαθέτει τις Αίθουσες, τους μοναδικούς χώρους του και την υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία του, για τη φιλοξενία συνεδρίων ειδικού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος αλλά και παραγωγές τρίτων φορέων.


Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Μεγάλα συμφωνικά σχήματα: η Φιλαρμονικής της Αγίας Πετρούπολης, η Φιλαρμόνια, η Orchestre Nationale de France, η Φιλαρμονική του Ισραήλ, και αστέρες του πόντιουμ όπως ο Γιούρι Τεμιρκάνοφ, ο Λόριν Μάαζελ, ο σερ Κόλιν Νταίηβις και ο Ζούμπιν Μέτα, μια νέα παραγωγή όπερας, ο Αλεσάντρο του Χαίντελ, το Μέγαρο για πρώτη φορά σε παραγωγή οπερέτας: τον Βαφτιστικό, μεγάλοι ερμηνευτές όπως ο Αρκάντι Βόλοντος, η Κιμ Κασκασιάν, το σύνολο Venexiana μεγάλα ονόματα της διεθνούς σκηνής όπως ο Γιαν Φαμπρ, η Ωρελιά Τιερέ Τσάπλιν, του χορού, τo Μπαλέτο της Όπερας της Λυών και του Μπορίς Αϊφμαν, το ‘Νησί των θησαυρών’ στη παιδική σκηνή και την Καμεράτα να φιλοξενεί τη διάσημη μέτζο σοπράνο Βιβίκα Ζενώ αλλά και να συνδυάζει τη μουσική με την γευσιγνωσία είναι μερικά μόνον στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις που θα απολαύσουν φέτος οι θεατές του Μεγάρου Μουσικής.

Πιο αναλυτικά:
Η Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης θα φιλοξενήσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της Συμφωνικής Μουσικής στη Σειρά Μεγάλες Ορχήστρες-Μεγάλοι Μαέστροι: την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης, μια μεγάλη ορχήστρα με εξαιρετικής ποιότητας ήχο που θα διευθύνουν δύο σπουδαίοι μαέστροι ο Γιούρι Τεμιρκάνοφ και ο Νικολάι Αλεξέγιεφ (22,23,24/11), την περίφημη Philharmonia Orchestra με τον διάσημο αρχιμουσικό Λόριν Μάαζελ (15/12), την Orchestre Nationale de France με έναν από τους μεγαλύτερους βρετανούς αρχιμουσικούς, τον σερ Κόλιν Νταίηβις (25,26/2) και την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ με τον Ζούμπιν Μέτα στο πόντιουμ (2/4). Με την Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης συμπράττουν στο πιάνο: ο εξαιρετικός βραζιλιανός σολίστ Νέλσον Φρέιρε, η Ελίζο Βιρσαλάτζε, σπουδαία ερμηνεύτρια και δασκάλα και ο δικός μας Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης.

Οι φίλοι της όπερας και της οπερέτας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τέσσερις παραγωγές. Το Μέγαρο Μουσικής παρουσιάζει για πρώτη φορά οπερέτα και μάλιστα από τις δημοφιλέστερες. Πρόκειται για τον ‘Βαφτιστικό’ του Θεόφραστου Σακελλαρίδη σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, μια επιτυχημένη συμπαραγωγή του Μεγάρου με το Ελληνικό Φεστιβάλ που θα παρουσιαστεί σε 6 παραστάσεις στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη (23,26,27,28/10 & 2,3/11). Σε συμπαραγωγή με την Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζεται το αριστούργημα του Τζιουζέπε Βέρντι ‘Οι Σικελικοί Εσπερινοί (‘I Vespri Siciliani’) σε σκηνοθεσία Ρενάτο Τζανέλλα με τους Δημήτρη Πλατανιά, Γκρέγκορυ Κούντε, Δημήτρη Καβράκο και Αλεξία Βουλγαρίδου στην κεντρική διανομή και αρχιμουσικό τον Μύρωνα Μιχαηλίδη(18,19,20,22,23,25,26,27/1). Η θρυλική όπερα του Βέρντι ‘Ναμπούκο’ θα παρουσιαστεί σε συναυλιακή μορφή σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Διευθύνει ο αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου(22/2). Σε νέα παραγωγή του Μεγάρου ανεβαίνει τον Μάιο (17, 19) η όπερα Αλεσάντρο του Χαίντελ σε σκηνοθεσία της κορυφαίας αμερικανίδας χορογράφου Λουσίντα Τσάιλντς. Το λιμπρέτο αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα γύρω από τις περιπέτειες του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ινδία που αποτελούν αφορμή για το ξετύλιγμα ενός φανταστικού μπαρόκ παραμυθιού, που λίγο έχει σχέση με του ιστορικούς χαρακτήρες που όλοι γνωρίζουμε. Στον ρόλο του Μ. Αλέξανδρου ο διάσημος κόντρα τενόρος Μαξ Εμάνουελ Τσέντσιτς(Max Emanuel Cencic) Την Καμεράτα διευθύνει ο Γιώργος Πέτρου.
Οι εξαιρετικές παραγωγές ενός από τα μεγαλύτερα θέατρα στον κόσμο, της Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης θα συνεχίσουν να προβάλλονται –  σε παραγωγή του Antenna Group – στις Αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής ‘φέρνοντας’ την αφρόκρεμα της λυρικής σκηνής, σε απευθείας μετάδοση, στη χώρα μας.

Το μπαρόκ εκπροσωπείται επίσης από το Σύνολο Venexiana με ένα πρόγραμμα με έργα Βιβάλντι και ένα ρεσιτάλ της νέας μόνιμης οργανίστας του Μεγάρου Ουρανίας Γκάσιου που θα ερμηνεύσει Μπαχ με επίσημο προσκεκλημένο τον δάσκαλο και προκάτοχο της, μεγάλο οργανίστα Νίκολας Κύναστον.

Δύο εξαιρετικά ρεσιτάλ προτείνει φέτος ο Κύκλος Μεγάλοι Ερμηνευτές: τον μαγικό ήχο του πιάνου του σπουδαίου Αρκάντι Βόλοντος(22/1) και τη δημοφιλέστατη Κιμ Κασκασιάν σε ένα μοναδικό ρεσιτάλ βιόλας(26/4).

Ο Χορός στο Μέγαρο φιλοξενεί δύο από τα σπουδαιότερα χορευτικά σύνολα της Ευρώπης:
το Μπαλέτο της Όπερας της Λυών(8,9,10/11) που θα παρουσιάσει το έργο του Γίρζι Κίλιαν ‘One of a kind’, έναν ύμνο στην ανθρώπινη ύπαρξη  (επί σκηνής και ο εκπληκτικός τσελίστας Πίτερ Βίσπελβευ) και το δημοφιλέστατο και στη χώρα μας μπαλέτο του Μπορίς Άιφμαν που μετά την αξέχαστη ‘Αννα Καρένινα’ του, παρουσιάζει στην Αίθουσα Τριάντη το έργο ‘Rodin’ σε χορογραφία του ίδιου του διάσημου ρώσου χορογράφου και μουσική Ραβέλ, Σαιν Σανς και Μασνέ(1,2,3/2).

Το Θέατρο στο Μέγαρο φιλοξενεί τον βέλγο εικαστικό, περφόρμερ, σκηνοθέτη, χορογράφο και συγγραφέα Γιαν Φαμπρ που παρουσιάζει δύο έργα στα οποία ο ίδιος υπογράφει το concept, τα κείμενα και τη σκηνοθεσία: ‘The power of theatrical madness’ (14,15/11) και ‘This is the Theatre like it was to be expected and foreseen’ (18/11). Στη σκηνή η ομάδα του, Troubleyn Ensemble. Η παραγωγή πραγματοποιείται σε συνεργασία του Μεγάρου με την ιστορικό τέχνης Κατερίνα Κοσκινά. Το θέατρο όπως παρουσιάζεται στις σκηνές του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας θα συνεχίσει να μεταδίδεται απευθείας στις Αίθουσες του Μεγάρου στο πλαίσιο του ΝΤ LIVE που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο.

Η Συμφωνική Μουσική του Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζεται φέτος σε δύο συναυλίες, η μία με τη Εθνική Συμφωνική της ΕΡΤ και σολίστ τη Μαρία Φαραντούρη (30/1) και η δεύτερη σε συμπαραγωγή με την ΚΟΑ υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη (30/4). Στον κύκλο ελληνικό τραγούδι ανήκουν οι συναυλίες στον κήπο, της Ελεωνόρας Ζουγανέλη και του Vassilikos, σε συμπαραγωγή του Μεγάρου με το www.tospirto.net (21,22/9), οι συναυλίες του Γιώργου Νταλάρα καθώς και ένα αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ.
Η Σειρά Γέφυρες που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος αναφέρεται στις Μουσικές Μνήμες από την καταστροφή της Σμύρνης(καλλιτεχνική επιμέλεια Λάμπρου Λιάβα)(24/10), στις μουσικές συνθέσεις της συλλογής Γκουρτζίεφ από τη μουσική ομάδα ΡΟΔΑ(3/11), τη μουσική μας παράδοση με τον Παναγιώτη Μυλωνά(11/11), ένα ρεσιτάλ χωρίς σύνορα του Στέφανου Κορκολή(3/12), στην ηλεκτρονική μουσική και τα installations με το Hertz Fstival(8,9/2) και στο σκηνικό θέαμα με τη συμμετοχή της Ωρελιά Τιερέ Τσάπλιν που φέρει τον τίτλο ‘Murmurs des Murs’ σε σκηνοθεσία της Βικτόρια Τιερέ Τσάπλιν(15,16/2). Φέτος οι Γέφυρες προτείνουν και μια ‘γνωριμία με την κλασική μουσική’ σε συνεργασία με σπουδαίους ερμηνευτές: το Naxos trio του Κώστα Κοτσιώλη(15/11), τον Βασίλη Τσαμπρόπουλου(11/1) και τον Γιάννη Βακαρέλη με τους Τετρακτύς(13/3).

Τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο είναι λαμπερά και αποτελούν ‘έθιμο’ για μικρούς και μεγάλους. Μ’ ένα ‘Ταξίδι στη Λιλιπούπολη’ και τα πολυαγαπημένα της τραγούδια θ ανοίξει ο κύκλος. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή με τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία. (30/11 & 1,2/12). Η συνέχεια περιλαμβάνει: την κλασική ‘Ωραία Κοιμωμένη’ σε χορογραφία Μάριους Πετιπά και πρωταγωνιστές πρώτους χορευτές από τα πιο διάσημα θέατρα του κόσμου και  το corps de ballet του Μπαλέτου του Κρεμλίνου (14-30/12), την παραγωγή Disney in concert ‘Magical music from the movies’ όπου τα πιτσιρίκια και οι γονείς του θα παρασυρθούν από τη μαγική μουσική των αγαπημένων ταινιών του Ντίσνευ. Με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και αρχιμουσικούς τον Νίκο Τσούχλο και τον Ιωακείμ Μπαλτσαβιά(19,21,22,28,29/12) και βέβαια κάλαντα και χριστουγεννιάτικες μελωδίες με τη χορωδία Rosarte(23,25,26/12).
Για τα παιδιά φέτος το Μέγαρο εγκαινιάζει μια ‘παιδική σκηνή’ που θα λειτουργεί από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο στο Νέο Εκθεσιακό Χώρο. Η σκηνή ‘ανοίγει’ με τη μουσικοθεατρική παράσταση ‘Το νησί των Θησαυρών’, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον. Η σκηνοθεσία είναι του Θωμά Μοσχόπουλου, τα σκηνικά της Λίλης Πεζανού, τα κοστούμια της Κλαιρ Μπρέσγουελ και με μια εξαιρετική διανομή ηθοποιών.

Οι Μετατροπίες, ο κύκλος συναυλιών που διοργανώνει το Μέγαρο με την Καμεράτα, έχει το πιστό του κοινό και φιλοξενεί : συναυλία με έργα Lully, Κουμεντάκη, Rameau, Παπαδημητρίου, Gluck και Κούκου(10/11), την μαγεία της φωνής της διάσημης μέτζο σοπράνο Βιβίκα Ζενώ που συμπράττει με την Καμεράτα σε μια συναυλία που αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον(18/11) τρεις συναυλίες ιδιαίτερα πρωτότυπες, που συνδυάζουν τη γευσιγνωσία με menu που υπογράφουν επώνυμοι σεφ και μουσική απόλαυση(Μουσική γευσιγνωσία 9/12, 16/1, 3/4). Άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση της Καμεράτα είναι μια έξοδος για σινεμά με παρέα την Ευανθία Ρεμπούτσικα και τις γνωστές μελωδίες που έχει γράψει για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.(9,10/2). Ένα αφιέρωμα στην διάσημη αμερικανίδα χορογράφο Λουσίντα Τσάιλντς(16/2) και μια συναυλία με έργα Μπαχ και τίτλο In phase with J.S.Bach.(23/2) ολοκληρώνουν τη Σειρά.

Η σύγχρονη μουσική δημιουργία αποτυπώνεται με τις Μουσικές του 20ου και 21ου αιώνα που καταγράφουν όλες τις σημερινές τάσεις αλλά και αυτές της πρόσφατης μουσικής ιστορίας, με το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής υπό τον Θόδωρο Αντωνίου. Στην ίδια σειρά το Ergon Ensemble παρουσιάζει συναυλίες με μουσική του Ολιβιέ Μεσιάν και των μαθητών του και Μουσική και βωβός και κινηματογράφος(συνεργασία με το Goethe Institut-Athen και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών). Στον ίδιο κύκλο ανήκουν αφιερώματα για τον Γιάννη Χρήστου και τον Γιάννη Ανδρέου Παπαιωάννου και συναυλία του κουαρτέτου Diotima με τον τίτλο Boulez project. Στο πλαίσιο του κύκλου Ελληνική Εθνική Σχολή περιλαμβάνονται τρεις συναυλίες, ένα αφιέρωμα στον μεγάλο φιλέλληνα συνθέτη Μωρίς Εμμανυέλ(συμπαραγωγή με την ΚΟΑ, συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών), ρεσιτάλ πιάνου της Αθηνάς Φυτίκα και ένα αφιέρωμα στον Μανώλη Καλομοίρη με αφορμή τα 50 χρόνια από το θάνατο του. Ένας ολόκληρος κύκλος είναι αφιερωμένος στις σονάτες του Μπετόβεν για πιάνο με ρεσιτάλ των Χάρη Δημαρά, Απόστολου Παληού, Τίτου Γουβέλη, Θανάση Αποστολόπουλου, Δημήτρη Κούκου, Αχιλλέα Γουάστωρ, Ούβε Μάτσκε, Δάναης Καρά, Λίλια Μπογιατζίεβα, Παύλου Γιαλλλουράκη, Στέφανου Νάσου και Γιάννη Τσανακαλιώτη. Οι Μουσικές βραδιές στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος φιλοξενούν ρεσιτάλ της Ιουλίας Τρούσσα, του Αρη Γαρουφαλή και του ιλιγγιωδώς ανερχόμενου καναδού 17χρονου πιανίστα Γιαν Λισέτσκι, που μόλις στα 15 του υπέγραψε συμβόλαιο με την Deutsche Grammophon (συναυλία που γίνεται σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Καναδά στην Ελλάδα)

Τα δημοφιλή Rising Stars έχουν πάντα τη θέση τους στο πρόγραμμα του Μεγάρου και η  δημοφιλέστατη Σειρά Κυριακάτικα πρωινά την επιμέλεια και παρουσίαση των οποίων έχει η Έφη Αβέρωφ Μιχαηλίδου. Στο πλαίσιο των ειδικών εμφανίσεων το Μέγαρο συνεργάζεται με το πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό Σωματείο ‘Διάζωμαο’ και τον πρόεδρο του Σταύρο Μπένο για μια συναυλία-σταθμό που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στη νότια κλιτύ της Ακροπόλεως. Τα δελτία εισόδου για τη συναυλία διατέθηκαν από το Μέγαρο και έγιναν ήδη ανάρπαστα, η μουσική όμως θα διαπερνά τον ιερό χώρα και θα ακούγεται και στη Διονυσίου Αεροπαγίτου.
Στον κήπο έχουν προγραμματισθεί ακόμη δύο συναυλίες: ο Δημήτρης Καλαντζής και το κουιντέτο του επαναλαμβάνουν την επιτυχία του καλοκαιριού, Mano’s – ο Μάνος Χατζιδάκις συναντά τη τζαζ(28/9) και Νυχτερινές εξομολογήσεις με τον Χρήστο Ζερμπίνο, ακορντεόν και τον Μίλτο Λογιάδη, πιάνο(29/9). Ο Γιάννης Μαρκόπουλος σε δύο συναυλίες παρουσιάζει τα έργα του: Eρωτική συμφωνία(σε α’ παγκόσμια εκτέλεση’), Λειτουργία του Ορφέα και Ήλιος ο πρώτος,  με τη Μικτή Χορωδία και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Διευθύνει ο συνθέτης με σολίστ την Ελενα Κελεσίδου, την Ελλη Πασπαλά και τον Vassilikos. Αφηγητής είναι ο Γρηγόρης Βαλτινός(13,14/11). Τέλος, η Καμεράτα με όργανα εποχής ερμηνεύει τα 9 κοντσέρτα για πιάνο του Μπετόβεν και ο κύκλος ολοκληρώνεταιι τον Ιούνιο στον κήπο, με μια γιορτή, τη γιορτή της Μουσικής στις 21 Ιουνίου.

Το Megaron Plus

Στη διάρκεια του χρόνου που πέρασε οργανώθηκαν συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων καθ’ ομάδες, με έναν ευρύ αριθμό συνεργατών του Megaron Plus, επιστημόνων και διανοουμένων που καλύπτουν όλους τους χώρους των επιστημών και του πνεύματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Έτσι, διαμορφώθηκε το πρόγραμμα του Megaron Plus που καλύπτει τα θέματα ανά κύκλους και συνεργασίες με Ιδρύματα και Φορείς.

Σειρά διαλέξεων καθηγητών του περίφημου College de France, προσωπικότητες και διανοούμενοι, όπως ο Μπερνάρ Ανρί Λεβί, ο διάσημος οικονομολόγος και συγγραφέας Ζακ Αταλί, ο Ματιέ Πιγκάς εντεταλμένος γενικός διευθυντής της Lazard Freres SAS, βασικού μετόχου της εφημερίδας Le Monde, ο οικονομολόγος και συγγραφέας Ha-Joon Chang, ο αρχιτέκτονας Mario Botta είναι μερικές από τις φετινές προτάσεις του Megaron Plus μαζί με το διαγωνισμό αρχιτεκτονικής Great 2013, το Premio Strega στην Αθήνα, ένα αφιέρωμα στον Μικελάντζελο Αντονιόνι και ένα εικαστικό παιδικό εργαστήρι σε συνεργασία με Κέντρο Πομπιντού.

Πιο αναλυτικά οι εκδηλώσεις:
Ο Κύκλος : Κοινωνία – Οικονομία – Δίκαιο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής(ΕΛΙΑΜΕΠ), το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών(ΙΟΒΕ), την Kantor Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, την Κίνηση Πολιτών και τη Διεθνή Διαφάνεια Ελλάδος και περιλαμβάνει κύκλο δημόσιων συζητήσεων με τίτλο: Ελλάδα: Μεταρρυθμίσεις, Ρήξεις, Τομές.
Στις οκτώ δημόσιες συζητήσεις θα εξετασθούν τα θέματα: ‘Για ένα οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα’ με ομιλητές τους: Παναγή Βουρλούμη, Μιλτιάδη Νεκτάριο, Ροβέρτο Σπυρόπουλο και Πλάτωνα Τήνιο, ‘Φορολογικό Σύστημα: Μέτρα ή Μεταρρύθμιση’ με τη συμμετοχή των Χάρη Κυριαζή, Βασίλη Ράπανου, Γιώργου Σταθάκη, Δημήτρη Σταματόπουλου, ‘Για ένα νέο ελληνικό Πανεπιστήμιο’ συζητούν οι : Στάθης Καλύβας, Βάσω Κιντή, Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, Βασίλης Παπάζογλου καθώς και τα θέματα:  ‘Εθνικό Σύστημα Υγείας’, ‘Η Δημόσια Διοίκηση’, ‘Η Δικαιοσύνη’, Η Διεθνής θέση της χώρας’, Η Συνολική Παραγωγικότητα και Ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας’.

Ο Κύκλος : Κοινωνία – Οικονομία – Δίκαιο που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) και περιλαμβάνει έξι διαλέξεις:
Για την ‘Ελλάδα και τη Δύση’ θα συζητήσουν οι καθηγητές  Μ.Ζ. Κοπιδάκης, Στάθης Ψύλλος και ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης. Ο φιλόσοφος και λόγιος Μπερνάρ Ανρί Λεβί (Bernard-Henry Levy) συζητά με τον κορυφαίο γάλλο δημοσιογράφο Ζαν Μαρί Κολομπανί για τα μεγάλα πολιτικά θέματα της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης και της Ελλάδας. Σε συνεργασία με το ΚΙΚΠΕ και την Εταιρεία Μελέτης Ελληνικής Ιστορία (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.) συζητούν για την ‘Ελλάδα και τη Δύση’, ο Τηλέμαχος Μαράτος, ο Πέδρο Ολάγιαμε συντονιστή τον Αντώνη Ρεγκάκο. Για το ίδιο θέμα συζητούν ο ιταλός καθηγητής κλασικής φιλολογίας Filippomaria Pontani με τον καθηγητή κλασικής φιλολογίας Μ.Ζ.Κοπιδάκη και ο φιλόσοφος και συγγραφέας Στέλιος Ράμφος με τον Χριστόφορο Πισσαρίδη οικονομολόγο, κάτοχο του Νόμπελ Οικονομικών 2010.

Ο Κύκλος : Κοινωνία – Οικονομία – Δίκαιο περιλαμβάνει επίσης Νομικά Συμπόσια: Σε συνεργασία με τη Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων θα συζητηθούν οι ‘Σύγχρονες μορφές εγκληματικότητες και οι νέοι ρόλοι του Εισαγγελέα’. Στον ίδιο Κύκλο περιλαμβάνεται ‘Ημερίδα με θέματα από τη Συνταγματική Επικαιρότητα’ σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Συνταγματολόγων στην οποία μετέχουν οι καθηγητές: Πέτρος Παραράς, Νίκος Αλιβιζάτος, Σπυρίδων Φλογαϊτης, Κώστας Χρυσόγονος και Ξενοφών Κοντιάδης με συντονιστή τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, Κώστα Μαυριά. Τέλος με τίτλο ‘Μεταρυθμίσεις στο Σύστημα Δικαίου’ θα γίνει παρουσίαση των συμπερασμάτων των Νομικών Συμποσίων που πραγματοποιήθηκαν το 2012. Η παρουσίαση γίνεται σε συνεργασία με την Ένωση Αστικολόγων, την Ένωση Ελλήνων Δικονομολόγων, το Σύνδεσμο Ελλήνων Εμπορικολόγων, την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων, την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την Ένωση Ελλήνων Συνταγματολόγων.

Ο Κύκλος : Κοινωνία – Οικονομία – Δίκαιο ολοκληρώνεται με:  τη διάλεξη του Ματιέ Πιγκάς (Matthieu Pigasse) εντεταλμένου Γενικού Διευθυντή της Τράπεζας Lazard Freres SAS στη Γαλλία και Αντιπροέδρου της Lazard στην Ευρώπη, βασικού μετόχου της εφημερίδας Le Monde που θα μιλήσει με θέμα: ‘Ευρώπη: Διασπάσεις και ανατροπές’, τη διάλεξη του καθηγητή Θεοδόση Τάσιου με θέμα ‘Το θρησκεύεσθαι’, τη διάλεξη  του οικονομολόγου και συγγραφέα Ha-Joon Chang που είχε αναβληθεί πέρσι και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τίτλος της διάλεξης: ‘23 αλήθειες που δεν μας λένε για τον καπιταλισμό’. Τη διάλεξη που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο και τις Εκδόσεις Καστανιώτη, προλογίζει ο διεθνολόγος Γιώργος Καλπαδάκης. Σε συνεργασία με το Ίδρυμα ‘Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής’ πραγματοποιείται συμπόσιο με τη συμμετοχή διαπρεπών προσωπικοτήτων και ειδικών επιστημόνων με θέμα το έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. ‘Η παράδοση ως κίνδυνος και ως ελπίδα’ είναι το θέμα συζήτησης στην οποία μετέχουν ο πατέρας Βασίλειος Γοντικάκης, ο Μάριος Μπέγζος και ο Θανάσης Παπαθανασίου, ενώ η συγγραφέας και καθηγήτρια ψυχολογίας Φωτεινή Τσαλίκογλου μιλά για τα ‘Μαθήματα ζωής μετά από τις κρίσεις’.

Ο Κύκλος Αρχιτεκτονική υπήρξε από τους κεντρικούς πυρήνες που προκάλεσαν το ενδιαφέρον των νεαρών φίλων του Megaron Plus. Με τη συνεργασία της Lafarge διοργανώνεται το GREAT 2013 – Greek Architectural Talent. Πρόκειται για μια έκθεση εργασιών ελλήνων φοιτητών αρχιτεκτονικής. Οι εργασίες θα επιλεγούν από επιτροπή αποτελούμενη από διεθνούς φήμης αρχιτέκτονες, ενώ οι επικρατέστερες θα εκτεθούν σε μορφή προπλασμάτων στο Μέγαρο. Θα υπάρξουν τέσσερις διακρίσεις ενώ στη διάρκεια της έκθεσης τα μέλη της επιτροπής θα δώσουν διαλέξεις. Σε συνεργασία με το ΚΙΚΠΕ διοργανώνονται δύο διαλέξεις: O Mario Botta, διάσημος ελβετός αρχιτέκτονας που έχει υπογράψει  αρχιτεκτονήματα σε όλο τον κόσμο και στην Αθήνα, ανάμεσα τους και την αναμόρφωση της Σκάλας του Μιλάνου θα μιλήσει με θέμα ‘Αρχιτεκτονική και Μνήμη’. Ο διάσημος αρχιτέκτονας τοπίου Λουί Μπενές(Louis Benech) που έχει σχεδιάσει κήπους ανά τον κόσμο, ανάμεσα τους οι περίφημοι Jardin des Tuileries αλλά και το Αχίλλειο της Κέρκυρας, θα μιλήσει για την δουλειά του με τίτλο ‘βλέποντας και κάνοντας’. Τις διαλέξεις προλογίζει ο αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης.

Ο Κύκλος Λογοτεχνία ανοίγει με ένα συμπόσιο αφιερωμένο στον Μένη Κουμανταρέα για τα 50 χρόνια παρουσίας του στα γράμματα  και  με την ευκαιρία της συλλεκτικής επανέκδοσης του μυθιστορήματος του ‘Η φανέλα με το εννιά’. Ομιλούν ο ίδιος ο συγγραφέας, ο Τίτος Πατρίκιος και η Αντιγόνη Βλαβιανού. Ο συγγραφέας Μαρκ Μαζάουερ που θα τιμηθεί με το βραβείο ‘Διδώ Σωτηρίου’ θα μιλήσει με θέμα ‘Το όραμα του Αλτιέρο Σπινέλλι: η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Κρίση’.  Σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών το Megaron Plus φιλοξενεί το Premio Strega στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα βραβείο που θεωρείται η κορυφαία λογοτεχνική διάκριση στην Αθήνα. Στην επιτροπή ανάγνωσης των υποψήφιων έργων προστέθηκε και ελληνική ομάδα που θα ψηφίσει για την ανάδειξη του νικητή του 2012. Στη συνάντηση που γίνεται στο πλαίσιο του Megaron Plus, μετέχουν δύο  νικητές του βραβείου ο Alessandro Piperno και ο Edoardo Nesi,  ο συντονιστής του Βραβείου Stefano Petrocchi και οι μεταφραστές  Ανταίος Χρυσοστομίδης και  Αννα Παπασταύρου. Συντονίζει ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης. ‘Απέναντι στο διαφορετικό’ είναι το θέμα της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα στον θεατρικό συγγραφέα Ετιεν Λεπάζ και τις συγγραφείς Κλωντίν Γκαλεά και Μαρία Ευσταθιάδη. Παρεμβαίνει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, συντονίζει ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος. Σε συνεργασία με την καλλιτεχνική εταιρία Αξάνα και το Γαλλικό Ινστιτούτο. Με δύο αφιερώματα ολοκληρώνεται ο Κύκλος Λογοτεχνία: στον Αλέξανδρο Κοτζιά με ομιλητές, τη συγγραφέα Μάρω Δούκα, τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Ηλία Μαγκλίνη και τους καθηγητές Βενετία Αποστολίδου και Γιάννη Παπαθεοδώρου με συντονίστρια τη συγγραφέα και κριτικό Έλενα Χουζούρη και στην ποιήτρια Κική Δημουλά με την ευκαιρία της έκδοσης των ποιημάτων της από τη Margellos World Republic of Letters του Yale University Press, σε μετάφραση Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλου και Rika Lesser.

Ο Κύκλος Κινηματογράφος περιέχει ένα αφιέρωμα σε ένα μεγάλη μορφή του παγκόσμιου κινηματογράφου, τον ιταλό σκηνοθέτη Μικελάντζελο Αντονιόνι με την ευκαιρία 100 χρόνων από τη γέννηση του. Το αφιέρωμα που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο περιλαμβάνει ομιλία του συγγραφέα και σκηνοθέτη Carlo di Carlo καθώς και προβολές ταινιών του Αντονιόνι στο Μέγαρο και το Ιταλικό Ινστιτούτο. Με τη συμμετοχή των σκηνοθετών Γιώργου Ζώη, Φίλιππου Τσίτου, Σύλλα Τζουμέρκα, Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, Εύας Στεφανή και Γιώργου Γεωργόπουλου οργανώνεται συμπόσιο για το Νέο Ελληνικό Σινεμά. Συντονίζουν οι δημοσιογράφοι Ευάννα Βενάρδου και Γιάννης Ζουμπουλάκης. Τέλος σε ειδική εκδήλωση θα προβληθεί η ταινία ‘Μέγαρα’ του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και του Σάκη Μανιάτη και θα ακολουθήσει συζήτηση για τη δύναμη της παρέμβασης τους σινεμά στους κοινωνικούς αγώνες του τότε και του σήμερα, με τη συμμετοχή των:  Γιώργου Τσεμπερόπουλου, Μισέλ Δημόπουλου και Κωνσταντίνου Τσουκαλά.

Τρεις εκδηλώσεις περιέχονται στον Κύκλο Αρχαιολογία. H πρώτη αφορά ‘Τα μουσικά ευρήματα από τον ‘Τάφο του Ποιητή’ και η ερμηνεία τους’ με ομιλητές την αρχαιολόγο Ευτυχία Λυγκούρη-Τόλια, τον Martin West καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τον Egert Poehlmann,   ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου του Erlangen και τους μουσικολόγους: καθηγητή Στέλιο Ψαρουδάκη και Χρήστο Τερζή δρ της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής.
Σε συνεργασία με το ‘Διάζωμα’ ο καθηγητής της κλασικής αρχαιολογίας Βασίλειος Λαμπρινουδάκης μιλά με θέμα την ‘Επίδαυρο’ και ο αρχαιολόγος πρόεδρος για την ανάδειξη των μνημείων της Νικόπολης, Κώστας Ζάχος με θέμα τη ‘Νικόπολη’.

Κύκλος διαλέξεων σε συνεργασία με το College de France σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο. Από τα κορυφαία εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ευρώπης, το  College de France (Κολεζ ντε Φρανς) δεν έχει πάψει από την εποχή της ίδρυσης του, στα μέσα του 16ου αιώνα, να πρωτοπορεί και να υπηρετεί την εκπαίδευση και την έρευνα στους τομείς, των γραμμάτων, της επιστήμης και των τεχνών. Σε συνεργασία με το Megaron Plus θα παρουσιαστούν έξι διαλέξεις διακεκριμένων καθηγητών του φημισμένου ιδρύματος: ο  Καρόλ Μπεφά από την έδρα της καλλιτεχνικής δημιουργίας θα μιλήσει με θέμα ‘Ποιος είναι ο λόγος να συνθέτουμε ακόμα μουσική; ‘, o Αντουάν Κομπανιόν από την Έδρα της Νεότερης και Σύγχρονης Γαλλικής Λογοτεχνίας με θέμα: ‘Λογοτεχνία: οδηγίες χρήσεως’, ο Ανρι Λωράν από την έδρα Σύγχρονης Ιστορίας του Αραβικού κόσμου θα δώσει διάλεξη με θέμα: ‘Πρώτη αποτίμηση της αραβικής άνοιξης’, ο Αλέν Προσιάν από την έδρα Μορφογενετικών Διαδικασιών για το ‘Τι είναι έμβια ύλη’, ο Ντενί Κνεπφλέρ από την Έδρα Επιγραφικής και Ιστορίας των Ελληνικών πόλεων για την ‘Αθήνα και Ρώμη λίγο πριν την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Ρωμαίους’ και ο Ροζε Σαρτιέ από την έδρα Γραπτά και Πολιτισμοί στη Νεότερη Ευρώπη για ‘Το ζωντανό παρελθόν, Ιστορία, λογοτεχνία και μνήμη, πώς να ακούμε τους νεκρούς με τα μάτια’.

Ο Κύκλος: Η επιστήμη στη ζωή μας τον οποίο συντονίζει ο Ηλίας Κούβελας, ομότιμος καθηγητής Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών θέτει προς συζήτηση τέσσερα κρίσιμα ζητήματα που ζητούν διέξοδο. ‘Θα κάνουμε επιτέλους κάτι για τον καρκίνο;’ είναι το πρώτο θέμα για το οποίο θα συζητήσουν οι διακεκριμένοι επιστήμονες: Άννα Εφραιμίδου,  Δημήτριος Καρακάσης, Μανόλης Κογεβίνας και Κωνσταντίνος Συρίγος. Συντονίζει ο Αργύρης Ευστρατιάδης, διευθυντής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Γλώσσα και νόηση: Είναι ποτέ δυνατόν να είναι προϊόντα της εξέλιξης; Πρόκειται για εναρκτήρια εκδήλωση της Brain Awareness Week σε συνεργασία με την Dana Alliance of Brain Initiatives και την Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημών. Ομιλητές είναι ο ακαδημαϊκός Κώστας Κριμπάς, ο καθηγητής ψυχολογίας Μιχάλης Πετρίδης και ο Ηλίας Κούβελας. Συντονίζει η Επίκουρη καθηγήτρια Έρευνας στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Ειρήνη Σκαλιόρα. ‘Αντιμετωπίζοντας την ανασφάλεια την εποχή της κρίσης’ είναι το ζήτημα το οποίο θα απασχολήσει τον αναπληρωτή καθηγητή Ψυχιατρικής Γρηγόρη Βαλσαματζή και τον καθηγητή της  Ψυχιατρικής Βενετσάνο Μαυρέα σε συντονισμό του καθηγητή Κλήμη Ναυρίδη. Το τελευταίο θέμα ‘Τα λοιμώδη νοσήματα στην Ελλάδα σήμερα: μια αναδυόμενη απειλή’ της Σειράς θα απασχολήσει τους καθηγητές Τάκη Παναγιωτόπουλο, Γεώργιο Δάικο, Σωτήρη Τσιόδρα και Αλκιβιάδη Βατόπουλο. Συντονίζει ο Άγγελος Χατζάκης, καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

O Κύκλος Τέχνες φιλοξενεί ένα εικαστικό Παιδικό Εργαστήρι που έχει τον τίτλο ‘Le Blobterre’  και παρουσιάζεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Megaron Plus με το Centre Pompidou του Παρισιού. Πρόκειται για μια εικαστική εγκατάσταση σχεδιασμένη από την εφευρετική γαλλίδα ντιζάινερ Mαταλί Γκρασέ(Matali Grasset) που δημιουργεί ένα φανταστικό κόσμο και καλεί τα παιδιά (ηλικίας 6 έως 12 ετών) να κάνουν βόλτα σε έναν κήπο διαφορετικό, μέσα στο Μέγαρο! Έναν κήπο γεμάτο πρωτότυπα σχήματα, χρώματα, μυρωδιές και ήχους που θα παρασύρει τα παιδιά σε μια εξερεύνηση με όχημα τις αισθήσεις και τη δημιουργική τους φαντασία. Ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό θα καθοδηγεί τα παιδιά στη διάρκεια της επίσκεψης. Προβλέπονται προγράμματα για μεμονωμένους επισκέπτες και ομαδικές επισκέψεις σχολείων. 

Στον ίδιο Κύκλο θα παρακολουθήσουμε μια συζήτηση με θέμα: ‘Σπιναλόγκα – Καλοκαίρι 2012. Κώστας Τσόκλης: ‘Εσύ, ο τελευταίος λεπρός’ στην οποία μετέχουν ο Κώστας Τσόκλης, οι επιμελητές Κατερίνα Κοσκινά και Cora Bruno, ο συλλέκτης Νίκος Φινοκαλιώτης και συντονίζει η κριτικός τέχνης, Έφη Ανδρεάδη.

Στο πρόγραμμα επίσης περιλαμβάνεται σειρά διαλέξεων στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας που έχει υπογραφεί από το Μέγαρο Μουσικής και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.