Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσίασε τον προγραμματισμό του για τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα την καλλιτεχνική περίοδο 2011-2012. Στην ανάδειξη του πολιτισμού και του κυριαρχικού ρόλου που αυτός πρέπει να διαδραματίζει, θα προσπαθήσει να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις, το Μέγαρο Μουσικής, παρά τις δυσκολίες της περιόδου αυτής, προσβλέποντας σε μια άλλη μέρα για τον τόπο μας.

Ενταγμένο στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη, σε όλη την εικοσαετή πορεία του, το Μέγαρο δεν έπαψε να μετέχει ενεργά στα διεθνή πολιτιστικά πράγματα, φιλοξενώντας καλλιτέχνες που βρίσκονται στην απόλυτη ακμή τους, αλλά και εγκαινιάζοντας και ενισχύοντας συνεργασίες με μεγάλα πολιτιστικά κέντρα του εξωτερικού, όπως το Θέατρο της Σκάλα του Μιλάνου και το Τεάτρο Ρεάλ της Μαδρίτης. Έχοντας πρωταρχικό του στόχο, τη στήριξη της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και των συντελεστών της, το Μέγαρο προέβη στις συνεργασίες αυτές με απαραίτητη προϋπόθεση την αρχή της αμοιβαιότητας. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, μετά από ακροάσεις που ήδη έγιναν, έλληνες λυρικοί καλλιτέχνες θα περιληφθούν στις διανομές των δύο μεγάλων αυτών θεάτρων.

Στην Ελλάδα, το Μέγαρο διασυνδέεται με την πρωτεύουσα και τα αρχαία θέατρα της περιφέρειας. Η αρχή έγινε με την έναρξη της συνεργασίας με τον Δήμο της Αθήνας και την αναμετάδοση της ‘Τόσκα’ από την όπερα της Βαλένθια. Η συνέχεια περιλαμβάνει εκδηλώσεις στην πόλη (που θα ανακοινωθούν προσεχώς) συναυλίες της Καμεράτα στον Παρνασσό αλλά και σε συνεργασία με το ‘Διάζωμα’ εκδηλώσεις στα Αρχαία Ωδεία της Μαρώνειας, τη Κω και της Μεσσήνης.

Όλες αυτές οι εκδηλώσεις αυτές εντάσσονται στην πολιτική του Μεγάρου για άνοιγμα στην πόλη, στη χώρα και τον κόσμο.

Στο κατώφλι της δεύτερης εικοσαετίας της ζωής του το Μέγαρο στεγάζει και φέτος σε δεκαεννέα θεματικούς κύκλους, υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικά γεγονότα. Η κλασική μουσική κυριαρχεί όπως είναι φυσικό, ενώ όλες οι εκφράσεις του ανεξάντλητου κόσμου της μουσικής, από την παραδοσιακή, την έντεχνη ή την τζαζ περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του μαζί με εκδηλώσεις από τον χώρο του θεάτρου, του χορού αλλά και των εικαστικών. Η Σειρά Megaron Plus έχει ζωτικό χώρο στον προγραμματισμό του Μεγάρου (οι εκδηλώσεις του όπως και οι εικαστικές δραστηριότητες του προγράμματος θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο) ενώ το Μέγαρο θα συνεχίσει να φιλοξενεί συνέδρια ειδικού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος αλλά και παραγωγές τρίτων φορέων.

Ιερά τέρατα από τον χώρο του θεάτρου, όπως ο Πήτερ Μπρουκ που θα παρουσιάσει τον δικό του ‘Μαγικό Αυλό’, της μουσικής, όπως η μοναδική Μάρθα Αργκεριχ που φθάνει με τους φίλους της (ανάμεσα τους ο Γιούρι Μπασμέτ, ο Στήβεν Κοβάσεβιτς, ο Μίσα Μάισκυ, η Ντόρα Μπακοπούλου κ.α.) για να μας κατακτήσει με το ταλέντο και το πάθος της, ορχήστρες που έχουν αναγνωρισθεί ως κορυφαίες στον κόσμο όπως η Φιλαρμονική της Βιέννης και η Κοντσέρτχεμπάου του Αμστερνταμ με αρχιμουσικούς όπως ο Κριστιάν Τίλεμαν ή ο Ρικάρντο Σαγί, λυρικοί τραγουδιστές που λάμπουν στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου όπως ο Γιόνας Κάουφμαν, ο Κριστόφ Πρεγκαρντιέν, η Βάλτραουντ Μάιερ, η Μαρλίς Πέτερσεν ή ερμηνευτές όπως ο πιανίστας Ζαν-Υβ Τιμπωντέ, ο σπουδαίος τσελίστας Πίτερ Βίσπελβεϋ, η διάσημη πιανίστα Ελέν Γκριμώ κ.α.

Οι φίλοι της όπερας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τέσσερις παραγωγές. Το Τεάτρο Ρεάλ στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Μέγαρο παρουσιάζει την παραγωγή «Η Άνοδος και η Πτώση της πόλης του Μαχαγκόνυ» των Μπρεχτ-Βάιλ που σκηνοθετικά φέρει την υπογραφή της περίφημης ομάδας Φούρα ντελς Μπάους. Η όπερα αυτή εντάσσεται στον Κύκλο αφιερωμένο στον Μπρεχτ που περιλαμβάνει ένα διεθνές συμπόσιο καθώς τις ταινίες του βωβού κινηματογράφου ‘Τα μυστήρια ενός κουρείου’ και ‘Άνθρωποι την Κυριακή’ με ζωντανή μουσική του Μηνά Αλεξιάδη. Το αριστούργημα του Σαρλ Γκουνό ‘Φάουστ’ ανεβαίνει σε συνεργασία του Μεγάρου με την Εθνική Λυρική Σκηνή καθώς και το άγνωστο αριστούργημα του Γκλουκ: O θρίαμβος της Κλέλια σε παγκόσμια αναβίωση, σε σκηνοθεσία Νάιτζελ Λάουρι. Ο Πήτερ Μπρουκ, η εμβληματική μορφή του παγκόσμιου θεάτρου στην πρώτη του συνεργασία με το Μέγαρο, παρουσιάζει τη διεθνή συμπαραγωγή ‘ένας Μαγικός Αυλός’ σε μορφή μουσικού θεάτρου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης αφιερώματα στον συμφωνικό Μίκη Θεοδωράκη, τον μεγάλο έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, τον αξέχαστο Ιάνη Ξενάκη (με συναυλίες και ηλεκτρονική αποκατάσταση του Pavillon Philips) και στον Μπέρτολντ Μπρεχτ (με ταινίες του βωβού κινηματογράφου και συμπόσιο που πλαισιώνουν το ανέβασμα της όπερας).

Έντονη θα είναι και φέτος η παρουσία της ελληνικής μουσικής δημιουργίας με συναυλίες βυζαντινής μουσικής και δεξιοτέχνες της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής (που επιμελείται ο μουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας). Το ελληνικό τραγούδι εκπροσωπείται από ένα αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα, ενώ μελοποιημένο τον μεγάλο Γιάννη Σκαρίμπα θα μας παρουσιάσει ο Διονύσης Τσακνής.

Στη Σειρά Ειδικές Εμφανίσεις η Μαρία Φαραντούρη συνομιλεί μουσικά με τον σαξοφωνίστα Τσαρλς Λόυντ, ο Θάνος Μικρούτσικος μας ‘ταξιδεύει με τον Σταυρό του Νότου’ και ο Μανώλης Μητσιάς τραγουδά αγαπημένα κομμάτια από το έντεχνο ελληνικό αλλά και το δημοτικό τραγούδι.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος παρουσιάζει μουσικά του έργα, ανάμεσα τους και μια πρώτη εκτέλεση, σε δύο συναυλίες με τις οποίες ολοκληρώνεται η Σειρά.

Μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια του χορού, πρώτοι χορευτές από τα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου χορεύουν την ανυπέρβλητη ‘Λίμνη των κύκνων’ ενώ το δημοφιλέστατο συγκρότημα NDT I, φθάνει από την Ολλανδία στο πλαίσιο της τακτής του συνεργασίας με το Μέγαρο για να παρουσιάσει δύο εξαιρετικές χορογραφίες των Λάιτφουτ-Λεόν. Στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις φέτος – εκτός από τη ‘Λίμνη’ – φιλοξενείται και η Παιδική Χορωδία της Ακαδημίας Ποπόφ της Μόσχας.

Η εξαιρετικά επιτυχημένη Σειρά Γέφυρες συνεχίζει να ‘γεφυρώνει’ πολιτισμούς και παρουσιάζει την Ανούσκα Σανκάρ με το συγκρότημα της, το φοβερό δίδυμο Τσικ Κορία και Γκάρυ Μπάρτον, τον Γιώργο Νταλάρα σε σειρά συναυλιών που φέρουν τον τίτλο «Φωνές του δρόμου, μουσικές του κόσμου» μαζί με σημαντικούς δημιουργούς από τις χώρες τις Μεσογείου. Στις γέφυρες θα γνωρίσουμε τραγουδοποιούς της νέας γενιάς σε πρώτη παρουσίαση στο Μέγαρο καθώς και συγκροτήματα από το φετινό Schoolwave στον κήπο.

Οι Μουσικές του 20ου και 21ου αιώνα καταγράφουν όλες τις σημερινές τάσεις αλλά και αυτές της πρόσφατης μουσικής ιστορίας, ενώ οι έλληνες καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία να δείξουν τη δουλειά τους στα εργαστήρια σύγχρονης μουσικής με το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής υπό τον Θόδωρο Αντωνίου. Στην ίδια σειρά το Ergon Ensemble παρουσιάζει συναυλίες για τον μινιμαλισμό και τον Λουτσιάνο Μπέριο.

Τα δημοφιλή Rising Stars (με ελληνική συμμετοχή φέτος του συγκροτήματος Τετρακτύς) έχουν πάντα τη θέση τους στο πρόγραμμα του Μεγάρου, όπως και οι συναυλίες της Σειράς Μουσικές Βραδιές στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Στα Κυριακάτικα πρωινά την επιμέλεια και παρουσίαση έχει η Έφη Αβέρωφ Μιχαηλίδου, φέτος φιλοξενείται μια μοναδική εκπαιδευτική συναυλία με τη Φιλαρμονική της Βιέννης υπό τον Αντόνιο Παπάνο

Η Σειρά National Theatre Live μας μεταφέρει αυτή τη χρονιά οκτώ παραστάσεις θεάτρου σε ζωντανή μετάδοση από το Λονδίνο, ενώ η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής γιορτάζει τα 20 της χρόνια και συνεχίζει τη Σειρά Μετατροπίες που περιλαμβάνει συναυλίες πέρα από τα καθιερωμένα, ένα αφιέρωμα στον Ιάνη Ξενάκη και μουσικές για βωβό κινηματογράφο.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Μεγάρου συμπληρώνουν οι συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Ορχήστρας των Χρωμάτων, της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας και των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ και των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων καθώς και οι παραστάσεις του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Μεγάρου Μουσικής