Ο σπουδαίος μας τραγουδοποιός, Διονύσης Σαββόπουλος, αφηγείται παραμύθια για μικρούς και μεγάλους εμπνευσμένος από τη Θεογονία του Ησίοδου στο Μέγαρο
Μουσικής Αθηνών, στις 3, 4, 5, 8, 9, 10, 11, 12 Δεκεμβρίου και 9, 10, 11 και 12 Ιανουαρίου.

 

Τον τελευταίο μήνα της χρονιάς που διανύουμε και τον πρώτο εκείνης που έρχεται επέλεξε ο Διονύσης Σαββόπουλος για να ανέβει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με την ιδιότητα του αφηγητή παραμυθιών.

Για να διηγηθεί σε μικρούς και μεγάλους τις δικές του ιστορίες – εμπνευσμένες από τη Θεογονία του Ησίοδου – σ’ ένα θέατρο τραγουδιών και ζωγραφιστών ονείρων που τιτλοφορείται «Για να γίνει ο χρόνος καινούριος», μαζί με άλλους παραμυθάδες και τραγουδιστές, καραγκιοζοπαίχτες, ακροβάτες και μάγους.

 

Μέσα από οκτώ απογευματινές παραστάσεις (Παρασκευή 3, Σάββατο 4, Κυριακή 5, Τετάρτη 8, Πέμπτη 9 και Παρασκευή 10, Σάββατο 11 και Κυριακή 12 Δεκεμβρίου στις 7μ.μ.) και δύο πρωινές (Σάββατο 11 και Κυριακή 12 Δεκεμβρίου στις 11.30 πμ.), στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη – ο σπουδαίος μας τραγουδοποιός και οι συνεργάτες του καλούν όλους όσους νιώθουν παιδιά «να πάψουν να είναι απλοί θεατές και να μπουν στην ιστορία ώστε να την κάνουν καινούρια».

Για το σκοπό αυτό, ο ίδιος σκιαγραφεί με δικά του λόγια την ιστορία για την αρχή του Κόσμου, τη γέννηση του Χρόνου, τη χρήση της φωτιάς και κάθε δύναμης που ωφελεί ή βλάπτει ανάλογα με τη χρήση της, κι άλλοτε παίζει και τραγουδά γνωστές επιτυχίες του (Η Συννεφούλα, Σαν τον Καραγκιόζη, Τί έπαιξα στο Λαύριο κ.ά.). Συνοδεία δύο εξαίρετων μουσικών, του Σταύρου Λάντσια και του Γιώτη Κιουρτσόγλου (από τους «Human Touch»), των ηθοποιών-τραγουδιστριών Ρηνιώς Κυριαζή και Φένιας Παπαδόδημα που συμπληρώνουν την αφήγησή του με ελληνικά και ξένα παραμύθια καθώς και 12μελούς χορού που αναπαριστά τη δράση τους επί σκηνής. Κι όλα αυτά με φόντο εντυπωσιακές ζωγραφικές δημιουργίες της Φωτεινής Στεφανίδη που προβάλλονται σε βίντεο. Συμμετέχει ο Θίασος Σκιών του Αθω Δανέλλη.

 

Την παράσταση που θα επαναληφθεί τον Ιανουάριο, (9 έως και 12/1), σκηνοθετεί η γνωστή χορογράφος Σοφία Σπυράτου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της υπογράφει ο Γιάννης Μετζικώφ. Οι φωτισμοί είναι του Γιώργου Τέλλου, ο ήχος του Γιάννη Τούντα. Επιστημονικός σύμβουλος: Χρήστος Μπουλώτης. Βοηθός σκηνοθέτη: Χλόη Μάντζαρη. Παραγωγή: Φάνης Κιρκινέζος.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος ήταν ανέκαθεν ένας γοητευτικός «αφηγητής» μελοποιημένων ιστοριών με πολιτικό, ρομαντικό και σκωπτικό περιεχόμενο, ένας δημιουργός στίχων γεμάτων έμπνευση και συναίσθημα.

 

Σήμερα ωστόσο το κοινό του Μεγάρου θα έχει την ευκαιρία να τον απολαύσει και στον «νέο» του ρόλο – που ο ίδιος αφιερώνει στα δυο του εγγόνια – ως αφηγητή παραμυθιών. ‘Η, για την ακρίβεια, σε μια καινούρια αφήγηση της Θεογονίας του Ησίοδου (το περίφημο δημιούργημα του αρχαίου ποιητή που περιγράφει την καταγωγή των θεών της ελληνικής μυθολογίας, ξεκινώντας από τη γενιά του Χάους, της Νύχτας και της Γαίας, συνεχίζοντας με τον Ουρανό και τους Τιτάνες και καταλήγοντας στους Ολύμπιους θεούς).

 

«Ένα καταπληκτικό παραμύθι» σύμφωνα με τον συνθέτη και τραγουδιστή «που μας μιλάει για την αρχή του Κόσμου και για το πώς γεννήθηκε ο Χρόνος, έτσι όπως το φαντάζονταν αλλά και το πίστευαν οι παλιοί εκείνοι Έλληνες της εποχής του Ησίοδου, αιώνες πριν έρθει στον κόσμο ο Χριστός». «Χάριν της αφήγησης και της μαγείας της», ο Διονύσης Σαββόπουλος διασκευάζει σήμερα τους μύθους του Ησίοδου «μοντάροντας» τις πιο ενδιαφέρουσες, κατά τη γνώμη του, παραλλαγές, μέσα σε μια νέα ιστορία, «όπως έκαναν οι αφηγητές που περιφέρονταν ανά την Ελλάδα στους αρχαίους εκείνους καιρούς». Έτσι, παραδείγματος χάριν, αρχίζει τη Θεογονία όχι με τη διήγηση του Ησίοδου αλλά με μια εκδοχή που μας έρχεται από τους Ορφικούς, για την Νύχτα και το Αυγό. ‘Η ενσωματώνει μέσα στον μύθο του Προμηθέα την παραλλαγή που αγαπούσε ο Πλάτωνας: ότι μητέρα των ανθρώπων ήταν η γη της Αττικής.

Η παράσταση «Για να γίνει ο χρόνος καινούριος» φτιάχτηκε, όπως δηλώνει, «για τη χαρά της αφήγησης. Για παιδιά και για μεγάλους. Για όλους μας. Μπροστά σε μια αφήγηση που ξετυλίγεται μπροστά μας γεμάτη θαύματα, αφηνόμαστε. Αίρονται σιγά-σιγά οι επιφυλάξεις και οι δυσπιστίες. Ξαναγινόμαστε, όλοι, παιδιά. Δηλαδή καινούργιοι. Γιατί κάθε φορά που επιστρέφουμε εμείς οι μεγάλοι σε μια παλιά συλλογική φαντασία για να τη διηγηθούμε, ξαναβρίσκουμε εκείνη τη διαύγεια κι εκείνο το σφρίγος που κάνει τον χρόνο καινούργιο και τον κόσμο έγχρωμο ξανά».

 

Ο Διονύσης Σαββόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Μελέτησε, λίγο, μουσική με τον Αλέξανδρο Αινειάν. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1964 με εμφανίσεις σε νυχτερινά κέντρα. Αυτοδίδακτος μάλλον και ολιγογράφος, εξέδωσε 14 κύκλους τραγουδιών του σε δίσκους βινυλλίου και ακτίνας ενώ κυκλοφόρησε ζωντανές ηχογραφήσεις 5 συναυλιών και παραστάσεων του.

 

Όλοι του οι δίσκοι κυκλοφορούν και στο εξωτερικό, παντού όπου υπάρχει ελληνισμός. Κατά τη διάρκεια της χούντας φυλακίστηκε δυο φορές, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 1967. Ταξίδεψε στην Ελλάδα, σε όλα τα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο, τη Βόρεια Ευρώπη, την Ιαπωνία, τον Καναδά και τις Η.Π.Α.

 

Έχει γράψει μουσική για θέατρα της Αθήνας και την Επίδαυρο αλλά και τον κινηματογράφο (το 1976 πήρε το Βραβείο μουσικής του Ελληνικού Φεστιβάλ Κιν/γράφου που όμως αρνήθηκε να παραλάβει). Ως μουσικός παραγωγός παρουσίασε στη δισκογραφία νεότερους και πρωτοεμφανιζόμενους συναδέρφους του.

 

Για τον Διονύση Σαββόπουλο έχουν, μεταξύ άλλων, κυκλοφορήσει 5 βιβλία με στίχους, παρτιτούρες και συνεντεύξεις του (απ’ την ΙΘΑΚΗ κι απ’ το ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ), επιτομή του συνόλου των στίχων του απ’ τον ΙΑΝΟ (Δεκέμβριος 2003), τα βιβλία «Υπόγεια διαδρομή» του Κώστα Μπλιάτκα και «Διονύσης Σαββόπουλος» του Δημήτρη Καράμπελα και σε dvd τα «Σαββόραμα» (Universal) και «Ο Πυρήνας» (ΛΥΡΑ). Κατά καιρούς είχε δικές του σειρές εκπομπών τόσο στην τηλεόραση όσο και στο ραδιόφωνο. Είναι παντρεμένος από το 1967 με την Ασπα Αραπίδου κι έχει δυο γιους (Κορνήλιο και Ρωμανό).